Itthon » Gazdaság

Felejtsd el a nyárit, húzzál téli gumit

Nem bundás óvszerről van szó, hanem az autók kerekeit kötelező november 1-jétől téli ruhába öltöztetni. Havas úton büntetnek, szárazon nem kötelező.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_gazdasag/teligumi0111
Itthon_gazdasag/teligumi0111
szerkesztoÍRTA: SZÁSZ ATTILA
2011. november 01., 10:03
8 hozzászólás. 

Törvény határozza meg a telet az autósoknak: a téli autógumikra vonatkozó, 5/2011-es sürgősségi kormányrendelet szerint november 1. és március 31. között a hóval, jéggel borított útszakaszon kötelezővé válik a téli útviszonyokra kifejlesztett gumiabroncs használata.

Itthon_gazdasag/teligumi0111

A csúszós úton nyári gumikkal közlekedő, fennakadást vagy balesetet okozó szabálysértők nem ússzák meg: a közlekedésrendészet folyamatosan ellenőriz és tetemes, 2500-tól akár 4000 lejig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak. Aki nyári gumikkal közlekedve a jeges úton forgalmi fennakadást, vagy balesetet okoz, számíthat arra, hogy az autómentés költségeit is meg kell térítenie.

 

Mire húzzuk a gumit?

A törvény személygépkocsik esetében a legszigorúbb, ugyanis mind a négy keréken téli guminak kell lennie. A 3,5 tonnánál nehezebb, valamint a 9 személynél több utast szállító járművek esetében nem ennyire drasztikus a megkötés, itt csak a meghajtó kerekeket kell felszerelni megfelelő abronccsal, ugyanakkor – amennyiben az útviszonyok megkövetelik, a hólánc használata is kötelező.

Az uniós normák előírásainak megfelelő, M+S, MS vagy M&S és a jól ismert hópehely-jelzéssel ellátott téli autógumik ára márkától és minőségtől függően változik. A legolcsóbb változatot már 200 lejes darabonkénti áron is be lehet szerezni – ez esetben egy teljes szett ára 800 lej. Mélyebben kell zsebbe nyúlni, ha csúcsmárkájú téli gumit választunk, darabja akár 350 lej is lehet.

Nem olcsó mulatság a 2,5 tonnás terepjárót sem felszerelni, a négy darab gumiabroncsért legkevesebb 2000 lejt kell lepengetni. Vannak, akik Magyarországról szerzik be a szettet: ez kicsit körülményesebb, de megéri, mert abroncsonként akár 150 lejt is meg lehet spórolni.

Szintén költségkímélő megoldás a használt gumi – ezekre a kereskedők nem vállalnak semmiféle garanciát, míg az új gumikra általában egy év a jótállási idő. A téli gumik árához még hozzájön a felszerelés díja, ami 50-80 lej között változik. Igaz, a szervizben a szakik nem szunyókálnak: a tapasztalat szerint egy teljes gumicsere mindössze 15-20 percet vesz igénybe.

 

Nem érdemes reszkírozni

Nem a törvény miatt kell téli gumit szereltetni az autókra, hanem elsősorban a saját és az útitársaink biztonságáért – figyelmeztetett Szilágyi Ferenc igazságügyi szakértő. Tapasztalata szerint azok az autóvezetők, akik munkakörük miatt „mindig úton vannak", már októberben lecserélték a nyári szettet.

Szilágyi szerint tévhitben élnek azok, akik szerint a száraz aszfalton jobban kopik a téli gumi. „A rossz vezetési technika, a futószög rossz beállítása az ok, nem a száraz aszfalt" – mondta portálunknak.

 

Téli autózás a világ körül

Az Európai Unió a téli gumi használatát nem teszi kötelezővé tagállamainak és nem is szabályozza azt. A speciális anyagból készült, és 7 Celsius fok alatt már javallott abroncsok használatával kapcsolatosan változó a nemzetközi gyakorlat. Ausztriában és Svájcban használatuk a november 1-április 15. közötti időszakban csakis akkor kötelező, amennyiben ezt az időjárás ás az útviszonyok indokolttá teszik. A finneknél, észteknél és letteknél december 1 – március 1. között, a litvánoknál pedig november 1. és április 1. között tart a kötelező időszak.

Izlandon a téli időjárási körülmények között kötelező a téli gumi használata. Az olaszoknál október 15. és április 15. között a Val d'Aosta vidékén kötelező a téli gumi, az ország más részein nem.

A franciák és a németek nem szabályozzák törvényesen a téli abroncsok használatát, de amennyiben az időjárási- és az útviszonyok megkövetelik, szükséges a téli gumi, sőt a hólánc használata is. A németek a csúszós-jegyes úton nyári gumikkal közlekedőket nem csak leállítják, de meg is bírságolják.

Norvégiában szintén nincs kötelező előírás, de nem árt és jól fog adott esetben, ha az utóban van hólánc. A svédeknél a december 1. - március 31. közötti időszakban kötelező a téli gumi használata, sőt, az előírás szerint a téli útviszonyoknak megfelelő abroncsok recéjének mélysége nem lehet kisebb 3 mm-nél.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mekkmester
2011-11-01 10:59:33
Vajon?
"5/2011-es sürgősségi kormányrendelet szerint november 1. és március 31. között a hóval, jéggel borított útszakaszon kötelezővé válik a téli útviszonyokra kifejlesztett gumiabroncs használata."

Kb két hete, valamelyik online újságban olvastam egy összefoglalót a téli gumikra vonatkozó törvényről. A cikk szerint a törvény nov1-el érvénybe lép, és nincs lejárati ideje. Vagyis augusztusban is büntethetnek, ha netán havas akkor az út, és te nyári tappancsokkal jársz.
Szintén akkor rákerestem a fent említett törvényre, lássuk, mit ír. Szokáshoz híven egy összekuszált törvény, ami különböző meglévő törvények cikkelyeire és alpontokra hivatkozva módosít, tehát nehezen követhető. Amennyire sikerült értelmeznem, a törvény november elsején életbe lép, de a téligumi kötelező használata havas úthoz van kötve, és nem pedig periódushoz (pl nov.1-márc. 31 között).
Ez a cikk egyérteműen november 1. és március 31. közötti időszakot ír. Vajon mi az igazság?

avatar
jocoka
2011-11-01 11:16:56
Hát az,hogy április 1 és oktober 31 közötti időszakban /de havas-jeges úton/ nem kötelező,valamint nov.1 és március 31 kozotti időszakban /de száraz úton/ szintén nem kötelező.Na,Te érted? Mert én nem.
avatar
agavni
2011-11-01 16:03:22
Akkor mostmar mondja meg valaki: ha irja a gumin hogy M&S, az eleg e, vagy muszaj a hopehely is rajta legyen????MIndenutt maskepp irja.
avatar
döbrögi
2011-11-01 17:42:25
re:
avatar
agavni
Akkor mostmar mondja meg valaki: ha irja a gumin hogy M&S, az eleg e, vagy muszaj a hopehely is rajta legyen????MIndenutt maskepp irja.

Vagy M+S (sár és hó) vagy a hópehely jelzés kell rajta legyen. Álltalában rajta van mindkettő, de egyik is elég.
avatar
enisitt
2011-11-01 19:38:58
re: re:
avatar
döbrögi
[quote=agavni]Akkor mostmar mondja meg valaki: ha irja a gumin hogy M&S, az eleg e, vagy muszaj a hopehely is rajta legyen????MIndenutt maskepp irja.

Vagy M+S (sár és hó) vagy a hópehely jelzés kell rajta legyen. Álltalában rajta van mindkettő, de egyik is elég. [/quote]

Ha igen csak ugye az van hogy 4 evszakosokon is rajta van sok esetben az M+S viszont attol nem fogadjak el azert is zavaros
avatar
Akar_Ki
2011-11-02 09:30:24
Nekem egy szakszervizben azt mondtak, hogy a 4 evszakos gumi is hasznalhato, mert van rajta M+S es meg egy hopehely is.
Talan meg kene kerdezni az udvarhelyi rendoroktol, hogy Ok mikent ertelmezik es meg fognak-e buntetni, ha "negyevszakos" gimi van az auton.
avatar
babo88
2011-11-02 09:42:41
Nekem M+S van és nincsen hópehely:P azzal vajon meg merjek indulni?!?!..valaki szoljon hozzá..:D
avatar
BHPgumi
2017-10-13 10:22:28
Téli gumiabroncs választás
Fontos, hogy a nagyra becsült gépjárművünk is évszaknak megfeleően kapjon lábbelit. A téli évszak beköszöntével fontos, hogy gumiabroncs vásárlásnál legoptimálisabb terméket vegyük meg. Cikkünkkel ebben a döntésben kívánunk segíteni.

http://bhpgumi.hu/blog/teli-gumiabroncs-valasztasanak-szempontjai/

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."