Sport » Egyéb sport

Az egykori város: amikor egy hét alatt kétszer is bajnokok lettünk (VIDEÓ)

A teremfocisok és az ifi kézilabdázók is trónra ültek tíz éve. Sportnosztalgia nem is olyan régről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

skcip2
Fotók: Balázs Attila, Erdély Bálint Előd / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. május 08., 13:22
0 hozzászólás. 

Tíz éve, 2005 májusában-júniusában Székelyudvarhely két bajnoki aranyérmet is ünnepelhetett: május 30-án, hétfőn este a Székelyudvarhely SK megnyerte a futsal-bajnokságot a sportcsarnokban, ugyanannak a hétnek a vasárnapján, június 5-én Medgyesen az ifjúsági férfi kézilabdaegyüttes is bajnok lett. Felelevenítjük az akkori sikereket, képekkel, videókkal.

Egy történelmi futsal-meccs

Nagyon meleg volt május 30-án Székelyudvarhelyen, a 18 órai kezdési időpontra zsúfolásig megtelt sportcsarnokban alig lehetett levegőt venni – az ellenfél Déva együttese volt, a tét pedig a bajnokság aranyérme.

skcip1

Az akkori Székelyudvarhely SK, élén Jakab Zoltán edzővel, némiképp szerencsésnek mondhatta magát: a két évvel azelőtti első kiírás bajnoka a rájátszásban a Dévai CIP és a Bukaresti Bodu egymás elleni döntetlenjének köszönhetően olyan helyzetbe került, hogy egy Déva elleni döntetlen esetén behozhatatlan előnyre tehet szert.

Az SK a Klein László – Szőcs Lóránd, Dénes Barna, Albert István, Csoma Alpár kezdőötössel lépett pályára (a meccsen játszott Szőcs László, Botorok János, Miklós Sándor, Csoma Ferenc, Mihály Lehel és Tarcsafalvi Csaba), a dévaiak Bejinaru – Molomfălean, Măgurean, Al-Ioani, Gherman összeállításban kezdtek, de pályára lépett még Moț, Kőnig, Stancu, Stăncuţă, Vişan és Iancu is. A számunkra történelmi meccset Alexandru Bejan és Radu Voinea vezették.

Az összecsapást a zöldmezes dévaiak jobban kezdték, Al-Ioani hamar berámolt kettőt Kleinnek, de Miklós is betalált a 13. percben – aztán a félidő vége felé jött egy gyors gólváltás, előbb Gherman (17.), majd Csoma Ferenc (18.) is gólt lőttek.

A találkozó második félidejét a Román Televízió 2-es csatornája élőben közvetítette – a pihenőkor még 3-2-re a dévaiak vezettek, ekkor kapcsolódhattak be a tévénézők (előtte teniszmeccs volt a tévében).

A második játékrészben hengereltek az udvarhelyiek: Csoma Ferenc megint bevette Bejinaru hálóját (25. perc – az első videóban 7.50 percnél látható), majd a csapatkapitány Dénes Barna (34. perc – 24.06-kor az első videóban) is betalált egy szöglet és egy kavarodás után. Az utolsó gólt Albert István rúgta egy perccel a vége előtt (a videó második részében ez 6.27-nél látható), ezzel beállította az 5-3-as végeredményt. A sikert az is tetézte, hogy a tartalék kapus Tarcsafalvi egy tízméterest és egy nagybüntetőt is kivédett. 

A lefújás után a szurkolók a pályára rohantak (ebből alig néhány másodperc van meg a televíziós követítésben), óriási ünneplés kezdődött, Jakab Zoltánt a levegőbe dobálták a szurkolók, majd a minifocipályára mentek át, ott tartott tovább az ünnepség. Itt a csapat is megjelent – az együttes és néhány szurkoló, illetve újságíró késő éjszaka a Küküllő szállodában folytatta az ünneplést, ahová Jakab Zoltán még zenészeket is hívott.

skcip3

Az akkori csapatból ma is aktív még Klein László, Szőcs László és Csoma Ferenc, a néhány nappal ezlőtt döntőbe jutott FK tagjai. Miklós, Dénes, Tarcsafalvi, Mihály, sokáig a másodosztályú IPSE játékosai voltak, a csapat edzője Botorok János volt. Csoma Alpár jelenleg a Marovásárhelyi City US futsalosa (akárcsak az akkori dévai gárdából Al-Ioani és Gherman), a döntőben testvérével, az FK-ban játszó Ferenccel nézhet farkasszemet. Az akkori csapatból csak Adrian Moț maradt Déván.

Az SzKC születése

2005 júniusának első napjaiban rendezték az országos férfi kézilabda döntőt az ifjúsági 1-es korosztálynak (17-18 évesek) Medgyesen, az akkori Székelyudvarhelyi ISK azelőtt néhány héttel hazai környezetben harcolta ki a szereplési jogot (a elődöntőn minden ellenfelét legyőzte). A döntő tornán első meccsén rosszul kezdett Bakó Lajos edző gárdája, a Bákói ISK 28–25-re legyőzte az udvarhelyieket. A második meccs már nagyon jó volt, nyolcat vert rá a csapat a Nagybányai Martára (37–31), jól is folytatták a fiúk, a Focșani-t nehezen, de 30–26-ra megverték.

ifi2

Mester Zsolt (6) és Tálas Huba (11) a Nagybányai Minaur ISK ellen

A torna utolsó napja sikeredett a legizgalmasabbra, a Nagybányai Marta legyőzte Bákót, így az a helyzet állt elő a táblázaton, hogy a Nagybányai Minaur ISK csak kétgólos győzelemmel lehetett bajnok, Udvarhelynek az egygólos vereség is belefért. Azonban június 5-én, vasárnap délben nem így történt, az udvarhelyi ificsapat végül hatalmas küzdelemben meg is nyerte a meccset, amire udvarhelyi szurkolók is elmentek.

ifi3

Mihalcea Andrei akkor is jobbszélső volt 5-ös mezben

A végeredmény 28–27 lett Bakó Lajos csapata javára, Ferenczi Botondot a torna legjobb játékosának választották. A csapat délután ért haza Székelyudvarhelyre, autókkal többször körbehordozták a bajnoki serleget a városban. Az akkori együttesből rajta kívül Mihalcea Andrei, Tálas Huba, Orbán Levente és Orbán Szilárd ma is az Székelyudvarhelyi KC profi sportolói, Mester Zsolt ifiedzőként tevékenykedik a klubnál, többen pedig a megyei bajnokságban szereplő Partizán együttesében játszanak. 2005 nyarán jött létre a Junior KC (később Székelyudvarhelyi KC-ra nevezték át), innen számíthatjuk a helyi profi kézilabdázás kezdetét.

ifi1

A Székelyudvarhelyi ISK országos bajnokcsapata, állnak balról jobbra: Bakó Lajos edző, Tálas Huba, Szabó Szabolcs, Mihalcea Andrei, Lukács Attila, Péter József ISK-igazgató, Orbán Levente, Bădău Rudolf, Ferenczi Botond, Pál Ferenc ügyintéző, guggolnak: Sánduly Szabolcs, Sólyom Szilárd, Achim Tibor, Szalma László, Mester Zsolt, László Zsolt, Orbán Szilárd.

Remélhetőleg mindkét klub, az SzKC és az FK is kerít alkalmat arra, hogy valamilyen módon megünnepelje, felelevenítse a Székelyudvarhely sporttörténetében oly nagy jelentőséggel bíró két egykori mérkőzést.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."