Színes » Divat

A karácsonyi dísz tűri a nyomdafestéket

Nem mindegy, hogy miként díszítjük az asztalt, csomagoljuk az ajándékot. Az újságpapírból készült dekoráció egyszerű, mégis extravagáns.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Csak néhány a kilencből fotó: Dávid Anna Júlia

Megvan neked?

Kilenc év, kilenc póló. Ha megvan neked mind a kilenc,...
halalfejesgyerekzokni01ufo

Miért kell halálfejes zoknit gyártani a 3 éves gyerekeknek?

Az asszony bement egy udvarhelyi gyerekruha-boltba, fekete...
metamorf05

A nők nem járnak csukott szemmel

Mindenki látott már olyan videókat a neten, amiben...

karácsony, asztali dekoráció, fotó: Csedő Attila
Piros, fehér, fekete-dekorálj újságpapírral. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. december 10., 16:15
1 hozzászólás. 

Ajtó- és ablakdísz is készülhet belőle, díszíthetünk vele mécsest – az újságpapír hálás és olcsó alapanyaga az adventi dekorációknak. Az újságos praktikákat múlt héten Sándor Nagy Julianna be is mutatta nekünk. Már akkor megbeszéltük, hogy tart még kedvünkért egy házi bemutatót arról, hogy az újságpapír az ünnepi asztalon is jól mutat.

karácsonyi dísz, fotó: Csedő AttilaKészülhet belőle dísz a karácsonyfára, csomagolóanyagként is kiváló. Bekeretezve tálcaként, vagy falra akasztva is jól mutat. Nem kell más, csak egy nyugis délután, fantázia, ízlés, megunt karácsonyfagömb, pár formás üveg, néhány parafából készült dugó, színes papír, ragasztó, gyertya, borospohár, régi képkeret. Aztán jöhet egy fuvallatnyi csillámpor, szaténszalag és máris kész az egyszerűen különleges körítés a karácsonyi menühöz.

Papírcsillagot, parafát a fenyőfára

A parafából készült dugó nagy kincs, érdemes gyűjtögetni, különösen azért, mert lassan kiveszőben van: a borosüvegeket a sokkal olcsóbb műanyagból készült dugóval zárják le a termelők – állítja Julcsi, akinek a kincses dobozából nem csak szalagok, flitterek, gyöngyök, de komoly parafadugó-gyűjtemény is előkerült. Ezekből készített karácsonyfadíszt, méghozzá úgy, hogy a dugókra körbe vékony újságpapírcsíkot ragasztott, arra pedig egy kis masnit biggyesztett.

karácsonyfa dísz újságpapírból, fotó: Csedő AttilaA ragasztáshoz legjobb a vízzel hígított Aracet, amit ecsettel hordunk fel a dugóra és amivel a papírcsíkot is átkenjük. Nem kell félni, ázik el az újság. Akasztót vékony drótból formázunk, de megteszi egy gombostű is, amire vékony damilt vagy cérnát bogozunk. Ha azt akarjuk, csillogjon, fújjuk be csillámspray-jel.

A parafadugóból ültető kártyát is készített Julcsi. A dugó tetejét bemetszette, és beletűzte a piros papírlapból készített kártyát, amire ezüstszínű filccel írta fel a nevünket. Pofonegyszerű, klassz ötlet.

Papírból legyezőt hajtogatni már az óvodások is tudnak, nincs ebben semmi ördöngös. Ha az újságpapírból csinos legyezőket hajtogatunk, és abból virágot formázunk máris kész a dísz a fára. A legyezőformát kettőbe hajtjuk, a középvonalon összetűzzük (varrjuk). Szóval „kapsz-áljuk". Aztán kibontjuk és körbehajtjuk, a végeit egymáshoz ragasztjuk, közepére gyöngyöt vagy valami más, színes díszt teszünk, cérnára fűzzük és készen is vagyunk.

karácsonyfadísz, újságpapír, fotó: Csedő AttilaA másik díszhez öt darab papírcsíkot vágunk az újságból: egy rövidet, két hosszabbat és kettő még hosszabbat. A csíkok végeit összeragasztjuk, aztán jöhet egy kis csillámpor, gyöngy és akasztónak cérna.

Hogy a fa alatt levő ajándék is passzoljon, csomagoljuk be újságpapírba. Érdemes kipróbálni: csodát művel a fekete-fehér nyomdafestékkel egy színes szaténszalag.

Üzenet a palackban

Julcsi a kedvünkért megterített karácsonyra és elkészített egy nagyon tetszetős, de nagyon egyszerű, fehér-fekete-vörös színű központi asztali díszt. A dekoráció lelke az újságpapír volt, természetesen. A „silinkára vágott" újsággal vonta be a régi, megkopott karácsonyfa gömböket, és fényes vörös csillagdíszekkel megbolondított újságpapír borítást kapott a kamra polcán őrizgetett formás italos üvegből az egyik. A másikba a laskára vágott újságpapír került, valamint a már szinte minden boltban kapható (3-4 lej/db) drótozott csillagfüzérből pár darab.

fotó: Csedő AttilaA dekoráció alapja egy ezüstszínű tálca volt, erre került a két, gyertyatartóként szolgáló üveg. Az újságpapírral bevont gömböket – pirosakkal és ezüstszínűekkel együtt – egy, szintén gyertyatartóvá avanzsált méretes vörös borospohár alá „rejtette" a házigazda. A látványt fokozta pár fenyőtoboz és körítésnek az ezüst boa.

A dekoráció tökéletesen összhangban volt a terítékkel: hófehér abrosz, fekete étkészlet, ezüst színű evőeszköz, vörös csillagokkal átkötött fehér szalvéta. Julcsi szerint a dísz akkor az igazi, ha harmonizál a kiegészítőkkel. És akkor a csodálatos, ha nem sajnáljuk elővenni a legszebb tányért, evőeszközt, poharat.

p-4182A vörös és fekete, vörös és fehér, Sthendal regényeinek címével rímelő dekoráció csak tipp, a színekkel lehet játszani, variálni, csak az arányokra kell vigyázni. A piros abroszon például legyen több az ezüst és fordítva és az újságolást se vigyük túlzásba – figyelmeztetett.

Legyen híres kép a faladon

Ha még mindez nem elég, akkor jöhet egy falikép elkészítése. Kell hozzá egy képkeret, újságpapír, fehér karton, egy-két ív piros és zöld színű papír, pár centis vörös színű szaténszalag, piros filctoll, olló, papírragasztó. Az újságlapot a kerethez szabjuk, tűrögetjük.

fotó: Csedő AttilaA közepére ragasztjuk a fehér kartonlapot, aminek a centrumába egy szabályos kört rajzolunk. A kör szélet jól körbehúzzuk ragasztóval és elkezdjük felragasztgatni az újság-, a fehér és a piros papírból kivágott, különböző nagyságú korongokat, úgy, hogy a kör formát megőrizzük. Amikor már elég dús, de nem zsúfolt a kör, két zöld papírból kivágott levélmintával, a szalagból hajtogatott masnival és egy vastag, csillámporos, piros színű filctollal húzott kerettel végleg megadjuk a módját.fotó: Csedő AttilaKész is a szó szerint híres kép. Akaszthatjuk a falra, vagy ha elég erős a képkeret alja, akkor tálcaként is használhatjuk.

Az újságpapíros dekoráció elkészítése egyszerű, de nem kell egyszemélyes házi feladatnak tekinteni. Ha kedvesünk vagy csemeténk is segítene, ne üldözzük el. A karácsony és a készülődés is a család ünnepe.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
S.K.
2013-12-11 03:28:21
Jokivansag...
WOW.Szívből gratulálok,a kedves kis hölgynek,igazan szép ötleteket mutatott be a képeken!A piros szín a végtelen szeretet&ősi láng kisugárzását adja.Kellemes Adventi készülődést&Boldog Karácsonyt mindenkinek.B.U.E.K.2014[Legyen TOLERÁNSABB&VIDÁMABB&BŐSÉGESEBB MINDENKINEK]FELIZ NAVIDAD!Y PROSPERO NUEVO ANYO POR TODOS;CHICOS Y CHICAS,MORENO Y MORENAS.HOMBRES E MUJERES.POR TODOS GRINGO ESTA TERRA.FELICIDADES.VIVA LIBERTAD...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."