Színes » Életmód

Mennyit egyen télen a dísznövény?

Télen is szomjaznak a növényeink, csak másképp. Ha okosan gondozzuk, megérik a tavaszt – tanácsok a szakembertől.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

b-4
Fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. november 05., 15:49
0 hozzászólás. 

Mind a háztáji kiskertek, mind pedig a tömbházlakásban élő dísznövények, szobanövények különleges törődést igényelnek késő ősszel. Ahhoz, hogy tavasszal is szép és egészséges növényeink legyenek, ajánlatos elfogadni a szakember, Jakab Árpád kertészmérnök tanácsait.

Trágyázz és komposztálj

A zöldséges- vagy virágoskertet mindenképpen ássuk fel. Ajánlatos egy durva ásással „végigmenni" a területen, a fagy a rögöket később még jobban felaprózza. Még a hó leesése előtt érdemes megtrágyázni is, attól függően, hogy kinek milyen lehetősége van erre. A legjobb az istállótrágya, de ennek – amennyiben a trágya friss – az a hátránya, hogy a területre sok gyommag fog kerülni.

b-5Az összegyűjtött, száraz növényi maradványokat gyűjtsük össze a kert egyik sarkába: ez néhány év alatt lebomlik, komposztálódik, tavasszal ezt is el lehet teríteni a földön – esetleges hátránya, hogy tartalmazhat kártevőket, gombákat. Az kertészmérnök szerint például a diófalevél alkalmatlan a komposztálásra, mert mérgező anyagokat tartalmaz.

Ne locsolj fölöslegesen

A tömbházlakásban, erkélyen, ablakokban levő dísznövények a tél közeledtével szintén speciális bánásmódot igényelnek. Nálunk a muskátlik a legelterjedtebbek, ezekből kettő is van, az egyszerű (paraszt)muskátli, és a csüngő muskátli.

b-3Az előbbit könnyebb újragyökereztetni, nem kell mást tenni, csak levágni a felső szárakat (kb. egy arasznyit), télen pedig homokba vagy laza szerkezetű földbe kell helyezni, hogy tavaszra új tövek jöjjenek létre. Ha minden jól megy, tavasszal (áprilisban, májusban) ki lehet ültetni edénybe.

A csüngő muskátlinak vékonyabb a szára, nehezebb gyökereztetni. „Lehet szórakozni vele, de ha nem gyökeres palántákat használunk, a régi növény esztétikai értéke kisebb" – mondta Jakab, hozzátéve, hogy jóval gyengébb ágai lesznek a dugványnak.

b-2Ami a fűtést és a levegőt illeti, télen a lakás levegőjének páratartalma alacsonyabb, emiatt a növény lombfelületét is ajánlatos gyakrabban locsolgatni vízzel. Az öntözésre a szakember nem tudott pontos útmutatást adni, mert ez a lakástól és a növénytől is függ. Az viszont általános tudnivaló, hogy az öntözésnek nem kell annyira kiadós lennie, mint nyáron.

Hűvösre a kaktusszal

Külön foglalkozást igényelnek a kaktuszok – ezeknek az igényei is változóak, de a téli időszakban ajánlatos száraz, fényes és hűvös (8-12 fokos) helyen tárolni.

Télen egyfajta hibernálást végez a növény, csak akkor kell megöntözni, ha fonnyadni, ráncosodni kezd. Tavasszal fokozatosan szoktassuk a vízhez a kaktuszokat is, a más szobanövények is az idő felmelegedésével egyenes arányban kapjanak több vizet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."