Sport » Egyéb sport

Honnan nézzük a ralit?

Pénteken rajtol a 21. Hargita Rali, tizenegy mért szakasszal. Eddig két szakaszt töröltek, mi összeírtuk a legjobb helyeket, ahonnan érdemes nézni a versenyt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

egerke, rali
rallyphoto.ro
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. október 24., 14:18
0 hozzászólás. 

Az első mért versenyszakasz pénteken Homoródszentmárton és Homoródalmás között lesz. Szentmárton központjában forduljunk balra, majd nemsokkal a falu kijárata után levő útelágazásnál jobbra, innen nem messze van a szakasz rajtja, értelemszerűen Homoródalmás irányába. Az 5,2 kilométeres távon  több ideális hely is van, ahonnan figyelemmel lehet követni a versenyzőket.

A szakasz első felében erdős részen is áthalad a mezőny, ahol egy visszafordító kanyar is hozzájárul, hogy valóban izgalmas futam legyen. De ezen kívül az erdős részen még legalább négy olyan kanyar van ahol garantált a látványos verseny. Az erdőben történő versenykövetés előnyei közé tartozik, hogy nem kell a tűző napon állnunk, és egy balul elsült manővernél a fák kordonként védhetnek meg minket.

A szakasz második fele nyílt terepen halad, ahol a homoródalmási oldalon van legalább öt látványosabb kanyar is. Érdemes az egyenes szakaszon is megállni, ugyanis a harmadik kilométer előtti részen a szintkülönbség és a nagy sebesség miatt valószínűleg "ugratni" fognak az autók.

rali, térkép

A szakasz nyílt terepes részein bőven van parkolóhely, illetve biztonságos távolságról nézhetjük a versenyt.

A második szakasz Homoródfürdőről rajtól Homoródkeményfalva irányába, így azok vannak szerencsés helyzetben, akiknek a Szent Ilona-völgyében van a hétvégi házuk. Ők két hússütés között a kerítésre támaszkodva, az első sorból nézhetik az elsuhanó versenyautókat, cserébe el kell viseljék a versenyzők után maradt port. A harmadik, Gyepes-Udvarhely futam elmarad, így erre ne készüljünk.

A városi szakasz kihagyhatatlan

A szervezők azokra is gondoltak, akik nem tudnak kimenni a környékbeli versenyszakaszokra, így a szuperspeciális szakasz a Bethlen Gábor utca egy részén zajlik. Az alig két kilométeres pálya rajtja és célba érkezése a Pizza 21 előtti részen lesz, a versenyzők a körforgalmat megkerülve a rendőség fele mennek tovább, majd a vonatállomásnál visszafordulnak és a kockaköves szakaszon visszajönnek a régi gabonaraktár épületig, ahol újból a Bethlen utcára kanyarodnak vissza, majd irány a cél.

Az a hely, ahonnan a legtöbbet láthatunk, számításaink szerint a rendőrség épülete előtti és a vele szemben levő járdarész lesz. Innen még rálátunk a kórház előtti körforgalomra is, közelről nézhetjük a rendőrség melletti útkereszteződésben, amint 360 fokban megkerülik a bólyát, majd elhaladnak a lassító sikán irányába.

Ugyanazt a versenyzőt láthatjuk még egyszer, amikor Vásártér utcából kikanyarodik a Bethlen utcára és Pizza 21 felé halad. A nap végén a versenyautók a Kossuth utcai szervizponton sorakoznak újból fel.

rali, térkép

Szombaton a Máréfalvi patak felső részét Kápolnással összekötő makadám úton zajlik majd, ez a hétvégi raliverseny talán legizgalmasabb része a nézők számára. A start a Likas hídtól indul, a terepen van lapos, egyenes, dombos, kanyargós, hoppos szakasz és a mezőny kétszer kell átmenjen a patakon. Ismerve a versenyzők tempóját, egy nagyon látványos és izgalmas szakaszt feltételezhetünk.

Érdemes Kápolnás felől megközelíteni a versenypályát, ugyanis a főúttól nem messze szinte minden látványos pályaelemet megtalálunk pár száz méteren. Ahogy beérünk Kápolnásra, rögtön térjünk le balra, majd ahogy leértünk a műútról, újból balra. Ha már megkezdődött a verseny, akkor leparkolhatjuk az autót, innen gyalogszerrel sincs messze a cél, illetve tovább sétálva ugratót, néhány látványos kanyart és egy patakos részt is figyelemmel követhetünk.

Ezt követően a versenyzők egy jól ismert szakaszhoz mennek, a Szentegyházáról a Madarasi Hargitára vezető részhez. Itt a versenyszakasz utolsó pár kilométerét ajánljuk, ugyanis jó néhány egymást követő visszafordító kanyaron kell felküzdjék magukat a Madarasi Hargitára. A verseny szakaszainak mért és összekötő útvonalait ide kattintva nézhetjük meg.

Saját és mások testi épsége miatt fontos, hogy betartsuk az írott és íratlan szabályokat. Idejében gondoljuk, hogy melyik szakaszokat szeretnénk megnézni és a verseny előtt foglaljuk el helyünket, még mielőtt lezárják az útvonalat, különben csak gyalogosan közelíthetjük meg.

Számoljunk azzal, hogy amíg az utolsó versenyző is el nem megy a szakaszon, addig az út le van zárva a közforgalom számára, így mi sem jöhetünk ki. További hasznos pontokkal bejelölt térképekért érdemes ellátogatni a rali Facebook oldalára, illetve ide kattintva a verseny mért és összekötő szakaszait is nézhetjük meg.

Szakaszok és rajtok

Péntek

PS1 Homoródszentmárton – Homoródalmás, kezdés 15 óra 13 perc (rajtól az első kocsi)

PS2 Homoródfűrdő – Gyepes 15 óra 54 perc

PS3 törölve

PS4 Szuperspeciális 17 óra 57 perc

Szombat

PS5 Máréfalva – Homoródfűrdő 9 óra 23 perc

PS6 Szentegyháza – Madarasi Hargita 9 óra 48

PS7 Máréfalva – Homoródfürdő 12 óra 27 perc

PS8 Homorfürdő – Gyepes 12 óra 54 perc

PS9 törölve

PS10 Máréfalva – Kápolnás 15 óra 20 perc

PS11 Szentegyháza – Madarasi Hargita 15 óra 45 perc



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."