Színes » Benzingőz

Koreai középcsatárt küld pályára a Hyundai

Komoly felszereltséggel, kemény áron és persze ázsiai fűszerekkel megbolondítva indul hódító útjára az i40. Talán még a Volkswagent is kicselezi.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_Hyundaii40
Benzingoz_Hyundaii40
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. január 10., 17:08
0 hozzászólás. 

Pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy keleti országból – kivéve természetesen Japánt – érkező négykerekűt hasonlítgassunk a német gépjárműipar ékköveihez.

Benzingoz_Hyundaii40

Néhányunkban fel sem kell eleveníteni a stilizált Honda-logós Hyundai hulladék anyagait, amiket hajdanán személyautóként kínált. Talán a legjobb, azaz a legelvetemültebb próbálkozásuk a Pony névre keresztelt maszlagság volt, gyári felszereltségként kínálták az anyósülésen pihenő hányózacskót.

Az említett négykerekűek csillaga végre leáldozott, és az autótörténelem kudarcaiként örökre nyugdíjba vonultak.

 

Új napra virradt a koreai autóipar

A Hyundai vezetőségéről mindent elmondhatunk, csak azt nem, hogy nem lát a jövőbe. Ha a hazai tervezőmérnökök képtelenek olyan termékeket megálmodni, amelyek a nemzetközi piacon is megállják a helyüket, akkor nyissunk egy jó kis irodát az öreg kontinensen, és dolgoztassuk meg az elkényelmesedett európaiakat – gondolták.

Első nagy durranásként a Kiával karöltve a Ceed-i30-as nem egypetéjű ikerpárt vonultatták fel, amelyet a mai napig úgy tart számon az autós közösség, mint az első igazi, autószámba vehető, sikeres koreai gyártmány. És ami a kompakt kategóriában sikerült, az egy mérettel feljebb is összejöhet.

 

Már régóta riogatták a németeket

a koreai vitézek valami olyannal, ami rendesen megrengeti a talajt biztos pozíciójuk alatt. Most szerény hazánkban is bemutatkozik az első, igazi távol-keleti autó, amely veri a VW Passatot. Ha nevén szólítjuk ezt a gyereket, nem egzotikus koreai csiribiribe törik bele a nyelvünk: semmitmondó betű-szám kombinációval jelölik.

Benzingoz_Hyundaii40

A Hyunadi i40 középkategóriás, kombi és lépcsős hátú kivitelben rendelhető utazólimuzin, ami pontosan azt a szegmenst célozza meg, amelyben végtelen uralmat élveznek a német vetélytársak. Méreteit tekintve megegyezik a kategória éllovasaival, de a formaterv közel sem olyan konzervatív.

 

Európai összkép ázsiai fűszerekkel bolondítva

A kűlcsínnel határozottan el szerettek volna rugaszkodni a szegmens többi képviselőjétől. Európai szemmel nézve nagyon keleties a megközelítés, mégis emészthető és elfogadható. Határozottan van benne egy kicsi az új Toyota Avensis-ből, legalábbis ami a tetővonalat és a megközelítést érinti.

Az orrész kiképzése dinamikus, fiatalos és sportos. A fényszórók fektetett kérdőjel alakú nappali fénynyalábokat rejtenek, amelyek egyszerre súrolják a vagány és a hasznos kategóriák határait. Méretes ködlámpát és széles mosolyt formázó légbeömlő díszíti az első spojlert.

Benzingoz_Hyundaii40

Az első lámpabúra jócskán belelóg az amúgy enyhén kupésított oldalkiképzésbe. Az oldalajtók nagy lemezfelületeit a felfelé ívelő öv- és kilincsvonal töri meg, amelybe szépen beleágyazták az ajtónyitogatók markolatait. Kinézni sem lesz könnyű az i40-ből. Az ablakok kisméretűek és laposak, ami rontja a kilátást, de sokat javít a régóta hangoztatott tank feelingen.

A kerékjártok méretileg alkalmazkodnak az összképhez, öblösnek öblösek, de semmi sallang, csak funkcionalitás. Érdekes, hogy a szedán és a kombi két külön világot képvisel. A lépcsős hátú kasztni konzervatívabb, míg a nagy puttonyos kivitel sportosságot sugall. A hátsó, természetesen vörösen ízzó led-sor miatt kicsit az Avensis-re hajaz, de elnézzük neki, a hunyorítás jól sikerült.

 

A belső a külvilág ellentéte

A küllem a feltűnésre hajt, míg a belső konzervatívabb, nyugodtabb. Ne gondoljunk egy harminc éves Cobra Merci puritán vezetőfülkéjére, de az új Civic pilótafülkéjétől is távol áll az i40-es belseje. Modernnek modern, sőt a vonalvezetése is fiatalos, mégis áttekinthető, és nem zavarja kényelemérzetünket 4500 vezérlőgomb.

A kormánykereket viszont teleszórták nyomogatnivalóval, itt a tempomattól a kék fogig mindent vezérelhetünk. Középen a nagyképernyős navigáció trónol, a visszajelző órák fehér fényben úsznak. Az összkép igényes, az összeszerelés minőség szinte németes.

Nem elhanyagolható a puttony mérete sem, ami a szedán esetében 553 liter, de akár 1719 liternyi csomagot is bepasszírozhatunk az utastérbe.

 

Kemény dióra sikeredett az i40

Az európai járműromboló terrorista szervezet, másik nevén az Euro NCAP 5 csillagot ítélt a koreai középkategóriás limuzinnak. Ezt a minősítést nemcsak az aktív biztonsági rendszereknek köszönheti, közrejátszottak a passzív segédrendszerek is.

Benzingoz_Hyundaii40

Már az alapkivitelhez jár a kilenc légzsák, és közben felvonultat jópár három betűs elektronikai asszisztenst is. Az ESP, ABS harcosok mellé kapunk hegyre indulásnál besegítő kütyüt, VSM rendszert, ami az autó úttartását stabilizálja, illetve vészfékezésnél önálló életre kelnek az elakadást jelző fények is.

 

Nem vetették el a motorizációs sulykot

Egyelőre három, Euró ötös szabványt teljesítő aggregát érhető el. A teljesítménymutató 115 lónál indul, és egészen 177 paciig tornássza fel magát. A romániai importőr első ízben a 136 pónis, ezerhétszázas gázolajos erőforrást kínálja az i40-hez, és a Highway felszereltségi szintet párosítja hozzá.

Természetesen alap a hat gangos kézi váltó, de kérésre saját akarattal rendelkező automatát is választhatunk a járművünkbe.

A hivatalos árcédulára hat számjegyű euróösszeget rajzoltak. Az említett motorizáció és felszereltségi szint párosítása 22 800 eurót kóstál, természetesen áfával. Akinek borsosnak tűnik az ár, annak valamelyest enyhítheti a homlokráncolását az ötéves, teljes körű jótállást, amit a Hyundai gyár vállal az i40-re.

Akinek túl rideg és unalmas az új Octavia, és drágállja a Toyota Avensis-t, annak reális opció az új koreai szedán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."