Színes » Életmód

Építsük fel a motorvásárlást

Egy alaposan megvizsgált motorral nem csak jobb alkupozíciót tudunk kiharcolni, de az utólagos költségeket is minimalizálhatjuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

motor
Ne sajnáljuk az időt, alaposan vizsgáljuk át.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. június 25., 16:05
0 hozzászólás. 

Az autós olvasóinkat érintő, érdeklő kérdésekben már többször cikkeztünk, méltánytalanul elhanyagoltuk a motorosokat. A teljesség igénye nélkül összeállítottuk azokat a főbb szempontokat, amire használt motor vásárlásakor érdemes figyelni.

A kínálat bőséges, csupán a megfelelő állapotú szépséget kell megtalálnunk, persze a jó árérték arányban. Az első nagy kérdés, hogy honnan érdemes a kétkerekűt beszerezni?

A hazai piac az elmúlt másfél évben érdekes fordulatot vett, ugyanis a használt gépállomány ára szépen lekúsztak – ami persze jó –, de azért elgondolkodtató, hogy az importból származó motor miként tud több száz euróval olcsóbb lenni mint abban, az országban meghirdetettek, ahonnan importálják. Nem mondom, hogy az itthon nem lehet jó motort venni, de azzal azért számoljunk, hogy a Balkánhoz közelebb vagyunk mint a nyugathoz.

Szeretünk gányolni, elfedi

Azaz „piacképessé tesszük" a leharcolt gépeket. Ha vásárláskor Németországot, Olaszországot részesítjük előnyben, akkor a beszerzést javasolt őszre hagyni. Ennek oka, hogy a nyugati nagy városokban nem működnek a tömbház tövében tákolt pléhgarázsos megoldások, vagy az ablak alatt leponyvázott s így kiteleltetett módszerek. Sokan kemény eurókat fizetnek a bérgarázsokért, így ha ősszel eladja, akkor az ott megspórolt összeget, vagy egy részét leengedheti a motor árából.

motor4

Függetlenül, hogy hazai tulajdonostól vagy kereskedőtől vesszük – aki külföldről hozta be –, vegyük jó alaposan szemügyre a vásár előtt és próbáljuk meg kiszúrni az árulkodó jeleket. Javasolt egy szakembert is magunkkal vinni, de ha nem akkor laikusként is megvizsgálhatunk pár dolgot.

Ne csak nézzük, lássuk is amit üzennek a jelek

Elsőre járjuk körbe a motort és esztétikai állapotát vizsgáljuk meg. A motorok nagy részével legalább egyszer esetek, de ha nem is estek mindenképp volt eldőlve. Az eldőlés nyomait apró karcok, horpadások jelzik a blokk oldalán, a kormányvégen vagy farokidomon, lábtartókon. Amennyiben nincs ilyen nyom, akkor nagy valószínűséggel újrafestették. Ez nem baj, csak az a kérdés mekkora kárt rejtettek el.

A motorokon elég sok alkatrészt készítenek erős műanyagból – a burkolt sportmotorokról nem is beszélve –, ezzel könnyítik az összsúlyt. Nézzük meg hogy ezek ne lötyögjenek ha lehetőség van benézni mögéjük, hogy a felfogató fülek milyen állapotban vannak. Dőlés után könnyen letörnek, amit ideiglenesen megragaszthatnak, de annak hosszútávon csere a vége, ez pedig nem olcsó meló.

Szokták forrasztani a műanyag elemeket, egy új fényezés után észre sem lehet venni hogy sérült az volt. Ugyancsak a burkolat belső felén látszik ennek nyoma s ezzel is többet tudunk meg a motor előéletéről megalapozva az alkupozíciónkat.

Két motorgumi négy autógumi ára

Nézzük meg alaposan a gumikat is. Tudnunk kell, hogy egy szett minőségi abroncs ára a motorra vetekedik a négy autógumi árával, ezért a gyenge gumi még nagyban növelheti a kiadásainkat. Vizsgáljuk meg a gumi korát, amit az abroncs oldalán a DOT szám jelöl.

Innen leolvashatjuk a gumi gyártási évének utolsó két számjegyét, illetve hogy az adott év hányadik hetében gyártották. Gyakori probléma, hogy a gumi közepén elkopik a futófelület, de oldalt még jól barázdált. Sajnos ez a kanyarodásnál okozhat „billenő" hatást így az ilyen gumi is rövid időn belül cseréhez vezet.

Néha előfordul, hogy pályagumikba vágnak mintázatot és azzal árulják a motorokat. A pályagumi, mint a neve is mondja pályára, versenykörülményekre van kifejlesztve, így az utcán nem biztos, hogy egy átlagos gumi teljesítményét tudja nyújtani.

Menni megy, nem mind tud megállni

A motor egyik legfontosabb része a fék. A fékpofák állapotát mi magunk is ellenőrizhetjük, ha belesünk a fékbéka és a féktárcsa közé. Kopott fékpofák esetén alkudjunk ki az árából, azonban a tárcsákkal legyünk óvatosak, mert azok beszerzése nagyon költséges. Két ujjunkat csipesszerűen húzzuk végig a tárcsa belső részétől indulva kifele. Ha erősen barázdált, akkor valószínűleg kopott. Ha a motornak van középállványa tegyük rá és forgassuk meg az első kereket. Ellenőrizzük, deformálódott-e a tárcsa, bár ha eljutunk a próbakörig, akkor a fékezésnél megérezzük.

motor1

Ha már az első részt vizsgáljuk, akkor nézzük meg a teleszkópot is. Állapotát csak próbaúttal tudjunk igazán felmérni, de árulkodó jel lehet ha olajos a teleszkópszár, vagy a gumipakolás környékén olajfolyást látunk. A pakolás és az olajcsere nem nagy tétel, de sok fajta teleszkóp létezik, nem mindegyik javítása egyszerű és olcsó. Nézzünk utána, hogy a kiszemelt motoré melyik kategóriába tartozik. Ütközés esetén a villanyak alatti rész szokott meggörbülni, visszahajlani. Tapogassuk meg, hogy érezzük az ütésből vagy a javításból származó elváltozásokat. Vigyázat ennek javítása akár nyomtalan is lehet.

Vessünk egy pillantást a fogaskerekek és a lánc állapotára is. A lánc hosszan tartó életének egyik titka a rendszeres olajozás – és természetesen az „egykerekezés" mellőzése. Ha száraz a lánc, akkor elárulja mekkora gondot fordított rá előző gazdája.

Fogjuk meg a láncot azon a részen, ahol a fogaskeréken van majd erősen húzzuk meg. Ha néhány milliméternél többet enged, akkor valószínűleg elnyúlt a lánc. A kopás nyomai a fogaskeréken is látszik, ugyanis a hosszas használattól a fogak kihegyesednek. Mindegy, hogy a lánc vagy a fogaskerék kopott, nyúlott a csere egyszerre javasolt. Vannak szíjhajtásos motorok is, ott is hasonlóan ellenőrizzük a szíj és az általa hajtott kerekek állapotát.

motor3

Az esésekből származó károk legtöbbje javítható vagy cserealkatrésszel pótolható, azonban van néhány tétel, amire érdemes odafigyelni. Ha a motorblokk sérül, akkor az nem javítható. Ha funkcionalitását megőrzi, az esztétikai hibát nézhetjük, amíg birtokoljuk a gépet. Megtörténik, hogy ütközésnél leszakad a blokkot tartó fül. Ezt a biztosító is totálkárnak nyilvánítja. Ugyancsak súlyos gond lehet ha a váz sérül meg, elcsavarodik. Nevetséges teszt, de öntsünk egy kis vizet a földre majd taszítsuk keresztül rajta a motort. A maga után hagyott nyomból látszani fog, hogy a kerekek azonos nyomvonalon haladnak vagy sem. Nehezen javítható a tankon keletkező horpadás is, legtöbbször csak cserével lesz tökéletes. Ezt sajnos az alkatrész forgalmazók és a bontósok is jól tudják.

Ha az előzetes szemrevételezéssel megvagyunk és továbbra is meg szeretnék vásárolni a járgányt, mindenképp vigyük el egy szakemberhez is.

Végül ne hagyjuk figyelmen kívül a végső ár alakulásánál ha a motorkerékpár nem a közelünkben van. El kell utaznunk a helyszínre, a szakit is el kell vinnünk. Lehet ha meg is kell ebédeltetni. A vásárfia – ha lesz – haza is kell kerüljön, így azt is meg kell tankolni. Ha nincs beíratva, akkor biza utánfutót kell bérelni. Ez mind mind plusz kiadás és még így sem garantált a vásár.

A következő részben megnézzük milyen szempontok alapján érdemes motort választani.


címkék: motor vásár tanács

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."