Színes » Divat

Advent van: mi újság?

Az újságpapírral nem csak ablakot lehet pucolni, hanem ajtó- és ablakdíszt is lehet varázsolni belőle. Julcsi megmutatta, hogyan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Csak néhány a kilencből fotó: Dávid Anna Júlia

Megvan neked?

Kilenc év, kilenc póló. Ha megvan neked mind a kilenc,...
halalfejesgyerekzokni01ufo

Miért kell halálfejes zoknit gyártani a 3 éves gyerekeknek?

Az asszony bement egy udvarhelyi gyerekruha-boltba, fekete...
metamorf05

A nők nem járnak csukott szemmel

Mindenki látott már olyan videókat a neten, amiben...

Adventi dekoráció újságból. Fotó: Csedő Attila
Újságpapír, kis csillám, szalag és kész az adventi ablakdísz. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. december 03., 17:27
0 hozzászólás. 

Ami ma újság, holnap már nem. Egy napilapot, sajtóterméket megvásároljuk, elolvassuk, aztán mehet a kukába, jobb esetben a szelektívbe. Kidobás előtt újrahasznosítjuk: zöldséget pucolunk rajta, vagy, a sátoros ünnepek előtt, mint például a vészesen közelgő karácsony is, fényesre suvikszoljuk vele az ablakot.

Fotó: Csedő Attila

Pedig az újságpapírt sokféleképpen újra lehet hasznosítani. Olcsó és egyszerű alapanyaga lehet például az a Megváltó születésének megünneplésére való készülődés időszakának, az adventnek. Fantázia, ízlés, türelem, pár flitter, szalag, gyöngy és az újságpapírból sepercnyi idő alatt saját kezünkkel varázsolhatunk otthonunkba egyedi és érdekes adventi dekorációt.

Ajtó- és ablakdísz, mécses

Három egyszerű és nagyszerű új(don)ság, aminek elkészítéséhez a tippeket Sándor-Nagy Juliannától, a Decor Exclusive cég tulajdonosától kaptuk. Julcsiról annyit, hogy két eleven kisfiú, az öt éves Ábel és a három éves Gellért édesanyja, eredeti foglalkozása tanítónő, s bár bevallása szerint az iskolában kézügyességét csak 9-esre értékelték, mindig is szeretett egyedi dekorációkat kitalálni, elkészíteni.

Fotó: Csedő Attila

Miután „kiházasította" a rokonságot és a baráti kört, úgy döntött, saját vállalkozásba fog. Így született meg 2012 tavaszán a Decor Exclusive, amely sajátosan Julcsis, visszafogott, de mégis merész dekorációkkal teszi meséssé az esküvőket, keresztelőket és egyéb, nem csak családi rendezvényeket. „Nincs új a Nap alatt, de minden régi ötletet meg lehet újítani" – ez Julcsi jelszava, aki nem „lelopja", hanem ihletet merít és továbbgondolja mások ötleteit. Igaz ez az újságpapírnak az újrahasznosítására is.

Az újságpapír, bárhogy tűrögtejük, hajtogatjuk, önmagában nem díszít, de néhány egyszerű kiegészítővel meg lehet bolondítani – magyarázta Julcsi, aki kedvünkért be is mutatta, hogyan készül például egy adventi ajtódísz, hogyan lehet papírcsillagot hajtogatni és újságpapír csíkkal ünnepivé tenni a befőttes üveget.

Fotó: Csedő Attila

Amire szükségünk van a fentiek elkészítéséhez: újságpapír, papírragasztó, ragasztópisztoly, papírvágó olló (cikkcakk mintás), színes gyöngyök, gömbök, szaténszalagok, glitter spray, csillámpor, vékony drót, biztostótű, gyöngysor, konyhasó és teamécses. Az alapanyagokat bármelyik hobbiboltban be lehet szerezni, de a nagyáruházakban is kaphatóak. Olcsón megússzuk, ha a régi gömböket, a megunt gyöngysort „áldozzuk fel".

Ami pénzbe kerül az a csillámpor (5 lej egy kis dobozzal) és a csillám (glitter) spray. Utóbbiból egy 150 milliliteres kb. 15 lejbe kerül, de akár évekig is eltart és felhasználható. A dekorációk elkészítésénél a legfontosabb szabályok: ne használjunk mintás felülethez mintás kiegészítőt. Fotó: Csedő Attila

A kevesebb mindig több. A kiegészítők színeket úgy válasszuk ki, hogy azok harmonizáljanak az otthonunk színeivel, de az ünnepével is. Ajánlott a zöld minden árnyalata, a piros, de a merészebbek választhatnak türkizt, amit arannyal, ezüsttel, de akár olíva zölddel is felturbózhatnak. A lényeg: egyszerű legyen, de merész, csillogjon, de csak diszkréten.

Újságból koszorú

Az újságpapírt a cikkcakkos élű ollóval egyforma négyzetekre vagdossuk. A lapokból masnit formálunk (a közepüket összecsípjük), és hármasával összefogjuk, majd rátekerjük a kettőbe hajtott drótot. Egy kisebb méretű koszorúhoz kb. 120 centiméteres vékony drótra van szükség, de ha elméreteztük és kisebb lett, akkor sincs gond, meg lehet toldani.

Fotó: Csedő Attila

Miután csinosan feldrótoztuk a masnikat, lefújjuk csillám spray-jel, szórunk rá kevés csillámport (Julcsi zöldet használt). Ragaszthatunk rá színes gyöngyöket és végül, különböző hosszúságú újságpapír csíkokból készült szalagot biggyesztünk rá.

u-2516

Julcsi nem szereti a szimmetrikus dolgokat, kicsit ferdén tette a papírszalagot, amit egy zöld színű szaténszalaggal színesített. A mutatós ajtódísz kb. egy félóra, óra alatt elkészül.

Csillagfüzér gyöngysorral

A papírcsillagokat elkészíteni kicsit macerásabb, és időigényesebb, de megéri pepecselni vele, mert a végeredmény tetszetős lesz. Aki már próbálkozott az origamival, annak könnyen sikerül, de aki nem a papírhajtogatás művésze, az is elboldogul.

Fotó: Csedő Attila

Az újságból egyforma nagyságú négyzeteket vágunk. Ezeket átlósan kettőbe hajtjuk, hogy a pontos középvonalat meghatározzuk. A széleket az átlóhoz hajtogatjuk – egy nyakkendő formához hasonlító alakzatot kapunk. A lapot megfordítjuk és a nagyobbik háromszöget a középvonal mentén visszahajtjuk, majd a kisebbik részt is feltűrjük.

Fotó: Csedő Attila

Így egy madárka formát kapunk, amit a rövidebb végeinél fogva egymásba illesztünk úgy, hogy egy csillagot formázzon. Ragasztózni nem kell, ha jól dolgoztunk, nem esik szét a mű. Díszítésképpen papírragasztóval tehetünk rá flittert, befújhatjuk csillámspray-jel.

Fotó: Csedő Attila

A csillagokat a biztostűvel felfűzzük egy, a flitterekkel színben harmonizáló gyöngysorra, és máris kész az ablakba való füzér. Ha dúsítani akarjuk, kerülhet rá szaténszalag, gömb.

Fotó: Csedő Attila

A csillag+csillogó piros szalag+hófehér gömb, csavaros cukorkára emlékeztető díszek kombinációjával a tükröt díszíthetjük fel. Egyszerű, és klasszul mutat.

Mécsest az ablakba

A gyertyák, mécsesek lángja, fénye nélkül elképzelhetetlen az ünnep. Nem kell a boltban megvásárolni a hangulatfényt, otthon pillanatok alatt elkészíthetjük. Julcsi egy befőttes üvegből, egy újságpapírcsíkból alig tíz perc alatt kreált hangulatos dekorációt, ami nem csak a lakásban, de kint, a teraszon is ünnepi hangulatot teremt.

Fotó:Csedő Attila

Az újságpapírból egy szélesebb csíkot vágunk, akkorát, ami körbe éri az üveget. A csíkra hópehelyminta-sort vagdosunk. Ne körömvágó ollóval bűvészkedjünk, hanem a mintavágóval, amit a hobbiboltban pár lejért meg lehet vásárolni. A kivágott pelyheket se söpörjük a kukába, mert azokkal is díszítjük a mécsest.

Fotó: Csedő Attila

Mielőtt az üvegre papírragasztóval felerősítenénk a papírcsíkot és a hópelyheket, trükközzünk: mártsuk az üveg száját vízbe, majd konyhasóba, így olyan lesz, mintha havas lenne. Az újságos mécsest Julcsi egy vékony, vörös szalagból hajtogatott masnival díszítette.

Ugye, hogy milyen egyszerűen szép?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."