Sport » Egyéb sport

Tarcsi Dani korcsolyával eredt felmenői nyomába

Nagyapja és édesapja után belőle is jégkorongozó lesz – ha minden jól megy, akkor oktatni is fogja a sportágat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

tarcsidani4
Fotók, videó: ifj. Tarcsi András
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. október 20., 13:36
1 hozzászólás. 

A Tarcsi-család élete generációkra visszamenőleg a jégkorong körül forog: id. Tarcsi Andrásról, az egykori sokszoros válogatott jégkorongozóról itt írtunk, fia, ifj. Tarcsi András is sok-sok évig jégkorongozott a nyolcvanas-kilencvenes években.

alt

Az ő fia, a 15 éves Tarcsi Dániel szintén kisgyerekkora óta korcsolyázik és hokizik – most úgy tűnik, hogy ő is sokra viheti a jégen, ha kitartó lesz.

Tíz évesen sokkal jobb volt a korosztályánál

Szeptember eleje óta Dani egy nagyon rangos nyugat-magyarországi iskola, a Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium sportosztályának tanulója – emellett intenzíven jégkorongozik, hiszen oszlopos tagja a győri csapat U16-os együttesének. Édesapjával együtt mentek ki Győrbe, ahol ifj. Tarcsi András is munkát talált, hiszen hokimeccseket fényképez és filmez, illetve alkalmilag más fotós és filmes munkát is vállal.

tarcsidani2

„Én azért vagyok itt vele, hogy segítsem, ameddig beilleszkedik, felzárkózik, és addig maradok, ameddig szükség lesz" – mondja megkeresésünkre az édesapa, hozzátéve, hogy ennek sokkal hamarabb meg kellett volna történnie Dani életében, de egyedül nem merték elengedni.

„Tíz évesen sokkal jobb volt a korosztályánál, de utána sajnos kimaradt a nagyon fontos három év – ha akkor eljött volna Győrbe, sokkal több lehetősége lenne a hoki terén. A harmadik év végén a Steaua ificsapatában játszott Csíkkarcfalván, mert Csíkszeredában az edzői hozzáállás szerintem nem volt megfelelő.

tarcsidani7

Ott úgy gondolják, hogy oda nem kell idegen a csíki gyerekek közé. Ezért egy szezont a Steauában játszott, ott az edző intelligens volt, s amilyen az edző, olyan a csapat is – ahhoz képest, hogy Dani mennyit maradt ki, egészen jól játszott" – mondja Dani édesapja fia állomásairól, aki három évig ideiglenesen szakított a jégkoronggal.

Az egykori román válogatott, csíkszeredai Antal Károly (Kajec) tavaly Győrbe szegődött jégkorong-edzőnek, s ő toborozta Danit az U16-os csapatba – többen kinőttek a korosztályból, ezért szükség volt több fiatalabb jégkorongozóra is.

Tarcsiék tavasszal kaptak az alkalmon, jó időben jött az ajánlat. „Nagy szerencse is, mert itt kezdte a kilencediket, új szakaszt kezd, nem megszokott osztályban és nem mellékesen a csapat is új, egy jól összeszedett együttes" – mondja ifj. Tarcsi András.

Öt székely legény, heti kilenc edzés

Győrben négy székelyföldi ismerőse is van Daninak, a székelyudvarhelyi Tamás István, aki már korábban kiment és ugyanott jégkorongozik az U18-as csapatban, de egy csíki srác, Galusnyák Botond is társa az U16-os együttesben, illetve az udvarhelyi Karda Norbert is, vele egy sorban játszanak. Utóbbi gólkirály volt az U14-ben és idén is az egyik legjobb góllövő. Az egyik kapus, Rácz Szilárd szintén székelyföldi, csíkkarcfalvi. A terv szerint Daninak hokiedzői oklevele lesz az öt éves szakközépiskola után.

tarcsidani3

„Hetente öt jégedzés van délután, de kedden és pénteken szárazedzés is van, illetve kedden és szerdán kilencre megyek iskolába és előtte is jeges edzés van – ez összesen kilenc edzés, plusz hétvégén meccs van mindig, de olyan is van, hogy hétköznap, szerdára is betesznek egy meccset." – mondja Tarcsi Dani, majd így folytatja.

-A selejtezőkön négy kategóriára osztották a csapatokat, egy négyes tornán a legjobbak közé, tehát az A-osztályba jutottunk. Ott már összesen nyolc csapat van, sokkal színvonalasabb a dolog, hiszen a fehérvár vagy a MAC korosztályos együtteseivel játszunk.

tarcsidani6

Igaz, hogy kiesett három év, ami nagy veszteség, de ha keményen edzek, kitartó munkával el tudok érni szép eredményeket. Most még a második sorban vagyok, de keményen edzek, hogy feljussak az elsőbe.

Összefügg az iskola és a hoki

Dani jobbszélsőt játszik csapatában, mezszámnak a 33-ast választotta. „Édesanyám szerencseszáma a 3-as, úgy gondoltam, hogy még mellé teszek egyet és akkor az azt jelenti, hogy itt van velem" – mondja a 15 éves fiatalember édesanyjáról, Emőkéről, aki ismert zumba-edző Székelyudvarhelyen és az ő szülei is sportolók voltak a hetvenes években, édesanyja kézilabdázott, édesapja pedig labdarúgó volt.

Győrnek nincsen egyelőre felnőtt jégkorong-csapata – az a terv, hogy a mostani U18-asok együtteséből, illetve azokat kiegészítve lesz majd egy gárda, amit majd a felnőttek között versenyeztetnének.

tarcsidani5

„Az is érdekes, hogy nagyon összefügg az iskola és a jégkorong – a jegyeimet ugyanis ellenőrzik, s ha úgy gondolják, hogy nem megfelelőek a tanulmányi eredményeim, akkor ki kell maradnom az edzésről, amíg bepótolom. A sorrend ez, ezért jöttem ki: tanulás és sport." – mondja Tarcsi Dani.

Az iskolában nem, az edzésen viszont tudják, hogy Daninak az édesapja és a nagyapja is jégkorongozó volt – ám nem ez a fő szempont ott, hanem az, hogy milyen teljesítményt nyújt az iskolában és a jégpályán.


címkék:

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pippo
2016-10-20 16:17:08
Sok sikert Dani, soha ne add fel az álmaidat !!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."