Színes » Életmód

Zöld az út Tadzsikisztánba

Kedden kínai, szerdán tadzsik vízumát is megszerezte Szabó Zoltán, becenevén Kobra. Tovább gurul a góbé a nagyvilágban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Kobra Jezd városában
Jezd városában, a szálláshelyen | Fotó: kobrazoli.wordpress.com
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2013. augusztus 09., 12:45
0 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi bringás jelenleg az iráni Jezd városban piheni a beutazási engedélyek megszerzésének fáradalmait, s lehetősége nyílt megfigyelni a nagyváros lakóit, betekintést nyerve életükbe, mindennapjaikba.

A Góbé termékcsalád támogatását élvező utazó számára nem kis nehézséget okozott a vízumok beszerzése, ám mostanra kialakult további útvonala: hétfőn Iránból Tadzsikisztán fővárosába, Dushanbéba repül, ahonnan már bringával folytatja útját Kína felé, átszelve a kirgiz hegyeket és a Pamír-hegység vidékét.

Tibetben megpróbál vízumot hosszabbíttatni, s ha ez sikerül, Laosz felé karikázna tovább. „Ha arra nem mehetek a vízum, gyengeség vagy az időjárás miatt, akkor Nepál felé indulok” – ismertette terveit Kobra. „Régi álmom éled most újra: nagyon várom, hogy Tibetben, négyezer méter magas fennsíkokon biciklizzek” – írta az utazó. Hozzátette, a régióba való bejutáshoz a tájékoztatók szerint rengeteg különleges engedély kell, de egyes utazók szerint, pár hónapja eltörölték ezeket.

Homofóbia után jöhet a sör

Kijelentette továbbá, amint Tadzsikisztánba ér, rögtön megiszik egy sört. „Iránban nincs alkohol, a fejkendő minden nőnek kötelező, férfiaknak pedig a hosszú nadrág. Börtönnel büntetik az azonos neműek közötti és házasságon kívüli nemi aktust, ez a turistákra is érvényes. Nem tudom, hogy érik tetten őket, de ez a törvény” – számolt be az ottani szabályrendszer különlegességeiről.

Iránban naponta ötször imádkoznak az emberek, a földre borulva. „Hangszórókból megy az ima, de a tévében is ehhez igazítják a programot. Ilyenkor a műsorok szünetelnek, majd visszaszámolás után kezdődik a papi beszéd, éneklés, miközben szentképek váltják egymást a háttérben” – írta Kobra az emberek imádkozási szokásairól.

Városnézés közben, a jezdi Mir-Csamak mecset előtt

Kobra szerdán érkezett meg a sivatagos részen elhelyezkedő Jezd városába, ahol az iszlám vallás térhódítása ellenére máig megtalálhatók a tűzimádók ősrégi templomai. „Jezd régi városrészében vagyok. A sivatagban még nagyobb a meleg, mint eddig, mégis kellemes az utcákon sétálni, a sárból, szénából épített házak között” – írta az utazó.

Kisebbségi komplexus az udvariatlanság alapja

Ám hozzátette: „amint kiértem az új városrészbe, sokkolt a civilizáció, a forgalom, az ember reflexszerű, monoton élete. Érdekes, hogy több ezer évvel ezelőtt az emberek figyeltek a kényelemre: földbe ásott, szellőztetett életteret hoztak létre maguknak. Az új városrész ennek ellenkezője.

Nagy az ellentét, könnyű észrevenni. Itt is tapasztalható, hogy egyre kevesebb a kézműves, a művész, a szépteremtő, s egyre több az iparban dolgozó, forgalmat, gazdaságot előremozdító, akárcsak nálunk”.

Mint elmondta, többször keveredett érdekes beszélgetésbe helyiekkel, annak ellenére, hogy többségük „allergiás az angol beszédre, s elvárják, hogy mindenki értse, olvassa nyelvüket”. Teheránban megfigyelte a nyugatiakkal, főként az amerikaiakkal szemben tanúsított ellenszenvet: „az emberek ilyenkor udvariatlanok: mutogatnak az üzletekben, elődbe állnak a sorban, s a kiszolgáló sem segítőkész. Az út menti kis településeken azért segítőkészebbek az emberek” – mesélte.

Teheránban az utazók egymástól tájékozódtak a vízumok megszerzéséről

Beszámolóiból kiderült, az irániak igencsak önérzetesek. „Kedvesek, de azért könnyen megsértődnek. Erősen végigmérnek a színes ruháimban. Sokat beszélnek a demokráciáról, de ez csak az utakon tombol. Gyakran emlegetik több ezer éves hagyományaikat – ez is rendben lenne, ha nem úgy festene, mintha kapcsolat lenne a perzsa kultúra és a mai udvariatlan vezetés között. Folyton a történelmet, vallást emlegetik, de csak kisebbségi komplexusaikat takargatják vele” – vélte a székely bringás.

Jó a kaja, csak kopik a gumi

Ennek ellenére kitűnően érezte magát Iránban, egzotikus ételeket fogyasztott igen olcsón. Teheránban, a szállásukhoz közeli étkezdében általában ugyanazt a menüt rendelte: rizses húsgombóclevest és egy ash nevű főzelékfélét, amely padlizsánból, lencséből és sárgabarackból készült, tetején pirított hagymával.

A legnagyobb kellemetlenséget jelenleg fekvőbiciklijének első kereke okozza; ezt legközelebb Tadzsikisztánban orvosolhatja a bringás: „egy kerékgumi tíz-tizenötezer kilométert is kibírhat. Erre számítottam ezen az úton is, de mivel még nem volt kis kerekű biciklim, nem gondoltam bele, hogy az első kereke a hátsónál kétszer-háromszor többet fordul, s ilyen ütemben is kopik.

Itt ebben a méterben csak kínai gyártmányú, gyenge minőségű kerékgumit kapni, amely nem bírja meg a szükséges nyomást. Ezt a problémát a KeroBike cég segít megoldani, a dolgozói postán küldenek nekem pótgumit Dushanbéba. Remélem, a vámnál nem tartják vissza sokáig, és, hogy a megadott címre is hamarabb odaérek, hogy nehogy visszaküldjék” – fejtette ki legújabb problémáit, és pozitív élményeit Kobra. Az udvarhelyi világutazó történetéről hamarosan ismét tudósítunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."