Színes » Benzingőz

Nők a vasparipán

Bakancs, sisak, tetkó és rózsaszín felső: a motoros hölgyek a vagányság új formáját hozzák Udvarhelyszékre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Nem csak biztonságos vezetést tanulni, de közösségben lenni is fontos volt a hétvégén
Nem csak biztonságos vezetést tanulni, de közösségben lenni is fontos volt a hétvégén
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 18., 16:07
0 hozzászólás. 

Masszív kétszáz kilót nyom egy motorkerékpár. Ezek a hölgyek ennek csupán töredékét, de mégis képesek megzabolázni a vasparipákat. Nem hátul ülnek és kapaszkodnak, hanem irányítanak – a szombati motoros balesetmegelőzési napon őket is lencsevégre kaptuk bójázás előtt és közben.

Folyamatosan fejlődni kell

A székelyudvarhelyi WideRoad vezetéstechnika-oktató cég és a Daimler M.C. motorosklub július 16-án, szombaton reggel kilenc órakor kezdte meg idei motoros tréningjét a Kaufland parkolójában.

A balesetmegelőzési technikákat díjmentesen sajátíthatták el a jelentkezők, de a helyek száma korlátozott volt. A lehetőség közel negyven udvarhelyszéki és távolabbi motorost foglalkoztatott, a jelentkezők egész napos elméleti és gyakorlati képzésen fejleszthették tudásukat.

vasparipa6A rendezvény hatodik kiadása volt az idei – a résztvevők között voltak visszatérők és újoncok is. A szervezők meggyőződése, hogy a forgalom, a technikák folyamatosan fejlődnek, így a jó motoros mindig tanulhat. Ez kiderült a Kaufland parkolójából elkerített, bójákkal kirakott gyakorlópályán is, hiszen történt egy-két kisebb esés is, de szerencsére a sérüléseket sikerült elkerülni.

A motorosok az utakon tapasztalhatónál biztonságosabb körülmények közt feszegethették saját teljesítőképességük határait, miközben a közös szenvedélyükről, a motorozásról beszélgettek, eszmecserét folytattak felszerelésekről, alkatrészekről, és túraútvonalakat tervezgettek.

Kulcsszó a fegyelem

„Jó veszélyes munkád van" – rikkantja Zsolt, a WideRoad egyik szervezője, amikor egy-egy jó fotó elkészítését remélve már harmadszor is belemászok a gyakorlópálya útvonalába, mondhatni, az „úttestre". A vasparipák lovagjai büszkén robognak el mellettem, kicsit feszesebbre húzzák ki magukat a fénykép kedvéért.

vasparipa3Sorban haladnak: több pályát is bejárhatnak, az egyik egyszerűbb, a másik trükkösebb. Ki-ki tudása, biztonságérzete szerint gyakorolhat, semmi sem kötelező, csupán a másik tiszteletben tartása. A harmincnyolc résztvevő fegyelmezetten vár a sorára, s ha indulnia kell, igyekszik pontosan, nyugodtan, kapkodás nélkül végighaladni a kijelölt útvonalon, kanyarogni a bóják között, majd, ha végzett, beállni egy olyan helyre, ahol nincs útban.

A „friss" motorosok még izgulnak kicsit, csúszkálnak, de a tapasztaltabbak nyugodtan, mosolyogva, integetve vezetnek, vagy akár zsebre dugott kézzel hűsölnek, nevetgélnek az árnyékban. Jó alkalom ez a kapcsolatok építésére is, udvarhelyiek, környékbeliek, más megyékből és külföldről érkezők haverkodnak össze. Mindenki közvetlen, tréfás kedvű, különösen, ha nők kerülnek a képbe.

Még meglepő, ha egy csaj motorozik

Aki ugyanis azt hiszi, hogy a motorozás csak macsós férfiaknak való tevékenység, annak meglepetéssel szolgálhatnak a környék motoros hölgyei. Nem (csak) fekete bőrszerkóban, bakancsban vagy farmerban járnak, de nőiesebb öltözékben is illenek a képbe. Ugyanolyan büszkék motorjaikra, mint férfi társaik, ami nem is csoda, hiszen több mázsás ékszerekkel büszkélkedhetnek.

vasparipa5A pasik először meglepődnek, ha egy motoros nővel találkoznak, de nagyon tisztelik őket – mondja tapasztalatból a székelykeresztúri Kinde Irénke, Inci, aki rózsaszín felsőjében kirí a fekete tömegből. Rézszínű Kawasakival, színben hozzá passzoló felszereléssel érkezett Udvarhelyre.

Mint mondja, ez a harmadik motoros szezonja, azaz a harmadik éve él két keréken. Ötös-hatos baráti körrel járnak motorozni a környéken (Segesvárig, Szovátáig), kisebb-nagyobb túrákra mennek, ha az idejük, no meg az időjárás engedi.

vasparipa2bHa motoron ül, minden gondját elfelejti, olyankor nem létezik se munka, se mindennapi bosszúságok. Semmi más, csak az út – mondja csillogó szemmel. Sajnos ritkán van ideje hosszabb túrákra, de a bakancslistáján szerepel, hogy kimotorozzon Debrecenbe, ahol az ejtőernyőzést is kipróbálná.

Az erő pótolható

A motorozás komoly fizikai kondíciót igényel, főként kistermetű nők esetében: a vezetéssel már nincs gond, inkább az elindulás, a motorkerékpár mozgatása nehéz. A gép kétszáz kilós, fel sem tudnám emelni egyedül, ha eldőlnék – mondja Inci nevetve, s gyorsan hozzáteszi, szerencsére közel vannak a srácok, akik segíthetnek neki.

vasparipa4Tapasztalata szerint a nők körében is egyre népszerűbb a motorozás, az ő baráti körében is több motoros csaj van.

Fotózkodás, nevetgélés, majd kezdődhet az újabb kör, ahol minden mozdulatra figyelni kell. Még szemlélőként is érezhető az adrenalin, amely a motor bőrülésén bizonyára sokszorosára fokozódik. Ebben a közegben az erő, a lóerő és az ügyesség számít menőnek, de azért jó látni, hogy a vasparipán is meg lehet maradni nőies nőnek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."