Színes » Benzingőz

Műanyag terepjárót fröccsöntött a Volkswagen

A VW kombi Passatja felhúzta a hasát és kész is a műanyag összkerekes kombi. Ha nincs zseton egy igazira, akkor vegyél álterepjárót.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_VolkswagenPassatAlltrack
Benzingoz_VolkswagenPassatAlltrack
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. december 06., 18:05
0 hozzászólás. 

Nem új, de annál inkább bevált recept, hogy egy szériaautóra koptatócsíkokat, leheletnyivel magasabb felfüggesztést és cicomaelemeket aggatnak, és azonnal terepjáróként kínálja a zsíros kezű eladási szakember.

Benzingoz_VolkswagenPassatAlltrack

Ha most a nyugati államok dömping exporttermékeit próbáljuk felidézni, akkor előbb „saját" házunk táján nézzünk körbe. Ha a Sandero Stepway egzotikusan csengő nevét emlegetném, az máris előcsalogatná sokakból a magyar ábécé harmadik betűjével kezdődő indulatszót. Akinek leesett a tantusz, az máris

fejest ugorhat a városi álterepjárók varázslatos világába.

 

Vannak olyan gyártók, akik tényleg komolyan veszik a kombik, városi vagányok terepjárósítását. Erre a legjobb példa talán a Volvo évek óta kínált XC palettája, amely úgy közúton, mint sáros mellékutakon bizonyította, hogy néha igen jól jön, ha mind a négy kerék kapar.

Egy kicsit luxusosabb, mégis ugyanolyan használható megoldással az Audi érkezett: az A6-os kombi verzióját emelte nagyobb bakra, miközben keverte az elegáns küllemet a dagonyázó gépek páncélzatával.

 

Az Allroad Quattro és az XC modellcsalád is bibis

Tényleg fantasztikus gépek, és elnyűhetetlenül végzik a dolgukat, kivéve az első generációs Allroad, melynek bonyolult, légrugós felfüggesztése gyakran mondta be az unalmast, de az árcédulák igencsak szaggatják a pénztárcákat.

Van olcsó megoldás is, például a bűnronda első kerekes Cross Golf vagy a Sedici/SX4-es rettenetpáros, mégsem kerül szekér az ülepe alá annak, akinek ízlése ugyan van, de öt-hat számjegyű összeg nincs a bankszámláján, viszont szeretne stílusosan fél-dagonyázni.

Benzingoz_VolkswagenPassatAlltrack

A probléma megoldása egészen mostanáig váratott magára. Az isteni szikra a VAG csoport vezérmárkájának agyából pattant ki:

terepjárósítsuk a kombi Passatot.

 

A recept pofonegyszerű, mégis oda kellett figyelni. Gondolom, senkinek nem kell bemutatni a Passat termékcsaládot, mindenki látott már, sőt sokan birtokolnak is egy hasonló masinát.

Akinek nem annyira tiszta: a Passat a Volkswagen félig business-utazó limuzinja, kapható szedán és kombi, illetve CC (négy ajtós kupé) kivitelben. Általában céges flottákba csoportosul, természetes élőhelye az autópálya vagy gyors forgalmi út, megjelenésével a szürke egér és az elegancia közötti pengeélen táncol.

Az Audis receptet követve vették a kombi kasztnit, és egy kicsit rájátszottak a keménykedős, porban hempergő imidzsre, amolyan városi ficsúr disznóvágásra megy stílusban. Nem vitatom, nem rossz az összkép, stílusosan oldották meg az utazó kombi és az emelt hasú félterepgép átmenetét, de azért

több a látszat, mint a tudás.

 

Fölösleges lenne elemezgetni a mezei Passat stíluselemeit, inkább nézzük, miben tér el az összkerekes jószág városi rokonától. Az első szembetűnő változtatás a megemelt hasmagasság lenne, ha látnánk. Nem kell húszcentis, a kerékív alól kikandikáló lengéscsillapítókra gondolni, a terepes Passat csak 3 centivel került magasabbra.

Benzingoz_VolkswagenPassatAlltrack

Az első fertályt megbolondították egy kartervédő utánzattal, amelyet a hátsó áldifúzor, kályhacső-lökhárító díszelem egészít ki. Az oldalnézet is eltér a mezei kombitól. Audis recept alapján sárvédő elemeket kapott a négykerekes, természetesen fényes feketére fújva. A csilivili műanyagokat nem éppen kemény terepezésre, bokrokon átgázolásra szánták,

kár lenne összekarcolni az elegáns fényezést.

 

Azért nemcsak az all show, no go elv érvényesült az öszkerekes Passat megalkotásakor. A mérnökök azokra az elvetemült huligánokra is gondoltak, akik esetleg poros földúton rongálnák kedvencüket. Az első és hátsó terepszög javult a kombihoz képest. Előbbi 9,5 fokról 12,8 fokra tornázta fel magát, míg hátul akár 16 fokos emelkedőknek is nekitolathatunk anélkül, hogy a kipufogó csőpár bánná.

Természetesen nincsen terepgép négykerék-meghajtás nélkül. A megoldás nem éppen a terepbarát, Haldex-kuplungos (off-roadosok ismerik), sőt normál körülmények között csak 10 százaléknyi nyomaték kerül a hátsó tengelyre. Persze extrém esetben akár a száz százalékos nyomatéktartományt is hátra küldi az elektronika, de felezőről, reduktorról ne is álmodjunk.

Benzingoz_VolkswagenPassatAlltrack

Nem kell elcsüggedniük a high-tech kütyük kedvelőinek: a gyári csomagban 30 km/óráig működtethető lejtmenetvezérlő is van. Ilyenkor az elektronika megváltozik, és az ABS rendszer is másképpen működik. Tulajdonképpen a féktárcsákat pofozgatja a rendszer, és teljesen egyedül lemászik a hegyről, nekünk csak a perecet kell tekergetni. Ebbe besegít az elektromos difizár is, így egyértelművé válik, hogy fékpofacserével gyakori vendég lesz ez a gépcsoda a szerelőknél.

Mivel most már minden adott a tökéletes terep kombi megalkotásához, az egyetlen hiányelem a helyes elnevezés lenne. A legterepesebb Passat az Alltrack (minden terepen) megnevezést kapta. Kicsit optimista keresztelőre sikeredett, a lényeg, hogy a marketingesek tapsolhatnak örömükben.

 

Dagonyázó aggregátok

Az Alltrack motorpalettája nem tér el városi ficsúr ikertestvéréjétől. A Volkswagen mindkét erőforrás-kategóriából a legcombosabbakat választotta terepkombija orrába. Benzines fronton 160-tól 210 paciig terjed a móka, míg a dízel gépcsalád a jól ismert két literes, common rail, gázolajos duóval teszi tiszteletét a motorháztető alatt.

Az olajkályhák közül a gyengébbik 140, míg a legcombosabb 170 lovas. Érdekes, hogy a vérszegényebb dízel esetében az összkerékhajtás extralistás tétel, de kárpótol az ingyen duplakuplungos váltó az erősebbik benzines és a csúcs gázolajos megvásárlásakor.

Benzingoz_VolkswagenPassatAlltrack

A hivatalos bemutatóra decemberben kerül sor a Tokiói Autószalonon: Japán egyre komolyabb célpiaca lesz a német autóknak. Az első Alltrack Passatok jövő év tavaszán kerülnek a márkakereskedésekbe, de egyelőre az árképzésről hallgat VW eladási kosztálya. Annyit biztosan tudni, hogy jóval olcsóbb lesz, mint egy Allroad Quattro Audi vagy egy XC70-es Volvo.

Vitathatatlan, hogy akinek nem elég vastag a pénztárcája a luxus terepkombikhoz, annak igazi alternatíva az Alltrack. Technikájával közel annyit tud, mint a többiek, mégis olcsóbban viszi a bőrét a vásárra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."