Színes » Benzingőz

Pálcával tanít vezetni, de nem fog fájni

Ha egyszerűen akarsz eljutni A-ból B-be, akkor az automata sebváltót neked találták ki. Most megtanulhatod, hogyan kell használni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

DSC4311
Szilágyi Ferenc, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. október 20., 09:25
1 hozzászólás. 

Az aktív sofőroktatók közül Szilágyi Ferenc tanítja legrégebb óta vezetni a székelyudvarhelyieket. Ez a régiség azonban nem jelenti azt, hogy nem nyitott az újdonságokra. Egyedüliként fog majd automatakapcsolású személygépkocsival vezetést oktatni.

Az Egyesült Államokban már nem számít újdonságnak az automata sebességváltó, az ottani autók kilencven százaléka ilyennel van ellátva, sőt Magyarországon is rohamosan növekszik az arányuk.

A nagy márkák új autóikat alapjáraton így gyártják le, például az x5-ös BMW-nél külön kell kérned, hogy manuális kapcsolóval működjön.

Szilágyi Ferenc automata sebváltós Opeljét 2001-ben gyártották, Hollandiából jutott hozzá körülbelül egy hónapja, de tud arról, hogy már az itteni kereskedőknél is be lehet szerezni. Bár többnyire félve hoznak ilyeneket, hiszen nem tudják, lesz-e rá igény, de rendelésre elérhetőek.

DSC 4315

Botár Gábor, a Kis Szent Teréz elhunyt plébánosa használt még automata kapcsolású autót, és az oktató sokszor vezethette az ő személygépkocsiját, hosszabb utakon is. Egyszer apácákat vitt le vele Bukarestbe a '90-es évek végén, akkora újdonság volt neki akkor, hogy azt sem tudta, mit kezdjen a bal lábával – mesélte.

Csak kicsivel drágább a kényelem

Régen luxusnak számítottak, valamivel ma is drágábbak, mint a hagyományos autók, de napjainkban már nem számottevő az árkülönbség – mondja Szilágyi.

Fontosnak találta megjegyezni azt is, hogy az automata valamennyi üzemanyaggal többet fogyaszt, és jobban koptatja a fékpofákat, de nincs olyan eget verően nagy különbség, és nem mellékesen nem kopik a kuplungárcsa, hiszen nincsen.

DSC 4313

Sokan úgy gondolják, hogy egy automata sebességváltóval felszerelt autó irányítása elveszi a vezetés élvezetét. Szilágyi szerint valóban van egy réteg, akinek élvezet kapcsolni, de hozzátette, hogy „mind különbözőek vagyunk, van, akinek az autó nem sportcikk, hanem szükségleti cikk és csak arra van szüksége, hogy eljusson A-ból B-be, nekik ez sokkal ideálisabb".

Hogyha az ember megtanul vezetni és levizsgázik egy automatakapcsolású autóval, és közben megjön a kedve kapcsolgatni is, minimum hat órát kell vezetnie egy manuális kapcsolású autóban, majd gyakorlatból újra kell vizsgáznia.

DSC 4319

Viszont hatalmas előnyei is vannak ennek a típusnak, az egyik, hogy kiküszöböli a hegyre indulás átkát és sokkal kényelmesebbé teszi a sofőrnek a vezetést.

Pálcával hajtjuk az autót

Egy körre el is vitt minket Szilágyi Ferenc, hadd lássuk, hogyan is működik élesben egy ilyen autó vezetése. A kuplung természetesen teljesen kimarad az autóból, amit kormánnyal, valamint a gázolással és fékezéssel irányítunk. A kapcsolópálca azért megtalálható benne, ha egyáltalán így hívják ezt, ugyanis itt nem a fokozatokat kapcsolgatja az ember, hanem különböző üzemmódokba helyezi az autót.

DSC 4312

A P betű a parkoló módot jelenti, a rükvercet jelentő R a tolatásnál használatos. Üresjárata ennek is van, ehhez az N betűhöz kell állítanunk a kart. Műszaki szempontból akkor érdemes ezt használnunk, ha több időt kell várakoznunk. Ezeket az eseteket eltekintve, a D-n kell tartanunk a kart, ha normális körülmények között vezetünk.

Hogyha hágóra kell menni az autóval, erre is van három féle üzemmód, minél hosszabb és meredekebb a hágó, annál kisebb számmal jelzett üzemmódban ajánlatos haladnunk. A sofőroktató a Transzfogarast hozta fel példaként, ott az autónak a legkényelmesebb az 1-es üzemmódot választani.

DSC 4310

Szilágyi még nem tudja, mennyire lesz igény erre, de ő felkínálja a lehetőséget. Ugyan nem tömegjelenség, bőven ismer olyan sofőröket is, akik kínlódva mentek át manuálissal a vizsgán és azt mondták, ha sikerül, ők csak automatát fognak vezetni.

Mozgássérültek, figyeljetek!

Az autót a hetekben alkalmassá fogják tenni arra is, hogy olyan mozgássérültek is megtanulhassanak benne vezetni, akik egyik lábukat sem tudják használni.

Megtudtuk, a személygépkocsi egy plusz karral lesz ellátva, amelyet ha előre nyomnak, akkor az autó gázol, ha pedig hátra húznak, akkor fékez. Elmondta, ugyan van már a városban egy ilyen karral ellátott autó és egy Szentegyházán is, a térségben újdonságnak számít.

DSC 4318

Szilágyi Ferenc magánvállalkozásban oktatja a vezetést, és mivel törvény kötelezi, hogy diákjai egy sofőriskolához elméleti oktatásra járjanak, az ő diákjai a Hanitához járnak. Éppen ezért iratkozással kapcsolatban őt is lehet keresni személyesen, de az iskolánál jelentkezők is tudják őt kérni oktatóként.

A novemberben beiratkozók a gyakorlati képzést januártól már végezhetik az automatakapcsolású autóval is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zoliba
2016-11-08 16:52:52
"kuplungtarcsa"
Nem egeszen ugy vannak a dolgok ahogy a cikkben van kozolve.
A szemelyautokon hasznalt automata valtokban talalhato kuplungtarcsa tobb is. Es ezek is mind kopnak.
A mai automata valtoval szerelt autok pedig ugyanannyit vagy kevesebbet fogyasztanak mint a kezi valtos tarsaik.
Igaz hogy a regebbi automata valtoknak nagyobb a veszteseguk.
Ettol a kis pontatlansagtol eltekintve nem ketlem hogy Szilagyi Ferenc jo oktato.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."