Itthon » Közélet

Sufniteszt: kell-e a téligumi?

Teszteltük a nyári és a téli gumi tapadását a hideg aszfalton. Arra kerestük a választ, hogy mennyire indokolt az abroncs idejében való lecserélése.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_2311_teligumi
Egyeb_2311_teligumi
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. november 23., 09:49
3 hozzászólás. 

Míg a gyártók +7 Celsius fok alatt ajánlják a gumicserét, addig a törvény dátumhoz igazítva kötelezi azt. A kínálatban találhatunk alacsonyabb árfekvésű téli gumikat, de a felső határ, teljesítmény és márka függvényében, súrolja a csillagos eget.

Egyeb_2311_teligumi

Fotó: Kakasy Botond

Arra voltunk kíváncsiak, hogy azonos körülmények között hogyan viselkedik a téli és nyári gumi, ezért fogtuk a kis Peugeot-nkat, a kamerát, majd elmentünk tesztelni. A reggeli mínusz fokokban száraz aszfalton próbáltunk adott sebességről teljesen megállni. A tesztelés alatt a városi forgalomra is jellemző 30 illetve 50 km/h- s sebességről fékeztünk le, amíg az autó teljesen megállt. A jobb fékhatást az autóba szerelt blokkolásgátló (ABS) is segítette.

 

Irány tesztelni

Miután többször is lemértük a féktávot, következhetett a téli gumi. Amire a négy gumit kicserélték, az idő annyira felmelegedett, hogy másnap reggel tudtuk csak folyatni a tesztelést. Reggel azonos vagy legalábbis nagyon hasonló körülmények között megismételtük a tapadási tesztet, immár téli gumikkal, majd újból féktávot mértünk.

Videó: Csedő Attila/Kakasy Botond

A tesztelés alatt az autó blokkolásgátló rendszere folyamatosan működött, a nyári és téli gumik is használtan kerültek az autóra és még csak nem is a nagy gyártók termékcsaládjához tartoztak. Valamelyik nagyobb gyártó vadonatúj termékének használata esetén valószínűleg még jobb eredményeket kapunk, így a hétköznapi közlekedésben is nagyobb biztonságot nyújthatnak.

 

Mit mondanak a számok?

Az első mérést nyári gumival végeztük. Megközelítőleg 30km/h-s sebességnél padlófékkel állítottuk meg az autót. Ekkor a megálláshoz 5,5 méterre volt szükség – a téli gumival ugyanilyen viszonyok között már csak 4,7 méterre.

50 km/h-s sebességnél a nyári gumi féktávja valamivel meghaladta a mérőszalagunk hosszát, a kapott érték kicsivel 10 méter fölött volt. A téli gumi itt is jobban szerepelt 9,6 méter után tudta az autót megállásra bírni.

Egyeb_2311_teligumi

A teszt nem teljesen kontrollált körülmények között zajlott és az értékek is csak megközelítőek, de ez a kis sufniteszt is jól bizonyítja, hogy igenis szükséges és indokolt a téli gumi használata. Mivel a gumi összetétele a levegő, illetve az aszfalt hőmérsékletére reagál és nem a törvényben foglalt dátumra, ne halogassuk az abroncsok cseréjét.

Ha napközben fel is melegedik az idő, az aszfalt már nem tud annyira, hogy megfelelő tapadást nyújtson a nyári guminak. A szakértők is úgy fogalmaznak, hogy (plusz) hét fok alatt a nyári guminak már tél van.

Méréseink alatt átlagosan fél méterrel bizonyult rövidebbnek a téli gumi fékútja. Ez egy átjárónál életet menthet, de egy hirtelen befékező autónál a kocsink orrát kímélhetjük meg olyan károktól, aminek a javítási ára bőven meghaladja a négy téli gumiét.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kópé
2011-11-23 10:38:55
csalódott
Csak 50 cm, azaz kevesebb, mint 5%? Ez nem sok. Én azért ennél jobb teljesítményre számítottam a téli gumi részéről!
avatar
bazeee
2011-11-23 11:38:36
Téli gumi – nyári gumi kontra négyévszakos
http://gumibiznisz.hu/20081113/teligumi-kontra-negyevszakos/
avatar
olvaso
2011-11-23 12:43:33
Ez aszfalton mert eredmeny.
Kivancsi lennek latyak, es havas/jeges utviszonyok kozott is.
Itt mar nem 50cm, hanem sokkal-sokkal tobb a kulonbseg.

Amugy jo a cikk, es koszonjuk.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."