Színes » Életmód

Új-Zéland: az otthon mása

Az itthonihoz helyenként nagyon hasonló táj és az érdekes találkozások tették emlékezetessé Kobra Új-Zélandon való kalandozásait.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Kobra Új-Zélandon
Fotó: kobrazoli.wordpress.com
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA-KATALIN
2014. április 04., 17:33
0 hozzászólás. 

A Góbé termékcsalád által támogatott, Székelyudvarhelytől immár több mint kilenc hónapja búcsút vett fekvőbringás által az elmúlt hetekben megtett szakasz nem volt éppen könnyű: Új-Zéland északi szigetén igencsak változó terepen kellett haladnia. Olykor sík területen tekert, másutt rövid távokon is több száz méteres szintkülönbségekkel kellett számolnia.

Emiatt – nem utolsósorban pedig a gyakori esőzések hatására – az egy nap alatt megtett táv százharminc kilométerről olykor ötven alá is csökkent, ám így sokkal több ideje volt gyönyörködnie az itthonihoz hasonló tájban, Kormorán-dalokkal erősítve ezt az érzést.

Kobra Új-Zélandon

„Dimbes-dombos erdélyi tájakon vezetett az utam. Nagyon otthon éreztem magam, azzal a különbséggel, hogy itt jobbak az utak. Új-Zélandnak ezt az előnyét a drága otthoni borvíz kiegyenlíti” – írta egyik blogbejegyzésében.

Másutt pedig ekképp jellemezte a vidéket, ahová bevallása szerint nem is hitte, hogy valaha eljut: „Kedves volt az otthonihoz hasonló táj, még fenyők is voltak. Mélyeket szippantottam eső utáni illatából. Az egész látóhatáron farmok, juhok, tehenek voltak. Még a büdös silószagnak is örvendtem.

Kobra Új-Zélandon

Otthonára emlékeztette az Új-Zéland zászlaja körül folyó vita is: ott új lobogót szeretnének választani az állampolgárok, az esélyeseket Kobra egy helyi újságban látta.

Saját készítésű talizmán egy magyartól

Néhány új ismerős is fokozta az otthon közelségének érzetét, még a két keréken megtett 19 ezredik kilométerén: útja során ismét sikerült magyarokkal kapcsolatba kerülnie, többek közt Zitával és Árpival, akik földkörüli nászúton járnak fekvőbringával már több éve – ők segítették szálláshoz egy városban.

Kobra Új-Zélandon

A szóban forgó kapcsolatember pedig egy, a Kobráéhoz bizonyára igen hasonló életvitelű magyar nő, Szigethy Eszter volt, aki egy barátjánál időzött épp, s közben azt tanulta, hogyan kell jádekövet, azaz vesebántalmak elleni amulettet faragni – búcsúzáskor Kobrának is adott egyet, melyet az udvarhelyi utazó a nyakában hord.

„Nagy utazó, túravezető, mászik, búvárkodik… szóval volt mit mesélnünk egymásnak” – írta új ismerőséről. Több érdekes emberrel is kapcsolatba került még: egy amerikai bringással egy napig közösen haladt, látott sátorozó gyerekeket, fekvőbiciklin utazó szüleiktől és nagyszüleiktől kísérve, s egy alkalommal megszállt egy Lyeke nevű lánynál, aki négy év alatt körbebiciklizte a Földet.

Aktív, életvidám embereket ismert meg

130 kilométer megtétele után, Hamiltonba érve szállást adott neki egy idős házaspár, akiknél aztán két éjszakát és egy kellemes, városnézős napot töltött – közös téma is akadhatott bőven, ugyanis a pár ugyanoda zarándokolt, ahová Kobra is elbiciklizett néhány éve.

Kobra Új-Zélandon

„Egész úton éreztem, hogy jó helyre fogok érkezni, és nem csalódtam. Caminót megjárt idős házaspárhoz érkeztem egy barátságos otthonba. Rengeteg könyv volt a szobában és vagy hat-hét gitár, erősítők. A házibácsi, aki gitározva keresi a kenyerét pubokban, saját készítésű sörrel kínált” – számolt be blogján.

Másnap egyik legkedvesebb hamiltoni emlékét is megosztotta: „Kedvencem a mai napon a Hamilton Gardens. Körülbelül húsz éve számoltak fel a folyó mellől egy szemétdombot, és helyébe elkezdték kialakítani ezt a kertegyüttest. Évről évre bővül, mára már egy híres turisztikai hely” – mutatta be a környezetet, kiegészítve azzal, hogy az emberek a szemerkélő esőben is bicajoztak, kriketteztek, és szaladtak, továbbá, hogy az amerikai szokásokat átvéve bolhapiacokat is sűrűn látni arrafelé.

Kobra Új-Zélandon

Más helységben, Island Bayen ismét utalt a helybéliek egészséges életvitelére, de arra a környezetre is, amely annak fenntartását teljes mértékben lehetővé teszi: „Ideális élet van itt, és talán az egész szigeten. Az emberek sportolnak, sétálnak, családok bicajoznak a biztonságos városokban. Ezt a jövőt kívánom kicsi Udvarhelynek” – fejtette ki Kobra.

Örömmel konstatálta, hogy a helybéliek közül rengetegen utaznak: „Minden településnek vannak kialakított parkjai, ahol asztalkák, vécé, szemetes áll az utazók rendelkezésére. Használják is sokan. Rengetegen utazgatnak. Párezer dolláros régi mikrobuszokat látok átalakítva lakókocsivá, hátul bicajokkal” – írta. Az ország bringabarát jellegét tükrözte, hogy helyenként még az autópályán is lehetett két keréken közlekedni – ez Kobrának olykor kifejezetten kapóra jött.

Legyek rontották az idilli tájképet

A szállásadókat általában az utazók számára létrehozott közösségi oldalakon kutatta fel, s minden alkalommal hatalmas ajándéknak érezte a fedelet a feje fölött, a szállások ugyanis meglehetősen magas, 80-150 dolláros árakkal várták a vendégeket, az időjárás pedig már korántsem volt barátságos azon a világrészen.

Kobra Új-Zélandon

„Itt most reggel héttől este hétig van világosság. A délelőtti órákban az eső nem akkora gond, mint este: egész nap még lehet jó idő, és száradhatok. Estefelé még hűvös is van, amikor könnyen meghűlhetek” – írta az utazó. Más alkalommal megjegyezte, a hűvös idő miatt a fürdőzés rövidebb, a mosás ritkább, mint a forró égövön, arra azonban szakít időt, hogy az egymástól messze fekvő települések között, lakatlan részeken éjszakázva egy-egy patakparti kövön megborotválkozzon.

A déli szigeten – ahová március 25-én jutott át hajóval, hetven dollárért – többször mártózott meg a kristálytiszta vízben, de arrafelé apró méretű, csípős legyekkel gyűlt meg a baja. Kobra Új-Zélandon

„Beöltöztem teljesen, takarva minden bőrfelületet magamon. A helyi túrázóknak méhészethez használt háló van a fejükön, úgy üldögélnek az asztalnál” – osztotta meg a hatékony óvintézkedésekkel kapcsolatos tapasztalatait.

Ezeket leszámítva azonban egy többhetes május elsejének érezte az utóbbi időszakot, s a zavaró legyekről úgy vélekedett, arra emlékeztetik, hogy nem a Mennyországban jár.

BéBike gyengélkedett

Erre az érzésére erősített rá az is, hogy március 19-én, Waiouru település közelében egy nap alatt BéBike háromszor is megállásra kényszerítette a székely utazót: a reggeli indulás után tíz perccel kidurrant az első kereke – a gumicsere alatt Kobrának lehetősége adódott elázott holmija megszárítására.

Kobra Új-Zélandon

Később, dél körül eltört az egyik küllője, feltehetően azért, mert a bringás 75 kilója és negyvenöt kilogrammos csomagja jórészt a hátsó kereket terheli utazás közben. Délután aztán a Balin vásárolt, immár harmadik kilométerórája is megadta magát. A fekvőbringás azóta orvosolta BéBike legtöbb problémáját, további útjáról pedig hamarosan ismét tudósítunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."