Sport » Futsal

Isten éltessen, Sport Klub!

Sikerek, kudarcok, aranyérmek, kupák. Tíz éve, hogy a Székelyudvarhely Sport Klub futsalcsapata magasba emelhette a bajnoki serleget. Romániában elsőként.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
futsalweekmagyarbosznia

Góllal mutatkozott be a székely játékos a magyar válogatottban (videó)

Két székely játékost hívtak be a magyar...
valogatott

A teremfoci nagyágyúi jönnek Székelyudvarhelyre

A kétszeres világbajnok, illetve hétszeres...
CSC 0183

Teremfoci: Székelyudvarhelyi FK–Temesvári Informatica (ÉLŐ)

Nem tudsz ott lenni a városi sportcsarnokban a teremfoci...

Tíz éve volt először bajnok az SK
Tíz éve lett bajnok az SK.
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2013. február 27., 18:10
3 hozzászólás. 

Visszaemlékezést elsőre azt hisszük, hogy könnyű alkotni. Több mint egy hete tudom, hogy ezen a napon ezeknek a soroknak meg kell jelenniük. A szabad pillanatokban pergettem a filmkockákat, s legelőbb az ugrik be, amikor Nagy Andris kegyetlenül bevágta a labdát a marosvásárhelyiek kapujába: 2–1-re nyert az SK a saját közönsége előtt megrendezett első teremlabdarúgó-bajnokság tornájának döntőjében. Több mint telt ház előtt, a sportcsarnokban. Ott, ahol a hátsó sorban állók talán a meccs felét sem láthatták, vagy csak a pálya egy részén történteket szemlélhették.

2003. február 27. Aranyfonalakkal van belehímezve Székelyudvarhely sporttörténelmébe. A napi rutin során lassan elfeledjük ezt a dátumot. Ilyenkor jön a krónikás. Biztos vagyok benne, hogy amikor ehhez a sorhoz érkezik az olvasó, már nem is az én eszmefuttatásom olvassa. Azaz, a szem siklik rajta, de az ész a múltbeli képeket keresgéli.

Nem kell szégyenkeznie, nyugodtan bevallhatja önmagának, hogy most már a könnyeivel küszködik. Hasonló ez az érzés, mint amikor megsiratta mind a három bajnoki címet. 2003-ban, 2005-ben, majd 2008-ban is. De a 2009-ben megnyert Szuperkupa-diadalkor is.

Megszámlálatlan azon nyilatkozatok, interjúk, riportok száma, amelyeket Jakab Zoltánnal, Tóth Károllyal, Kozma Mihállyal, Botorok Jánossal és Albert Istvánnal készítettem. Biztos vagyok benne, hogy volt, amikor a pokolba kívántak, csak ne kelljen egyetlen mondatot se mondaniuk a lefújást követően. Az udvarhelyi csapat edzői voltak és most is annyira profik, hogy egyszer sem utasították vissza a felkérést. Legtöbbször kérdés nélkül is válaszoltak.

Utaztam az elmúlt évtized során buszon, repülőn együtt székely, magyar, román, portugál és brazil futsalossal. Mind a sárga-kék színeket képviselték. Határon innen és túl. Három UEFA Kupa sorozatban szeltük keresztül-kasul Európát. Pár percre voltunk attól, hogy az egyik nagyhatalmat, a Dinamo Moszkvát kiverjük a sorozatból. De igazuk van, ne ragadjunk ki részleteket. Nem méltó a többiekkel szemben.

Isten éltessen, SK!

Az iromány úgy lenne kerek, ha minden apró, kis eredményt felsorakoztatunk. Csakhogy erre még a virtuális újságlapok sem lennének elégségesek. A visszaemlékezéshez egyedül túl kevés vagyok. A Sport Klub ugyanis a szívekben dobog, az enyémben, az Önökében.

A tízéves gyerek lassan felcseperedett. Megtanult járni, elsajátította a betűvetést, tudja a szorzótáblát is. Modern felfogásban él: idegen nyelveket fedez fel, már tudja, hogy mi az internet, sőt rengeteg barátja van. De egyvalamit kiemelkedően, piszokul tud. Játszani.

Volt, hogy elesett, beütötte a térdét. Volt, amikor eltévedt a hazafele vezető úton. Volt, amikor szülei lemondtak róla, mert elcsatangolt. Volt, hogy egyesek a halálhírét keltették. De a gyerek mindent túlélt. Gazdagságban kövér, szegénységben sovány lett. Betegen feküdt. De a fiatal szervezet mindent átvészelt. A doki nem gyógyszert ír, inkább azt mondja, hogy annyira zsenge, hogy ha az egyik nap le kell vágnia valamelyik végtagját, az másnapra visszanőne.

Büszke vagyok erre a palántára. A barátomnak, a testvéremnek tekintem, együtt nevetünk, verekszünk, mókázunk. Elmeséli legtöbbször bajait, csínytevéseit. Fogom a kezét, amikor engedi, ameddig tudom. Haragszom rá, amikor lódít, megvezet. Amikor hetekig nem jelentkezik.

Idén a tortára tíz gyertya kerül. A gyerek beáll melléje. A fotót bárki elkészítheti. Sőt, odaállhat, pózolhat vele, mert a Sport Klubot mindenki ismeri, mindenkinek volt már közös élménye vele. Mindenki büszke rá.

Aztán mély lélegzetet vesz és behunyja szemét. A legnagyobb vágyára gondol: tovább élne. Mielőtt kialudnának a fények, eljövök. Nem akarom azt, hogy visszatekintő helyett mementót írjak.

Isten éltessen, Sport Klub!



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lulu68
2013-02-28 11:02:22
Reply.
Nagyon szépen köszönom a cikk irónak hogy megemlékezett a teremfocirol. Ami sajnos haldoklik, es ezt mind tudjuk. Nagyságos Döbrögi urunk amig hasznot húzott addig rendezte most meg annyi.De jó székely szokás szerint nem is adja át másnak hogy továbbvigye a csapatot mert...... tudjuk a többit. Pedig szerintem ez a városnak egy jó reklám volt és nagyon sok embert megmozgatott.És dicséret nekik, a játékosoknak akik még ilyen körülmények közt is játszanak, és szerinrem még el kell teljen jó pár év mig lesz még egy olyan tehetséges játékosunk mint pl.Szöcs Lacika vagy.... még sorolhatnám fog születni ebben a városban..Szégyen amit ezzel a sporttal müvelnek Udvarhelyen.Pedig igény volna rá. És végül :" Döbrögi urunk azt üzente ............" hogy köszi van neki pénze, csak nem a terem focira !! Pedig választáskor mennyi szépet igért. És ez legyen tanulság minden választó és sportszerető polgárnak !!!
avatar
Gima
2013-02-28 11:51:52
ISTEN ELTESSEN SPORT KLUB
Veletlen vagy nem de pont Februar 27 -en hivatalosan letrejott az IpSE vagyis az SK 10 eves szulinapjan 5 eves szulinap az Ipse-nek.
A cikkben minden benne van ami fontos az Sk-nak koszonhetoen szerettuk meg a futsalt es lett az IpSE-n belul is futsal csapat. Jelenleg is olyan neves Szekelyudvarhelyi futsal jatekosokat tudhatunk sorainkban mindt Denes Barna (Petak) a mindenkori csapatkapitany, Tarcsafalvi Csaba (Tityi), Botorok Janos edzo, Miklos Sandor (Muki) jelenleg az Sk-nal,Mihaly Lehel.
Amator szinten visszuk tovabb azt az eleterzest amit az elso ket bajnoki cim megnyerese alatt eltunk at mindannyian szurkolok,jatekosok....
g
avatar
lulu68
2013-02-28 12:45:02
Isten éltessen IPSE .
Ez igy igaz Gimi !! Ezúton szeretnék gratulálni nektek és sok sikert kivánni az IPSE-nek a továbbiakban, és remélem hogy még sokszor tudunk szurkolni nektek !!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."