Gazdaság » Piac

Szárazság nehezíti a termelők dolgát

Olcsóbb és jobb minőségű lenne a helyi zöldség és gyümölcs, ha nem lenne ekkora szárazság. Egy méter mélységig száraz a föld.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Száraz növényzet
Az árakat és a minőséget is befolyásolja az időjárás
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. augusztus 08., 10:00
0 hozzászólás. 

Hargita megyét idén aszály sújtja, s ez alól Udvarhelyszék zöldségtermesztői sem kivételek – a városi piacon néhány termelőt kérdeztünk az idei szárazság hatásáról.

„Nekünk nagy nehézségeket okoz. Elsősorban azért, mert mi a városi vízhálózatból kapott vízzel öntözünk. Ebben az időben háromszor-négyszer annyi víz fogy, mint rendesen, s ez nagyon rosszul érint bennünket" – mondja a székelykeresztúri ifj. Murvai István.

A Nagygalambfalván gazdálkodó és zöldséget termesztő Gábor Péter szerint nagyon befolyásolja őket a szárazság, mert rengeteg energia elmegy az öntözésre. „Ha folyóvízből öntözünk, akkor benzinpumpa kell, ha kútból, akkor villanymotor, tehát elektromos áram. Az öntözés szinte folyamatos, a minőségi termékhez nélkülözhetetlen, nagyon sok víz kell hozzá. Egy méter mélyen teljesen ki van száradva a föld. Ha könnyebben termesztenénk a zöldségeket, olcsóbban is tudnánk adni – tény, hogy az időjárás az árakat is befolyásolja".

„A szárazság miatt nem nő nagyra a gyümölcs, s ha pedig leesik a fáról, szétmegy. Muszáj leszedni, mielőtt leesik, pedig nagyobbra nőne, szebb volna" – mondja a fenyédi Ilyés Rozália, aki körtét kínál a piacon. Ott, ahol gyakorlatilag minden árus erről panaszkodik a szomszédjának.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."