Színes » Benzingőz

Kínaiak koppintják a Mercit

Gyártósorostól selejtezték ki a B Mercit. Az újragyúrás receptjét a kínaiak kapták meg tokkal és vonóval.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_BeijingAuto
Benzingoz_BeijingAuto
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. február 14., 19:10
5 hozzászólás. 

Nemes és időszerű dolog az újrahasznosítás: akár a nemrég elfogyasztott kólánk alumínium doboza is visszaköszönhet egy új gépjármű alkatrészeként. Mára már uniós szabályzat írja elő, pontosan hány százalékban tartalmazzon újrahasznosított nyersanyagot a gyártósorról legördülő négykerekű.

A Mercedes nem találja fel a spanyolviaszt, de ügyes húzással kicsavarja az utolsó csepp levet is a szétfacsart B osztályos citromból.

 

Az ötlet új nem, de elegáns még lehet

Az alaprecept egyszerű: a lehető legjobb áron túladni egy kifutó típus technológiáján. Lehetőleg gyártósorostul vigyék a portékát, de a megvalósításnak legyen némi karitatív íze. Az autós történelem színfalai előtt és mögött többször is előfordult hasonló eset.

Benzingoz_BeijingAuto

Hajdan az oroszok az agresszívebb megoldást választották: finoman szólva nyomást gyakoroltak a Fiat vezetőségére, és az utolsó csavartól is megszabadították a torinói gyártósort, hogy megalkossák az ikonikus Zsigulit, azaz az 1200-as Ladát, amelynek az ősapja a 124-es Fityo volt.

Voltak viszont sokkal korrektebb, elegánsabb megoldások is. Ne felejtsük el, hogy a jó öreg 1300-as Dacia is valamikor Renault 12-es volt, és nemcsak a dizájntervet vették meg, hanem a négykerekűvel járó összeszerelési technológiát is. Több mint 40 év alatt jó pár bőrt lehúztak az átigazolt francia örökmozgóról, de be kell látnunk, mindkét nemzet jól jött ki a történetből.

 

Eddig csak másolták a csillagosokat

Kémfotókon díszeleg már az aktuális B osztályt felváltó szekér, a régivel viszont nem volt mit tenni, de kár lett volna a kukába dobni a több millió eurós fejlesztés gyümölcsét. Egy kisebb költségvetésű, gyengébb presztízsű autógyártó komolyan megfontolta volna, hogy még gyártásban tartsa a kifutó modellt, de a csillagos jelvény kötelez, az ego erősebb a józan észnél.

Benzingoz_BeijingAuto

Ha már tele van a keleti piac olcsó Merci-koppintásokkal, akkor miért ne adnák el a másolónak a technológiát – két legyet egy csapásra. Ugyan ki akarták selejtezni, de mégiscsak egy Mercedesről van szó, ezért nem mérték olcsón a second hand portékát. A kompaktot mostantól a Beijing Auto fogja gyártani, és nem véletlenül. A kínai autógyártás óriása évek óta Merciék kínai partnere.

 

A kasztni a régi, de csillag nem jár hozzá

Minimális változtatásokat eszközölnek a régi kompakton, és enyhén átstilizálva bukkan fel a kínai gyártó kínálatában. A legszembetűnőbb változás az orrészen található, hiszen az emblematikus márkajelzésnek búcsút kellett mondani, helyét a Beijing Auto nem-tudom-hova-tenni logója vette át. A stílusos hűtőmaszkot műanyagtengerbe rondították, de a fejlesztő márka presztízse még ezt a merényletet is elbírja. A lámpatestek az eredetire hajaznak.

Azért az oldalnézet elárulja, hogy már nem a német dizájnerek munkájában gyönyörködhetünk. Megtoldották az oldalát egy fölösleges fényárnyék vonallal, nehogy a kínai vásárlóközönség ne tudja megemészteni az eredeti, konzervatív formavilágot. A beavatkozás alaptalan, ízléstelen és giccses az európai szemnek.

Benzingoz_BeijingAuto

Látszik, hogy bizonyos részletkérdéseknél feszegették az anyagi keret határait, így a szép íves kerékjáratok alá röhejes méretű felniket pakoltak. Hiába, a bling-blingért tejelni kellett volna.

 

A belteret egy az egyben reprodukálták

Annyira szimpatikus volt az öt ajtós, kompakt kiképzés a kínaiaknak, hogy a külső stilizálása után kifogytak az inspirációból, és a B osztály belterét módosítás nélkül reprodukálták a keleti reménységnél.

Természetesen elmaradnak Mercedes high-tech bravúrmegoldásai, helyüket a jól ismert kínai technika veszi át. Ne számítsunk példás összeszerelési minőségre, a gyári fotók csak vevőcsalogató értékkel bírnak, a végtermék valószínűleg sokkal rosszabb lesz.

 

Kivillan, hogy elfogyott a lóvé

A büdzséből nem futotta a a drága Mercedes-aggregátokra, anyagilag túlságosan megterhelte volna a Beijing Autót a teljes technológia megvásárlása. A pléh deklit felcsapva szintén csillagos, de nem német gyártótól származó miniszívek köszönnek vissza. A BC 301 (a típus hivatalos neve) megmozgatására nem véletlenül választottak Mitsubishi eredetű erőforrásokat.

Az aggregátokat helyben gyártják, szintén licensz alatt, így rengeteget spórolnak az előállítási költségeken. A vérszegényebbik erőforrás 1,3 literes, és állítólag 99 kínai póni erejével bír. A legelvetemültebb, legcomosabb BC 301-et egy bikaerős, 1,5 literes szív mozgatja, az összteljesítmény pedig 115 lóerő.

Benzingoz_BeijingAuto

Motorizáció szintjén tér el legjobban az alaptípus az epigontól, még a leggyengébb B class is izmosabb volt, mint a nevetséges teljesítményű kínai csúcsmodell. Olcsó húsnak ha nem is híg, de gyengus a leve.

 

Kici, jó, occó

Kínai autóról beszélve azonnal felmerül a „kici, jó, occó" marketing-filozófia. A Bejing Autó sem vetette el a sulykot a BC 301 beárazásnál. Az alapmodell közel feleannyiba kerül, mint a legalapabb, legfapadosabb régi B Merci: durván számolva 8300 euróba. Természetesen messze elmarad a hírhedt Daciás olcsóságtól és a Tata Nano filléres árképzésétől.

Benzingoz_BeijingAuto

Hiába egy presztízs autó kínai reinkarnációjáról beszélünk, a befektetést valahol vissza kell szerezni. A dolgok pikantériája, hogy a Mercedes bebiztosította magát: soha nem kerül európai piacra a kiselejtezett típus, így megvédi hagyományos presztízsét, és megalapozza a jövőt az új B osztálynak. Bravo Hans, ezt ügyesen összehoztad.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Misi
2012-02-15 09:53:08
Kedves A.F.

Nem elég tájékoztató az irásod, azon kivül hogy felemeled a Mercit, és lenézzed az úly tipusát. Megnyugtatod az olvasó közönséget hogy nem kerül europai piacra. De vajon miért nem? Itt úgy tüntetted fel hogy a németek kikötése. valoban az vagy csak egyszerüen a Kinai piac oly nagy hogy nem gyöznek elég kocsit gyártani. Megtudod mondani még hány nyugati neves kocsikat gyártanak a kinaiak? Köztük a Volvo és a Saab. Mindkettöt lehet venni az europai picon.
A kinai piacon eladnak ebböl a kiselejtezet Merciböl majd 400-500 ezret egy évben, mig itt europában nem vennék.
Tudod azt hogy az ismert tipusokból melyiket állitják elö a legolcsobban?
Felemeled a német kocsit, de a teknologiája 50 ével le van maradva attól aki a legolcsobban állit elö egy kocsit. Ennek a gyárnak a neve Toyota. Most nekik sincs pénzük? Vajon a kinai Merciböl hány model lesz évente. Tudod mennyi a Toyotáé? 4 model évente.
Nem meggyözö az irásod,csak egyszerüen Máréfalvi szintü.
avatar
Lakatos
2012-02-15 10:17:42
Ejj ez a komment se jutott tul a cekenden :)
avatar
A.Frici
2012-02-15 10:21:56
re:
Kedves Misi!

Koszonom hozzaszolasodat
Kicsit osszekeveredetel szerintem a tartalommal, a szoban forgo modell nem egy kinaban gyartott Merci, hanem egy kifuto modell amit penze tettek a nemet es ezen tul semmi kozuk hozza.
Nem ertem mivel sikerult ennyire felhaboritanom teged, biztosan jogos...:))

Halas vagyok a hozzaszolasert, ezzel is emelted egy marefalvi szintu iras olvasoszamat.

Remelem nem sertodnek meg a szoban forgo telepules lakoi, hogy selejtes irasom minositesere hasznalod jelzokent lakohelyuk tulajdon nevet.

Igerem ezentul megprobalok varosiasabban, esetleg BBC nivoban irni.

Udvozlettel,
Andras Ferenc
avatar
Filipok
2012-02-15 13:24:55
Tevedes ne essek :)
Ez NEM sajat iras . copy/paste :)
avatar
A.Frici
2012-02-15 13:32:02
re:
avatar
Filipok
Tevedes ne essek :)
Ez NEM sajat iras . copy/paste :)


Copy/Paste?

Megkerlek linkeld be a forrast is a kivancsi vagyok honnan masoltam.

Koszonom.:D

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."