Sport » Foci

Vb-történet: Zidane eldöntötte, a koreaiak szétbarmolták

Rendez(hett)tek a franciák is vb-t a huszadik század végén, amit aránylag simán meg is nyertek. Négy évre rá pedig Ázsiába ment a focicirkusz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

1998francia4
Zidane az első gólt fejeli a braziloknak a döntőben
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. június 10., 15:51
0 hozzászólás. 

Az 1998-as franciaországi világbajnokságon volt először 32 csapat, itt esett először vb-aranygól a hosszabbításban, a ráadásperceket pedig kijeleztșk – ezek voltak a legfontosabb újdonságok. Az aranygól azóta eltűnt, a lebonyolítási rend pedig idénre is marad: a nyolc csoport első két helyezettje lép tovább a kieséses szakaszba. A tizenhat évvel ezelőtti vb-n is látványos, szép meccsek voltak, a gólok itt vannak.

1998francia2

A franciák voltak az első aranygól-rúgó csapat, Ronaldo a döntőig csúcsformában játszott, a románok továbbléptek a csoportból, de simán kiestek – nagy vonalakban így foglalhatjuk össze ezt a tornát, amit a házigazdák nyertek.

Jó meccsek voltak ezen a vb-n, szinte mindegyik találkozó igen szórakoztató, izgalmas és színvonalas volt (nem úgy, mint négy, évvel később). Az első kör után kiesett pár jobbra taksált csapat (Spanyolország, Belgium, Skócia), a nyolcaddöntőkben meglepetések nem lettek, de Anglia búcsúja az argentinok elleni tizenegyespárbajban azonban nagyon fájó volt talán minden focibarátnak (Owen ezen a meccsen lőtte minden idők egyik legszenzációsabb gólját, Beckham „kiállíttatta" magát).

A románok is itt álltak meg: a csoportban Kolumbia (1-0) és Anglia (2-1) legyőzése után az egész gárda igen visszatetsző hidrogénszőkére festette a haját (mondjuk Tunéziával nem ezért lett 1-1 az eredmény, hanem az elbizakodottság miatt), majd Horvátország hazapakolta őket egy 1-0-ás, eléggé lapos meccsen.

1998francia3

A negyeddöntőkben az olaszok szintén tizenegyespárbajban búcsúztak a házigazdák ellenében, a hollandok a szép gólok és piros lapok meccsén 2-1-re verték Argentínát, a győztes gólt Bergkamp lőtte egy fenomenális labdaátvétel után.

1998francia5

A brazilok Dániát verték 3-2-re egy álomszép meccsen, az újonc horvátok pedig kiütötték 3-0-ra az öregedő németeket.

1998francia1

Az elődöntők mindig jó meccsek egy vb-n, ez itt sem volt másképp: a brazilok nagyon nehezen, 1-1 és hosszabbítás után csak 11-esekkel tudták megverni a szívós hollandokat.

A horvátok a franciákra is ráijesztettek, Suker elhallgattatta a párizsi közönséget, a válogatott karrierje mindkét gólját ezen a meccsen szerző jobbhátvéd Thuram pedig a döntőbe lőtte csapatát (2-1).

A bronzmeccset a horvátok nyerték 2-1-re, a győztes találatot jegyző Davor Suker 6 góllal a torna aranycipőse lett, megelőzve az 5-5 gólt szerző Batistutát és Vierit.

A döntőben egyértelműen jobbak voltak a franciák: az első félidőben Zinedine Zidane két fejesgólja nagyjából eldöntötte a végkimenetelt.

1998francia6

Dessailly kiálítása sem változtatott az erőviszonyokon (Ronaldo csapnivalóan játszott, állítólag rosszulléttel küszködött), sőt a ráadáspercek végén Petit egy ellentámadásból feltette az i-re a pontot.

A döntő:

1998 július 12., Párizs, St.-Denis Stadion, 80 ezer néző, vezette: Szaid Belkola (marokkói)

Franciaország - Brazília 3-0 (2-0)

Franciaország: Barthez - Thuram, Lebouf, Desailly, Lizarazu - Karembeu (Boghossian, 57.), Deschamps, Djorkaeff (Vieira, 76.), Petit, Zidane - Guivarc'h (Dugarry, 66.)

Brazília: Taffarel - Cafu, Júnior Baiano, Aldair, Roberto Carlos - César Sampaio (Edmundo, 75.), Leonardo (Denílson, 46.), Dunga, Rivaldo - Bebeto, Ronaldo

Gólszerzők: Zidane (28., 45.), Petit (93.)

Sok szót nem vesztegetnénk a 2002-ben Dél-Koreában és Japánban rendezett foci-vb-re, mert az az európai focikedvelő számára igen rosszul sikerült. Egyrészt a mérkőzések számunkra a lehető legrosszabb időpontban voltak (hajnalban, reggel és délelőtt), illetve a sorozatos játékvezetői tévedések gyakorlatilag kiütötték a legjobb európai válogatottakat, utólag is hihetetlennek tűnik, hogy tizenkét évvel ezelőtt hogy lehetett egy vb-t így szétbarmolni.

2002vb4

Japán és Dél-Korea ugyan kitett magáért a rendezésben, de azt nem tudták elérni, hogy szórakoztató, igazi focicsaták legyenek – fontosabb volt a házigazda-csapatok, valamint olyan együttesek, mint az Egyesült Államok vagy Szenegál betolása legalább a negyeddöntőbe.

Kezdődött minden a címvédő balul sikerült nyitómeccsével (0–1) Szenegállal szemben, s Zidane-ék így is folytatták: az uruk elleni 0–0 és a dánok elleni 0–2 azt jelentette, hogy a világbajnok egy ponttal és rúgott gól nélkül távozott.

A franciák ezen a vb-n talán megérdemelték a sorsukat, de a portugálok, olaszok, spanyolok egyáltalán nem: az európai csapatok „lemészárlása" már a csoportkörben megkezdődött. Voltak azért nagy csaták itt is, pl. ismét volt angol-argentin összecsapás, a britek ezúttal behúzták a meccset egy Beckham-tizenegyessel.

2002vb2

Dél-Korea számlájára írható Portugália (1-0, a csoportban), Olaszország (2-1, aranygóllal a nyolcaddöntőben, botrányos körülmények között, Tommasi szabályos gólját nem adta meg, Tottit kiállította az azóta kábítószer-csempészetért lesittelt ecuadori játékvezető) és Spanyolország (0-0, majd tizenegyesekkel nyertek a házigazdák, előtte két meg nem adott aranygólt lőttek a spanyolok...) kiejtése, így már az elődöntőben volt a "támogatott" egyik házigazda.

A nyolcaddöntőkben úgy hulltak az európaiak, mint a legyek: kiestek a belgák, a svédek, az írek és a dánok is – utóbbiakat az angolok búcsúztatták egy sima hármassal. A negyeddöntőkben estek ki az angolok (1-2 Brazíliával), a vb-t nézők meg azon kapták magukat, hogy a csupán a németek az egyetlen „igazi" európai gárda a legjobb négy között.

Ballackék az elődöntőben legyűrték 1-0-ra Koreát, így fináléba kerültek, ahová Brazília masírozott be. A Rivaldo-Ronaldinho-Ronaldo trió nagyon együtt volt ezen a tornán: az elődöntőben a törökökön léptek át egy Ronaldo-góllal. A törökök a bronzmeccset megnyerték, a koreaiakat 3–2-re verték a kisdöntőben.

2002vb3

A fináléban igazságosan nyertek a brazilok: a németek rombolták a szambát, de nem bírták végig - Kahn hibáját Ronaldo kihasználta, majd egy újabb gólt sikerült berámolnia, s ezzel az újabb vb-címet behúzta a Selecaó, Ronaldo pedig gólkirály lett 8 góllal. Soha többé ilyen vébét.

A döntő:

2002 június 30., Jokohama, 73 ezer néző, vezette: Pierluigi Collina (olasz)

Brazília-Németország 2-0 (0-0)

Brazília: Marcos - Roque Junior, Lucio, Edmilson, Cafú - Gilberto Silva, Kléberson, Roberto Carlos - Ronaldinho (Juninho, 85.) - Rivaldo, Ronaldo (Denilson, 90.)

Németország: Kahn - Frings, Ramelow, Linke, Metzelder - Schneider, Hamann, Jeremies (Asamoah, 77.), Bode (Ziege, 84.) - Neuville, Klose (Bierhoff, 74.)

Gólszerző: Ronaldo (67., 79.)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."