Színes » Benzingőz

Felnőttesre faragták a négyajtós kupét

Ellentmondó elvárásoknak tesz eleget a német remekmű. Nem unalmas, de nem is hagyományos, viszont felnőttesebb mint elődje.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_VolkswagenKupe
Benzingoz_VolkswagenKupe
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. november 08., 18:04
0 hozzászólás. 

Komoly fejtörést okoz bármely tervezőcsapatnak a négy ajtós kupé feladata. A két elvárás azonnal kizárja egymást, mivel a kupé tetővonal, a két ajtós kasztni és a hosszított orrész nem kedvez a négyfős kialakításnak.

Benzingoz_VolkswagenKupe

Abszolút úttörőnek számít a szegmensben a CLS Merci, ez mutatta hajdan a jövőbe vezető utat. Annyira jól sikerült a mutatvány a csillagos márkának, hogy azonnal szegmenst alkotott.

 

Ettől kezdve mindenkinek fájt a foga

a sokáig monopolhelyzetben pöffeszkedő német vetélytárs koronájára. A majmolás nagy divat manapság. Legyen szó bármilyen típusról bármelyik szegmensben, a profitéhes autógyártók rögtön a létrejött vályúhoz akarnak furakodni.

Természetesen a vásárlóközönség élvezheti a nagy dagonyázás gyümölcseit. Egyre szebb típusok gördülnek le a gyártósorokról, egyre kedvezőbbek az árak, a bravúros megoldásoknak pedig tényleg csak a képzelet és a büdzsé szab fizikai határt.

 

Az egymást kizáró elvárásokat

a kacsintgatás nagy úttörője boronálta össze: a VAG csoport taktikai vezére, a Volkswagen. Annyira fájt anno a foga a Merci babérjaira, hogy kés alá fektette business csatahajóját, a Passatot, és addig farigcsálta, míg kupé tetővonalú, négy ajtós limuzin nem lett belőle.

A Passat CC vonalai igazán harmonikusak, szépek, és álló helyzetben a dinamika érzetét keltik bennünk. A vásárlóközönség is szívesen fogadta az üdvöskét, és nem meglepő módon a típus fogyott is rendesen. Azóta eltelt pár év, a márka arculatfrissítésen esett át, így a CC-t is kés alá kellett fektetni.

 

Felnőttesebb az összkép

A ráncelvarrott CC megkapta a Volkswagen új pofaidomait, amelyet a business szegmensbe az új Passat vezetett be. Noha a tervezők állítása szerint teljesen átdolgozták az alapul szolgáló autópálya-cirkálót, a konzervatívabb testvéren mégis az előd formavilága köszön vissza.

Benzingoz_VolkswagenKupe

De térjünk át inkább a kupé kialakítású limuzinra. Az előző generáció mindig is kilógott egy kicsit a többi VW közül. Kicsit bohókásabb, kevésbé konzervatív utóérzete volt a CC-nek, talán ezért is kedvelte annyira a tehetős vásárlóközönség.

A bohém összképet kicsit a márkaarculatoz pofozták vissza. Nem egyértelműen unalmas vagy hagyományos a jövevény, de sokkal felnőttesebb, mint elődje volt. A punk diplomatává alakult át, de a kijelentés legjobb értelmében.

Az új Passat arculata kifejezetten jót tett az összképnek. Kicsit talán túlspulnizták a króm hűtőráccsal az orrészt, talán másképp is elegáns hatást lehetett volna kelteni. A LED-es lámpatestek enyhén Touaregesek lettek, de határozottan a hatos Golf/Polo által bevezetett látványvilágot éreztetik.

 

Az autó igazán ütős, csokoládé-oldala

a két oldalajtó és a tetővonal kialakítása. A mesterien kivitelezett, lágy vonalvezetésre abszolút a lendületesség jellemző. Sikerült elég markánsra húzni az övvonalat is, szép a fény-árnyék játék. A kerékjáratok öblösek, látszik, hogy ide akár 20-21 colos gurigákat is be lehet passzírozni.

Benzingoz_VolkswagenKupe

Talán a legszembetűnőbb és számomra legszebb változtatást mégis az autó fenekén eszközölték. A régi modell dülledt dupla világítóelemeit vagány LED-es lámpatestekre cserélték. Persze a lökhárítóra is került krómcsík, a tolatókamera ennek épségét próbálja majd minél hosszabb ideig fenntartani.

 

Bent kevesebb a látnivaló

Kevés változást eszközöltek a beltérben. Az új Passat pilótafülkéje köszön vissza, ha kinyitjuk a bal első ajtót. A felhasznált anyagok minőségével sosem volt baj, ne felejtsük el, hogy a VAG csoport tagja az etalonként kezelt Audi és Bentley, volt ahonnan ellesni a technikát.

Jól mutat a kétszínű bőr, a fa berakás és a csiszolt alumínium felület együtt, mintha az IKEA katalógus egyik High Tech nappalijában csücsülnénk. Az összkép harmonikus, az összeszerelési minőség pedig németesen példás.

 

A bőr alatt minden a régi

A motorkínálat maradt a régi, amivel semmi baj nincsen. Visszaköszön a jól bevált 1,8-as TSI (közvetlen befecskendezéses, turbós benzines) erőforrás, a maga 160 pacijával. A következő lépcsőfok a GTI-ből származó, szintén benzines, turbós, 211 lovas aggregát. Csúcsragadozóként a 3,6 literes, hat hengeres V elrendezésű izompacsirtát hívták vissza, hogy 300 lovat kényszerítsen az aszfaltra.

Benzingoz_VolkswagenKupe

Kormoséknál a hengerűrtartalom megegyezik, csak a teljesítmény tér el. A kisebbik, a 140 lovas fogyaszt a legkevesebbet. Kézi váltóval 4,3 literes fogyasztást produkál 100 km-en, miközben csak 125 gramm széndioxidot pöfékel a levegőbe. Az izmosabb diesel 170 lóerőt teljesít, vele élvezetesebb a haladás, cserébe többet is fogyaszt.

 

Az extralistás kütyükről,

mint a 4motion, DSG és a többiek, szinte fölösleges említést tenni. A Volkswagen-specifikus extrákkal természetesen a végtelenségig lehet kombinálni a gépet.

A legújabb Passat CC-nek először szülőhazája örvendhet, az értékesítés 2012 elején indul. Tavaszra már az öreg kontinens többi tagállama is sorban állhat a VW dealereknél. Még kérdéses, hogy mennyibe kerül majd a móka, valószínűleg csak leheletnyivel lesz borsosabb, mint a kifutó modell. Jól kereső családapák, figyelem, ezt a gépet nektek szánták.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."