Színes » Benzingőz

Tulajdonnevet adtak az Opelnek

Nagyszériás mini szekeret fabrikált a villámlogós márka. Vajon bejön a tisztelgés a múlt előtt? A Ferrari Enzonál a sikerült a névadás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Ádámka 15 centivel hosszabb mint a Fel.
Ádámka 15 centivel hosszabb mint a Fel.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. május 10., 17:44
0 hozzászólás. 

Pici, apró és ha lehet még kisebb. Az Urbán dzsungel mini harcosai egyre népszerűbbek. Könnyű parkolni, keveset fogyaszt és ráadásul a fenntartása sem drágább egy közepe méretű tacskóénál.

Vidám kiszekereket szeretne mindenki látni a városközpontokban, de a Smartnál leheletnyivel azért nagyobb legyen. Még a legnagyobb tömegcikkgyártó márkák luxus szakosztályai is belátta, hogy kell, sőt jó üzlet a kisméretű,

gombóc formájú négykerekűek megalkotása.

 

A villámmal szíven szúrt logójú gyártónak rég volt igazi apró sztárja a kínálatban. Ezen szeretnének változtatni és egyben az alapító ősapának, Adam Opel-nek tisztelegni az új örömgombóc bemutatásával.

Ha az említett német márka kínálatát tüzetesebben szemügyre vesszük, azonnal tudatosul, hogy kisméretű városi harcossal rendelkeznek, hiszen ott a több évtizedes múltra visszatekintő Corsa szekció, illetve a Suzuki Splash ikertestvér Agila álnév alatt, de a VW Up és klónjaival egyik sem tud szembe szállni.

Nem titkolt szándékkal éppen a népautónak keresztelt márka termékeinek szeretne hadat üzenni az Opel és ígéreteik szerint nyáron Párizsba érkezik a kihívó.

 

Juniornak indult, Ádámka lett belőle

Nem először villant fel a kis szekér megalkotásának gondolata a GM leányvállalatának. Első próbálkozásaikat, amelyeket akár kóstolónak, ízelítőnek is nevezhetnénk, Junior álnév alatt futatták. A nagyérdeműnek bejött a koncepció, ráharapott a csalétekre, ezért gőz, azaz benzin erővel belekezdtek a fejlesztés fáradságos munkálataiba.

Mivel a célcsoport a VW Up vásárlóközönsége, ezért a konszerntestvér a Chevy Aveo technikáját kurtították meg bő 10 cm-el, így Ádámka 15 centivel hosszabb mint a Fel, így akár négy felnőtt is kényelmesen elférhet az utastérben. A végeredmény 3.7 méter hosszú lett, a padlólemez pedig a nagyobb bátyótól, a Corsától származik.

Látszik, hogy már művészi magaslatokat érnek el a fejlesztések újrahasznosításában, de ez egyáltalán nem baj, így jelentősen csökken a végső ár is. Az agyon plasztik pajzsozott kasztni alá nehezen belátni, így a végső formavilág egyelőre nem tárulkozik elénk. Biztos tényként vehetjük, hogy nem hajt az Opel az aktuális retro trend vonalán, amelyet a Fiat 500 és Mini nagy sikerrel lovagol.

Egy modernebb, fiatalosabb megközelítéssel próbálják csalogatni a vásárlóközönséget, akárcsak a rivális VW is tette. A rendelkezésre álló két kémfotó keveset árul el az apró négykerekű formavilágáról, de a gombóc kasztni így is nagyon jól kiadja magát.

 

A világítóelemeket az Insignia ihlette,

az Opel aktuális arculatát követi majd a jövevény. Jól dolgozik a lehúzós álruha, sőt az otromba műanyagok is becsülettel teszik a dolgukat. Ekkora felhajtást csak a Merci szokott elkövetni a modelljei álcázására, úgy látszik a német kistestvér tanult a nagyobbaktól. A képanyagon a három ajtós, akár sportosabb karaktertűnek is nevezhető kivitel látható, de azt rebesgetik, hogy a hivatalos bemutatóra az öt ajtós kivitel is megérkezik.

Benzingoz_OpelAdam

A fejlesztésnek ebben a szakaszában értelmetlen a külső, belső látványvilágot elemezni, hiszen pár hét alatt akár teljesen átszabhatják a látványelemeket. Csak sejthető, hogy a be eltér a külső fiatalos vonalát követi majd, viszont akár tényként is kezelhetjük, hogy a felhasznált anyagok és megoldások nem átlagosak lesznek, mivel a fiatal célközönség ízlése sok mindent elbír. A fő irányvonal az alacsony beszerzési ár, a könnyű fent tarthatóság, illetve a vidám, bennfentesek szerint bohókás formavilág.

 

Sok az újdonság, de van, amit nyugdíjaztatnak

Ádámka motorháztetője alá újfejlesztésű három és négy hengeres aggregátok kerülnek. Ellentmondásos a platform recycling gondolatmenettel az új erőforrások felvonultatása, de az Opel vezetősége úgy érzi, hogy a 90 évek elején a Corsa által bevezetett eco akármi és dupla port motorizációknak ütött az órája.

Az újfejlesztésű törpében mutatkoznak be a legújabb generációs 1.0-1,4 literes motorizációk, amelyek a teljes GM palettát behálózzák majd. Érdemes volt ezen a szinten fejleszteni az Opelnek, a konkurencia, ha nem is fényévekre, de egy generációval bőven előbb jár. Ez természetesen, csak a törpe divízióra értendő, a kompakt és a nagyszerek osztályába előkelő helyen állnak villámosék.

A kis Ádám Párizsi felvonulása után a kelet német ipargép egyik díszpéldánya lesz, hiszen a hírek szerint Eisenachban gyártják majd. A folyamatos információadagolás mellet sejthető, hogy a gyártást valamikor az év vége előtt kezdik majd el.

A hivatalos sajtógalériát várva csak egyetlen kérdés merül fel: vajon ez az Opel sem kopik el?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."