Kultúra » Multimédia

El kell adnod a sztorid!

A dráma és a forgatókönyvírás alapjait sajátíthatod el. Vigyázz, itt könnyen filmessé válhatsz!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

DSC 3164
Fábián Andor, fotó: archívum/Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. január 08., 15:13
0 hozzászólás. 

Eddig két filmmel jelentkezett a fiatal udvarhelyi rendező, Fábián Andor, aki most neked is adna egy kis ízelítőt a szakmáról, főként a forgatókönyvírásról. Két hétig elméletet tanulhatsz az udvarhelyi filmestől, és a képzés utolsó hetében a saját történeted is megírhatod a segítségével.

Az elméleti képzések során, amelyek heti három alkalmat foglalnak magukba, megtanulhatod, milyen egy jó történet, a három felvonásos dráma, hogyan vezesd be a nézőt a történeted világába, és hogyan tartsd a nézőben a feszültséget. A kutatásmódszertan és a jelenetírás szabályai mellett megtudhatod, milyen egy jó karakter.

Közvetve tanulsz Sorkintől és Hoffmantól

„Szabályokról, képletekről, minden esetben alkalmazható trükkökről lesz szó az órákon, mint például a cél-szándék-akadály képlet, vagy pedig a 3 dimenziós karakter elve. Ahhoz, hogy a karakter izgalmas legyen, minimum három ellentmondást kell írni rá, például profi a munkájában, de önbizalomhiányos, ettől lesz izgalmas" – magyarázza Andor.

Elmondja, bárkit szeretettel várnak, akit kicsit is érdekel a téma, nem kell hobbifilmesnek lennie, itt azonban könnyen azzá válhat. Fiatal színészeket és színésztanoncokat is szívesen látnak, hiszen színészi technikáról is szó lesz, az ott írt jeleneteket el is fogják játszani, a színészet és a forgatókönyvírás között nagyon erős a kapcsolat a kolozsvári Sapientia fotó-film-média szakán végzett rendező szerint.

Andor az egyetem után elvégezte Dustin Hoffman színészeti online mesterkurzusát, valamint Aaron Sorkin forgatókönyvíró online mesterkurzusát, ez alapján állította össze a három héten keresztül tartó képzésének anyagát is.

Te írod a történeted

Az képzés utolsó hetében a résztvevők egy pitch-vizsgán bizonyíthatnak. „Ezt úgy kell elképzelni, hogy a szerző bemutatja a producereknek a kész filmötletét, azok meg eldöntik, hogy adnak-e rá pénzt, vagy nem. Na, egy ehhez hasonló pitch vizsgát fog leszimulálni minden tanuló" – árulta el kérdésünkre Andor.

A tanfolyamot, amelynek Facebook eseményét itt találod, a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban tartják. A kurzus 120 lejbe kerül, amelyből 50-et előlegként, a maradék 70-et csak a képzés után kell kifizetned. Fábián Andornál jelentkezhetsz, és érdeklődhetsz további információkért, a 0749 073 930-as telefonszámon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."