Sport » Foci

Másfél év múlva “béligás” focicsapata lehet Székelyudvarhelynek

Holland és katalán a minta, az Akadémia pedig szigetként dübörög Románia közepén. Székely foci, előre!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

silionpetru
Silion (18-as számmal) alapemberré nőtte ki magát az SzFC-ben. Fotók: SzFC.ro
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. március 01., 14:11
0 hozzászólás. 

A hét végén megkezdődik a harmadosztályú labdarúgó-bajnokság, s a jelentősen megerősített FC Székelyudvarhelynek pedig a kiesés elkerülés a célja, ám jövőre magasztosabb dolgokba foghatunk a Székelyföld Akadémia segítségével. Feltéve, ha Csíkszeredának is másodosztályú csapata lesz addig, de ez is cél.

Számban olyanok vagyunk, mint a hollandok

Összesen 200, 13 és 18 év közötti fiatalt foglalkoztat a Székelyföldi Akadémia Csíkszeredában, de az országban összesen 3500 gyereket futballoztatnak a különböző alközpontoknál – Marosvásárhelyen kettő is van ebből, továbbá Kézdivásárhely, Barót, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy is ebbe a körbe tartozik, de a legfontosabb alközpont Székelyudvarhely. Ezt Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke, illetve a Székelyföld Labdarúgó Akadémia és a Márton Áron Tehetséggondozó központ vezetője jelentette ki Székelyudvarhelyen.

BerkecziAttilaSzondyZoltan

A számok egy holland akadémiáéhoz hasonlók, a cél pedig ugyanaz, mint Barcelonában és Bilbaóban – a katalán és a baszk modell szerint 80%-ban saját nevelésű vagy helybeli kell, hogy legyen a labdarúgók aránya mind a felnőtt csapatokban, mind pedig az akadémiai rendszerben. A számok romániai szinten nagyon jók és a szakmai munka is az első ötben van Romániában – mondta Szondy.

Csíkból jön a segítség

A csíkszeredai és az udvarhelyi klub nagyon szorosra fűzte a kapcsolatát – a cél most az, hogy Szereda az őszt a másodosztályban kezdhesse, illetve az is, hogy a következő idényben Udvarhely is a másodosztályba jutásért harcoljon.

csikidenesszollosi

Lehet jó futball itt is, ha a város önkormányzata is mellé áll – mondta Szondy, aki szerint az az elképzelés, hogy a 3. Ligába több székelyföldi együttes is nevezzen be. „Külön sziget vagyunk a román fociban", Szondy szerint, Udvarhely pedig abból a szempontból nagyon fontos, hogy sok a focizni szerető gyerek, szakértő a közönség és magas színvonalú szakmai munka folyik.

Berkeczi Attila, az SzFC elnöke szerint sok a csapat is, hiszen három futballklub (SzFC, Roseal, Sportiskola) is van a városban, de az utánpótlásképzésben mindannyian az akadémia rendszerét kellene, hogy elsajátítsák. „Mindegy, hogy hol futballoznak a gyerekek, de ezt a rendszert kell követniük" – mondta Berkeczi.

Pénteken kezd az SzFC, de hazai meccsei szombaton lesznek

A harmadosztály tavaszi visszavágóinak pénteken ugrik neki az SzFC, az FK Csíkszereda pedig szombaton – ezentúl Csíkban is szombaton lesznek a meccsek, Udvarhely ebben a fordulóban pénteken 15 órától a Románvásári VSK (CSM Roman) együttesénél lép pályára.

Vágó Attila kerete nagyon sok felkészülési meccset játszott az elmúlt másfél hónapban, a keret jelentősen megerősödött, főleg az FK Csíkszeredától érkezett játékosokkal. Annyira, hogy kedden délután Uzonban a másodosztályú Sepsiszentgyörgyi OSK-t is sikerült legyőzni 1-0-ra úgy, hogy a háromszékieknél öten a nagycsapatból voltak.

demenynorbert

Összesen 18-an vannak a keretben, a Szentgyörgy elleni kezdő (Varró – Bálint Róbert, Szőlősi, Panait, Kicsi – Silion, Bálint Rajmond, Csíki, Antal – Bagoly, Czimbalmos) képezi az alapcsapatot, de a csereként pályára lépőkön kívül (Simó, Mátyás, Pál, Györgydeák, Péter) tagja a csapatnak az eddigi edző-játékos Demény Norbert is, csak ő jelenleg sérüléséből lábadozik.

Az FK futsalcsapatától érkezett, szovátai Silion Petru nagyon bevált az SzFC-nél, neki ez lesz az elsődleges, a teremlabdarúgó csapatban csak akkor számítanak rá, ha nem ütközik a két együttes programja. Újra tagja a csapatnak a nagygalambfalvi, rutinos Csíki Dénes, jött egy nagyon tapasztalt védő Panait személyében, illetve egy fiatal vásárhelyi kapus, Varró.

Az utóbbi mérkőzéseken legeredményesebbnek bizonyult támadó, Czimbalmos Zalán (ő rúgta a gólt a szentgyörgyieknek is) Csíkból jött át, Bagoly Benjámin pedig Szentgyörgyről.

szfcsepsiosk

Mint Szondy elmondta, a csíkszeredai klub nyolc játékosnak, három edzőnek és a szakmai igazgató Vágó Attilának májusig állja a fizetését. Addig el fog dőlni az, hogy Csíkszereda feljutott-e a másodosztályba és az is, hogy Udvarhely bent marad-e a 3. Ligában – utóbbi, a megerősített csapat és az ellenfelek játékerejének ismeretében valószínűnek tűnik. Az SzFC először március 11-én játszik hazai közönség előtt.

A bajnokság vége felé lesz SzFC-FK Csíkszereda összecsapás is, kérdés, hogy kinek lesz nagyobb szüksége akkor a pontokra, de Szondy szerint az is lényeg, hogyha Udvarhely a csíkiak ellenfeleivel is jól játszik, mert azzal Szereda is jól jár...



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."