Színes » Életmód

Több ezer eurót is fizetünk a luxusnyaralásért

Ha nyári üdülésről van szó, akkor az udvarhelyiek a tengerpartot választják, még ha zsebbe is kell nyúlni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Tengerparti-nyaralas
Vannak, akik távoli tengerparton nyaralnak
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. június 19., 10:14
0 hozzászólás. 

Utazási irodákat kerestünk fel, sőt kiemelt ajánlatokat kértünk, hogy megkönnyítsük a nyári üdülést.

Az úti cél kiválasztása sok mindentől függ, főleg a pénztárcánk szab határt nyári pancsolásnak, de vakációzós szokásaink jó irányba változtak az elmúlt években.

Mindenki utazik, aki teheti

– ebben mind a négy felkeresett utazási irodánál egyetértettek. Azt is megtudtuk, hogy kétféle nyaraló létezik, az egyik, aki tudja, hogy hová akar menni, a másik, aki csak azt tudja, hogy menni akar. Az hogy ki hova jut el, már attól függ, hogy mennyire nyúlunk a pénztárca mélyére.

Érdemes jó előre eldönteni, hogy hányan, hová, és főleg mennyiért szeretnénk kirándulni. Ettől függően az utazási irodáknál belövik a számunkra megfelelő „csomagot". Mondanunk sem kell, hogy a repülős kirándulások, a reptéri illetékek miatt drágábbak, mint az autóbuszosok. De ugyanígy az egzotikus és a hajóutak is magasabb árfekvésűek.

Hajokorut

A legfontosabb, hogy az utazás megszervezésénél legyünk jól informáltak, és mindenről érdeklődjünk nyaralásunk előtt, mert később ennek nagy hasznát vehetjük.

A másik lényeges dolog, hogy kössünk biztosítást. A törvények nem kötelezik a turista- és storno biztosítást, azért minden irodánál ajánlják ezek megkötését. A turista biztosítás az egészségügyi gondjaink esetén téríti meg a kiadásokat, illetve a storno, bármilyen utazásképtelenség esetén, ha, mondjuk elsőrendű rokonunk halála miatt kénytelenek vagyunk lemondani az utazást.

Érdemes előfoglalási kedvezménnyel utazni, de erről már lecsúsztak azok, akik most tervezik a kiruccanást. Az előfoglalások határideje január 31, február vége, illetve március vége – ekkor lehet a legjobb ajánlatokat elcsípni, és értelemszerűen az első határidő előtt vannak a legnagyobb kedvezmények.

Egy évben egyszer

Általában az átlag udvarhelyi üdülő a román tengerparton kezdi, aztán a bolgár következik, majd egyre „kinnebb" merészkedik – mesélik utazási szokásainkról az utaztatók.

Ha az utóbbi évek divatját követjük, és az idei trendnél maradunk, akkor az all inclusive ajánlatok a legkelendőbbek, ezt keresik leginkább. Az ár-minőség kategóriában a legjobb ajánlatokat a török tengerpartra kaphatunk.

Az udvarhelyi átlagturista egy évben legalább egyszer nyaral, és általában külföldön. Ami az úti célokat illeti, a bolgár, görög, török, horvát, olasz tengerpartok követik egymást. Főleg a bolgár Aranypartot, a görög Haldiki félszigetet, a török Antalyát keresik fel az innen utazók.

Sunny-Beach

Minden attól függ, hogy milyenek az igényeink, fiatalok, vagy idősebbek vagyunk, bulis tengerpartot, vagy csendesebb partszakaszt keresünk. Az aktívabbak például Montenegró és Horvátország mellett is szoktak dönteni. Bulgária Napospartjára (Sunny Beach) azok kirándulnak, akik szeretik a bulikat, a pörgést.

Az utazási irodák munkatársai szerint egyre több a nyugdíjas turista, akik kifizetik az utazást és a szállást, de az étkeztetést ott oldják meg, ahol nyaralnak. Szívesen vállalnak be autóbuszos, társas kirándulást. Például Görögországban maguk készítik az ételüket, vagy a tavernákat látogatják.

Általában a fiatal és középkorú udvarhelyiek (25-50 év közöttiek) utaznak, akik, ha körutazáson vesznek részt, akkor a félpanziós, reggelis utakat választják.

Vannak, akik mélyen a zsebbe nyúlnak,

ha utazásról van szó. Mióta többen kettős állampolgárságot szereztek Amerikába, Ausztráliába is járnak, de Mexikó partjait is felkeresik, mondják az irodák üzemeltetői.

A Hedon Expressnél 4 ezer eurós nyaralásról is beszámoltak. Ez egy Dél-Amerikai körutazás volt, és egy személy fizetett ennyit a pihenéséért. A Siculus utazási irodánál egy 7 ezer eurós családi utazást említettek, illetve volt olyan városlakó is, aki egyedül 2 ezer eurót csengetett ki a nyaralásért. Az egyik legdrágább utazás a törökországi Kemer üdülőtelepre volt a Hargita Toursnál, a luxusnyaralás 4 920 euróba került a vakációzónak. A Boomerang utazási irodánál 2 ezer eurós kenyai, ezer eurós thaiföldi, Dubai-i nyaralásról tájékoztattak.

Azért olcsóbban is üdülhetünk

Kréta szigetére kolozsvári reptéri indulással már 444 euróból személyenként utazhatunk, és eltölthetünk hét éjszakát, a reggelit is beleértve – tudtuk meg László Istvántól, a Hargita Tours utazási iroda utazásszervezőjétől. Ha ugyanezt szeretnénk all inclusiv ellátással, akkor 533 eurót kóstál a nyaralás (repülőjegy, transzfer, helyi asszisztencia).

Kreta

Olcsóbb a görög tengerpart, például Halkidiki, vagy Paralia Katerini, ahová 107-155 euróból eljuthatunk. Ez is hét éjszakát takar, plusz szállást autóbuszos indulással.

A törökországi Kusadasiba 10 nap, 8 éjszakáért 299 eurót kell kicsengetni a Hedon Express utazási irodánál. Bihari Márta tulajdonos azt is hozzátette, hogy a kirándulás egyébként 327 eurót kóstálna, de most kiemelten ajánlják.

Egyhetes repülős kirándulásokat már 600-700 eurótól kínálunk két személyre – jegyzi meg a Siculus utazási irodánál Kacsó Zoltán.

Montenegróba Udvarhelyről indul autóbuszos kirándulás augusztusban – tudtuk meg Bara Kingától, a Boomerang utazási iroda utazásszervezőjétől. Ezért fejenként 229 eurót kell kifizetni.

Nyaraláskor pakoljunk praktikusan, és ne feledjük az örömmel induló üdülés vidáman is zárul – vallják az utaztatók.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."