Színes » Életmód

Milyen a szabályos bicikli?

Mi a kötelező, és mi az ajánlott felszerelés, ha a törvényeknek megfelelő biciklivel akarsz közlekedni? Erre kerestük a választ.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

bicikli-2319
A felszerelt biciklist nem büntetik, Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. július 17., 13:00
0 hozzászólás. 

Hiába van lámpád, úgyis kötelező a macskaszem – mondják a Kero Bike kerékpárüzlet munkatársai, amikor arról kérdezzük őket, hogy milyen a szabályos kétkerekű.

Az eladók arról számolnak be, hogy nemrég betért az üzletbe egy vásárló, aki macskaszemet (prizmát) keresett, hiszen nemrég kapott figyelmeztetést a rendőröktől azért, mert nem volt kerékpárján fényvisszaverő, habár lámpája igen.

bicikli-2330

Lámpa elől, villogó hátul, macskaszem vagy prizma a kerekeken, illetve elől fehér, és hátul piros fényvisszaverő. A csengőnek is a kormányon a helye – sorolják a kötelező tartozékokat.

A lámpa „nem muszáj" a biciklin legyen, de nálad kell legyen, akárcsak a fényvisszaverő mellény. Utóbbi használata, viselése, csak az esti, éjszakai órákban kötelező, viszont, ha nappal megállít a közlekedésrendész, meg kell tudd mutatni.

A biciklis fejvédő nem kötelező, de egyre többen használják. Ajánlott a bukósisak használata, főleg gyerekeknél.

bicikli-2358

Sárvédő is kellene – hangzik a következő tanács. Esős időben a sárvédővel nem rendelkezők kerülgetik a pocsolyákat, így balesetveszélyesen közlekednek.

Alkoholt bicikliseknek sem szabad fogyasztani, ha közúton közlekednek. Ugyancsak kötelező a személyi igazolvány, ha nincs, akkor is büntethet a rend őre.

Milyen a biciklis forgalom Udvarhelyen? – tettük fel a kérdést az ott dolgozóknak, akik nap mint nap kétkerekűvel járnak.

bicikli-2325

Nagyon rossz – jön a válasz, aztán a magyarázat: részben a biciklisek miatt, mert ők sem figyelnek, de az autósok is úgy közlekednek, mintha nem is léteznének kerékpárosok.

Az eladók elmondása szerint az útkereszteződésekben kell a legjobban figyelni. Ha visszagondolunk, akkor az utóbbi időben két kerékpáros baleset is ilyen helyen történt.

– Te mennél egyenesen, az autós pedig fordulna. Észre sem veszi, hogy te haladnál tovább – magyarázzák a Kero Bike alkalmazottai.

bicikli-2355

A gyalogosokkal is probléma van, például a Kossuth Lajos utcában felfestett biciklisávon közlekedve, még a járókelők vannak felháborodva, ha rájuk csengetsz.

Egy standard bicikli ára 700 lejtől kezdődik, de ajánlott legalább egy 1 200 lej értékű drótszamarat beszerezni. Ez az alsó kategória. A komolyabb cangák már 2 500 lejt kóstálnak, de Udvarhelyen egyre inkább keresik a 3, 4, vagy akár 5 ezer lejes kerékpárokat is. A határ a kétkerekűeknél is a csillagos ég.

bicikli-2366

Arra a kérdésre, hogy milyen időközönként érdemes szervizelni a biciklit, azt mondják a hozzáértők, hogy az attól függ, mennyit járunk vele. Van, aki minden héten megmossa és láncot zsíroz ahhoz, hogy tartson. Aki ritkábban jár vele, értelemszerűen kevesebbet pucolja, tartja karban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."