Sport » Egyéb sport

Akiről horgászbotot és csalit is neveztek el

Az eredményei alapján Románia legjobb sporthorgásza. Benzár Zsolt nemrég negyedik lett a vébén, közben horgászbotot és csalit fejleszt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

benzar horgasz-5
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. szeptember 03., 13:53
0 hozzászólás. 

Az udvarhelyi Benzár Zsolt gyerekkora óta horgászik és versenyzik, ma már elmondhatja magáról, hogy az ország, sőt a világ legjobb sporthorgászai közé tartozik.

Felsorolni is nehéz, hogy Zsoltnak milyen eredményei vannak, egyszerűen félelmetes. Ötszörös országos bajnok, ugyanakkor nagyon sok Európa- és világbajnokságon is részt vett. 

benzarzsolt1

Horgászott a Szajnán is a párizsi világbajnokságon, Európa több országában volt – Zsolt a szó szoros értelmében vett profi horgászversenyző, illetve termékfejlesztő.

Gyermekként Csíkban kikapott

A legjobb egyéni eredményét néhány héttel ezelőtt érte el az írországi Cork melletti Inniscarra tavon, ahol egyéniben a 4. helyen végzett, Románia csapatából pedig a legjobb eredményeket érte el. Hajszálra volt az aranyéremtől, alig egy kilogramm és tíz deka hal hiányzott a címhez. A versenyek úgy zajlanak, hogy egy adott tavon, tizenöt méteres szakaszon tíz perc etetés után 4 óra alatt aki a legnagyobb tömegű halmennyiséget fogja ki, az a győztes.

benzar horgasz-3

Zsolt gyerekkorában kezdet horgászni, édesapja hatására (Benzár László, a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület alelnöke – szerk. megj.), mindössze négy éves volt. Első versenyén 16 évesen Csíkban kellett versenyeznie.

– 1986-ban jutottam tovább egy megyei versenyre Csíkszeredába, de ott csúfosan kikaptam, mint általában az udvarhelyiek Csíkban – emlékszik vissza. – Feldühített a vereség, de még jobban motivált, s így folyamatosan megszerettem a versenyzést, egyfajta életformává is vált.

Saját brandje van

Zsolt szerint az évek alatt összeszedett tudás a legfontosabb, szerinte a legtöbbet azon a versenyen tanulja az ember, amelyiken veszít. Tény, hogy a felszerelés nagyon drága (több ezer euróba kerül, akár egy bot), így a kezdő sporthorgászok dolga nagyon nehéz. Benzárnak saját brandje is van már néhány éve.

benzar horgasz-6

Az általa vezetett üzletben többféle horgászbot, csali és etetőanyag is van, ami a nevét viseli – ezeket mind ő fejlesztette ki és az Energofish cég gyártja és forgalmazza. Az üzletben megszagolhattuk a halak odacsalogatására kifejlesztett, természetes alapanyagokból készült etetőanyagokat, csalikat. Utóbbiak olyanok, mint egy-egy édesség, a rákerülő spray vagy más folyadékok gyümölcsillatúak, mint egy üdítő.

benzar horgasz-7

- Ezeket több országban is forgalmazzák, többek között Írországban is láttam, hogy megjelent az egyik etetőanyagom. Az etetőanyagokat folyamatosan teszteljük, 2-3 éves kutatómunka után dobjuk piacra. Ami a botokat illeti, a gyártásba szólhatok bele, tehát a botok karakterisztikáját tervezem, elmondom, hogy milyen karbonszál-kombinációk legyenek benne, aztán sok-sok tesztelés után megjelenik a piacon – mondja Zsolt.

Verseny, kiállítás, verseny, kiállítás...

Egyik bajnok címe sem repült sült galambként a szájába, mindegyikért küzdeni kellett, de volt amikor fölényesen verte a mezőnyt. „2011-ben az ölembe hullt az országos egyéni bajnoki cím, mert elég nagy pontszámmal nyertem meg a Focșani-ban megrendezett döntőt" – emlékszik vissza.

benzarzs

Gyakorolni kevés ideje van, mert szinte minden hét végén meghívásos versenyen, bajnokin vagy horgászfelszerelés-kiállításon van. Ha gyakorol, akkor Homoródszentpálra jár, ahol mindhárom halastó már országos szinten elismert „pályának" számít.

benzarzsolt2

Nem csak megfogni, de el is tudja készíteni a halat: nagy kedvence az egyszerű süllő megsütve és megsózva. Habár korhatár nincs a horgászatban („ki ameddig tudja tartani a botot"), de hatvan év után már nem úgy lát az ember és a reflexei sem ugyanazok, akkor már vissza lehet vonulni.

Érdekességként említi, hogy Anglia sporthorgász-válogatottjának tagjai mind ötven felettiek és olyan dolgokat, technikákat tudnak, amit a világon kevés fiatal. Magyarország azonban horgásznagyhatalom, a világon a harmadik-negyedik helyen áll, de Románia is a világ élvonalába tartozik, mindig az első tíz vagy tizenkét hely valamelyikén végez a nemzetközi megmérettetéseken.

benzar horgasz-8

Zsolt rendszeresen szerepel a különböző televíziók horgászműsoraiban is. Nemcsak magyarországi, de román tévékben is gyakran megszólal, ebben a műsorban például Szentpálon horgászik és közben románul magyarázza a horgászati technikát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."