Színes » Benzingőz

Sál, sapka, téli gumi

Balesetnél sokba kerülhet ha nincs téli gumi az autón, a kárt nekünk kell kifizetnünk. Mikor kötelező, mikor javallott használata?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

teli gumi-03
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. november 28., 14:31
3 hozzászólás. 

Azt már mindenki tudja, hogy ha hét Celsius fok alá esik a hőmérséklet, akkor nem érdemes tovább várni az abroncsok cseréjévvel. A nyári gumik lágyabb keveréke a hidegben megkeményedik, így az eredeti tapadásának jelentős hányadát elveszti. A téli abroncsok a hidegben sem keményednek, mélyebb barázdái jobban megtapadnak a havas úton, illetve a speciálisan kialakított recék kipréselik magukból a havat, miután az út felületét elhagyta, ezzel biztosítva az újbóli maximális kapaszkodást.

teli gumi-08

Tudjuk, hogy mi javallott, de nézzük mit ír elő a törvény. Ez szerint már nincs dátumhoz kötve a csere, hanem a téli abroncsok használatára a jeges, havas, latyakos úton kötelez. Ha ennek nem teszünk eleget az kihágásnak számít, ami egy rutinellenőrzéskor is pénzbírságot von maga után. Ha balesetet okoztunk, akkor az sokba kerülhet, ugyanis nem csak a pénzbírságot kell kifizetni, hanem a biztosító elállhat a károk megtérítésétől. Egyébként 9-től 20 büntetőpontig kaphatunk bírságot, ami 720 lejtől 1600 lejig terjed és akár forgalmi engedély nélkül is maradhatunk.

A törvény arra is kitér, hogy a nem megfelelő abroncsok használatával elszenvedett balesetnél ha a forgalom akadályozását idézzük elő, akkor az út feloldásával járó költségekkel is minket terhelnek.

Ezen tények tudatában érdemes elgondolkodni, hogy valóban megéri-e halogatni a téli gumi cseréjét, még akkor is ha gyakori a felmelegedés. Ha autónkkal nagyobb távolságot is megteszünk, akkor mindenképp érdemes idejében feltenni a téli abroncsot, ugyanis akár 50-100 kilométer is elég, hogy a területek között jelentés klímaváltozás legyen. Ez nálunk fokozottan érvényes.

Miért halogatjuk a cserét?

A legtöbben a téli gumi gyors kopását hozzák fel érvnek. Valóban hajlamosabb a hideg körülményekre optimalizált gumikeverék jobban kopni a „meleg" aszfalton, de ez a kopás elenyésző. Az agresszív vezetés, a nyomatékos indulások, intenzív fékezések, lendületes kanyarvételek sokkal nagyobb koptató hatást fejtenek ki.

A téli abroncsok használata sokkal biztonságosabb, de csodát ettől sem kell elvárni. A biztonságos közlekedés továbbra is rajtunk, sofőrökön múlik. A magas árak miatt sokan választják a használt téli abroncsokat, de ez komoly kompromisszumokkal jár. Ne hitessük el magunkkal, hogy töredék áron alig kopott jó minőségű gumit veszünk.

A profil mélységét, jobban mondva a kopó felületet soha nem a barázda legmélyéig mérjük. A recék között kiemelt szintjelző mutatja, hogy mennyi a maximum kopáshatár, de itt már messze nem nyújtja azt a tapadást a gumi mint új korában. Csak fenntartásokkal kezeljük a 80 és hasonló százalékosnak hirdetett abroncsokat.

Figyeljünk a DOT-ra

Legyünk őszinték, aki új gumit vesz indokolatlanul nem cseréli 80 százalékosan (még Németországban sem). Vásárlásnál érdemes figyelembe venni az abroncs gyártásának évét is. A gumi anyaga egy idő után elfárad, megkeményedik, elveszti tapadásának jelentős részét. Legegyszerűbben úgy tudjuk leellenőrizni a gyártás idejét, hogy az abroncs oldalán megkeressük a DOT jelölést követő négy számjegyet. Az első kettő jelöli a gyártási év adott hetét, amíg az utolsó kettő az évet.

Tehát egy DOT 2811 jelülésből tudjuk, hogy az abroncsot 2011 huszonnyolcadik hetében azaz július végén gyártották. Megfelelő tárolás mellett 4-5 évig is lehet használni az abroncsokat, de sajnos legtöbbször nem lehet ellenőrizni a használt gumi előéletét. Hogy valóban téli gumiról van szó azt az "M+S", "M.S.", "MS", "M&S" betűk jelölik, a hol az M "mud" sárt, illetve S "snow" havat jelent.

Tavasszal sem kell elsietni a nyári gumik visszahelyezését, érdemes akkor is megvárni a tartós felmelegedést. Végezetül megmutatjuk még egyszer a 2011-ben készített sufnitesztünket, ahol a nyári és téli gumi közti tapadáskülönbséget mértük le.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bgd
2013-11-29 11:16:37
hiba
Tele van helyesírási hibával a cikk: "nyári gimik", ""MS" sau "M&S"", " a hol" stb... mégegyszer át lehetne olvasni.
avatar
boti
2013-11-29 11:27:47
re: hiba
avatar
bgd
Tele van helyesírási hibával a cikk: "nyári gimik", ""MS" sau "M&S"", " a hol" stb... mégegyszer át lehetne olvasni.

Ilyen ha az olvasószerkesztőnk szabadságon van :), de ezek legalább ki lettek javítva.
avatar
BHPgumi
2017-10-13 10:31:08
Téli gumiabroncs választásának szempontjai
Fontos, hogy a nagyra becsült gépjárművünk is évszaknak megfeleően kapjon lábbelit. A téli évszak beköszöntével fontos, hogy gumiabroncs vásárlásnál legoptimálisabb terméket vegyük meg. Cikkünkkel ebben a döntésben kívánunk segíteni.

http://bhpgumi.hu/blog/teli-gumiabroncs-valasztasanak-szempontjai/

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."