Színes » Benzingőz

Öltönyt adtak 250 lóra

Igazi elegáns úrként érkezik a Porsche legújabb dobása, a dízel meghajtású Panamera. Sporlós jószág, de nem adják olcsón.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

benzingoz_porsche_panamera
benzingoz_porsche_panamera
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. május 18., 14:27
0 hozzászólás. 

A környezettudatosság, az alacsony fogyasztás és a lenyűgöző formaterv most már a vastagabb pénztárcájúaknak is elérhető lesz Porsche-ék háza táján. A Panamera dízel változata azoknak szól, akik egy ötüléses kupé formájú luxus GT-t (Gran Turismo-t) szeretnének, erre komolyabb pénzösszeget is képesek áldozni, de tankoláskor kétszer is a fogukhoz verik a garast.

A Porsche közzétette az új Panamera Diesel hivatalos adatait. Lassan két éve kapható a stuttgartiak első igazi ötüléses luxusautója, az igazi újítást tehát nem a külsőn kell keresgélni, hanem a motorháztető alatt. A vaskos kaszni megfelelő mozgatásáról egy hathengeres, V elrendezésű, legújabb generációs turbósított dízel erőforrás gondoskodik. A kerekekre egész pontosan 250 ló ereje szabadul és az átlagfogyasztás, a méreteket szem előtt tartva, a meghökkentő 6,3 liter/100 kilométer környékén áll be.

benzingoz_porsche_panamera

Nem meglepő, hogy a 250 lóerő mellé 550 newtonméteres nyomaték társul, amelyet az erőforrás 1 750 és 2 750 fordulat/perc között ad le. Ezt az erőt továbbítani kellet a hátsó kerekekre, ezért lekerült a polcról a remek Tiptronic S típusú váltó, amely nyolc sebesség között kavarhat, hogy a legmegfelelőbb tartományban forgassa a motort.

Ezzel a meghajtással a Panamera ugyan elmarad benzines testvérei teljesítményétől, de így sincs miért szégyenkeznie: a gázolajos erőforrással nem egészen 6,8 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet és egészen a 250 km/h-s határig csörtet rendületlenül előre, ott viszont már a számítógép vet véget a száguldozásnak és leszabályoz.

benzingoz_porsche_panamera

A gyártó által megadott átlagfogyasztás hat és fél liter 100 kilométeren, ami a zseniális váltónak köszönhetően elképzelhető, sőt ideális körülmények között meg is valósítható. Nem csak gazdaságos az új erőforrás, hanem környezetbarát is, mivel 167 gramm CO2-öt bocsájt az atmoszférába kilométerenként. Csak az összehasonlítás kedvéért: ugyanezt a széndioxid értéket produkálja egy modernebb 1,6-os benzines erőforrás, így nem is rossz az érték egy kormos, hathengeres 3 000 köbcentis dízeltől.

Hol is érezné magát igazán jól egy ilyen autó, milyen utakra tervezték a meghajtást, felfüggesztést? A válasz nagyon egyszerű. A Panamera Diesel változat egy igazi kilométerfaló és az autópályán a helye: nálunk még az üzemhőmérsékletet se érné el, ha csak autópályán használnák.

benzingoz_porsche_panamera

A hatótávolsága talán az egyik legmeghökkentőbb adat. A mérnökök egy 80 literes üzemanyagtartály helyzetek az autóba, így akár 1 200 kilométert is megtehet egyetlen tankolással, amely még kisautó léptékkel mérve is fenomenális.

Nos, akkor mennyibe kerül az üzemanyag spórolás? Nem olcsó, az biztos. A kizárólag hátsókerék-meghajtású, gázolajos Panamera-ért 80 183 Eurót kérnek, természetesen a 19 százalékos német áfával együtt.

A boldog tulajdonosok, akik kifizetik egy kisebb családi ház értékének megfelelő német valutát, már augusztusban átvehetik a zsír új, pöfékelő Panamerájukat. Ha azt nézzük, hogy a külseje teljesen megegyezik a benzines ikertestvéreivel és talán egyetlen hátránya, hogy két másodperccel több telik el ameddig a kilométeróra mutatója elhagyja a 100-as jelzést, akkor igazán jó vételnek számít a dízel kivitel. Gazdaságosabb, környezetkímélőbb és sokkal hosszabb életű lesz majd, mint bármelyik benzines társa.

benzingoz_porsche_panamera

A poén a végére maradt: a dízel erőforrás előnyei mellet ez a legolcsóbb Panamera típus. A hatszáz köbcentivel nagyobb, szintén hathengeres benzines verzió ötezer euróval drágább.

Ha valaki ilyen típusú autót szeretne vásárolni, és megvan hozzá az anyagi háttere, akkor nagyon megéri komolyan elgondolkodni a dízel motorizáció vásárlásán. Csak a tankolásnál érdemes odafigyelni, nehogy az autónkat tankoló, ámulatba esett benzinkút alkalmazott 80 liter benzint küldjön a tartályba.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."