Színes » Életmód

A törvény csak keret, a jóérzés a fontos

Vannak olyan közlekedési szabályok, amiket a kerékpárosok sem tartanak be. Pedig néha balesetek végkimenetele múlik rajtuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

bicaj2
Figyeljünk egymásra! Fotók: illusztrációk
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. július 18., 08:41
0 hozzászólás. 

Jelzés nélküli bekanyarodás, gyalogátjárón való átkelés, a fényelemek hiánya – ezek a leggyakoribb szabálysértések, amiket a kerékpárosok elkövetnek.

Szilágyi Ferenc gépjárművezetői oktatóval, igazságügyi szakértővel beszélgettünk. A kerékpárosok közlekedését a Közlekedési Rendszabályzat 70. cikkelye, illetve az alkalmazási szabályzat 160-as és 161-es cikkelye szabályozza.

Tolni, jelezni, figyelni

A kerékpárosok nem mindig tartják be azt a szabályt, hogy a gyalogátjárón át kell tolni a biciklit. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kerekező az átjáró felé haladva, hirtelen a zebrára rákanyarodik, anélkül, hogy jelezné, az utána haladó gépjármű pedig elgázolhatja.

Egy másik gyakran elkövetett hiba, amikor egy útkereszteződésben nem jelez a biciklis, ezzel várakozásra készteti az autósokat. A törvény azt is előírja, hogy a közúti forgalomban mindkét láb a pedálon kell legyen, legalább egyik kéz pedig a kormányon.

bicaj1

Szilágyi Ferenc szerint nagyon fontos a kerékpáros és a gépjárművezető közötti szemkontaktus – amennyiben tudnak már egymásról, nyilván már figyelni fognak egymásra. A sietség is lehet sok baleset okozója, a lassabb, kimért, higgadt kerékpározással is elejét vehetjük a baleseteknek.

Sportbicikli nem az útra való

A speciális sportbiciklikkel a törvény szerint nem lehet közutakon menni – nincs rajta fék, lámpa, nem ül az ülésen, aki hajtja, ilyen gyakran láthatunk a városban, sokszor a járdákon haladnak. Ez még nem is lenne baj, de közülük néhányan meglehetősen gyorsan mennek.

„Ezek a gyakorlópályára valók. Az embert kinevetik, hogy az ölükbe vigyék-e ki a biciklit a pályára, de hát a bejegyzetlen autóval sem megyünk a közúton" – mondja az oktató, hozzátéve, hogy nem véletlenül vannak Nyugat-Európában is a városi kerékpárok, vagyis a city bike-ok.

biciklibaleset

Szilágyi szerint az is probléma, hogy vannak olyan emberek, akik csak vezetnek, és nem kerékpároznak, illetve fordítva, ugyanez a motorkerékpárokra is érvényes.

„Általában olyan autóvezető nem üt el motorost, aki maga is motorozik, mert tudja, hogy egy motorbicikli mire képes, hogy milyen hamar képes nagyon felgyorsulni" – magyarázza az oktató.

Szilágyi véleménye szerint az egész közlekedés tulajdonképpen egy „társasjáték", amiben a kölcsönös tisztelet kellene jellemezze a résztvevőket.

A törvény csak egy keret, ami nem ad biztonságot: mindenkinek magára is kell vigyáznia, illetve elővigyázatosan vezetnie, mert a másik lehet hibás az esetleges balesetért, de mi is megszenvedjük azt, még akkor is, ha sérülünk meg csak a járművünknek esik baja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."