Színes » Életmód

Panelkertészek 16: az orosz rulett

Még nem kóstoljuk meg, de elkiabáljuk: pirosodnak a koktélparadicsomaink. Baj is van elég, feketednek az uborkáink.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

a-2625
Szépek, mi?
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN, CSEDŐ ATTILA
2014. július 18., 12:36
0 hozzászólás. 

Öröm és boldogság van, de üröm is vegyül bele, pedig azt nem is ültettünk: koktélparadicsomaink színt adnak panelkertünknek, a legelsők közül néhány szépen kipirosodott a héten. Az ünnepélyes kóstolást jövő hétre tervezzük, addig még hadd piruljanak, és viruljanak.

a-2633

A baj az uborkával van. Megfigyeltük, hogy az ablakra felkúsztatott virágokból szép és egészséges termés jön ki, de az alacsonyabban levő, annyi fényt nem kapó uborkák megfeketednek, összezsugorodnak, és elpusztulnak.

a-2627

Vakarjuk a fejünket. Csedőéknél odahaza a paradicsom egy része feketedik, vegyszer arra is van, csak hát mi nem akarunk vegyszerezni, mert gyermekkorunkban sem szerettük a kémiát. De néha rákényszerülünk, mert a paradicsomokat végül a stimulálószer bújtatta ki.

a-2635

Apropó paradicsom: az erkély terasza alól most már lemetszettük a magasra nőtt szárakat, tovább nem tudnak nőni ilyen körülmények között, inkább koncentráljanak a gyümölcsök kifejlesztésére. A koktélparadicsom mellett szép, nagyfejű sárgáink is lesznek, ezeket jól láthatóan meg lehet különböztetni.

a-2641

Félő, hogy sok nem lesz a paradicsomból, de úgy néz ki, hogy ami lesz, az látványosan fogja díszíteni a panelkertünket. Csak tudjunk ellenállni a kísértésnek, és ne együk meg.

a-2653

Egy másik huszárvágással a falból kiálló szegekhez erősítettük a paradicsomokat, mert annyira megnőttek, hogy előredőlnek, mint a bodegából kijövő részegek, s az nem lenne jó. „Árnyékot tartanak, s minnyá ketten ki se tudunk jőni a kertbe, akkorára nőttek!" - sopánkodik Csedő.

a-2661

Újraültettük a rukkolát. A baj az volt, hogy a Csedő által nem túl nagyra tartott rukkola („Hitván burján, olyan, mint a cikória, semmire se jó!") tavasszal gyönyörű volt (emlékeznek még?), raktuk a leveleit a melegszendvicsre, mindenre, de egy idő után feladták a harcot. Kinőtték magukat, kivirágoztak, aztán szép csendben elszáradtak.

a-2626

Katona nagyon ragaszkodik hozzájuk, ezért úgy döntött, hogy az elszáradt töveket kivágja, kiveszi, és magból teljesen újakat termeszt, mert ebben a melegben elméletileg két hónapon belül újranőnek, így nem kell lemondania a rukkolás lazacról, amit egyszerűen elfelejtett.

a-2667

De sok bazsalikomos és metélőhagymás melegszendvicset bevágott, a zöldségsalátát a saját termesztésű oregánóval ízesíti, a zsázsa- és majoránnalevelek is fel-felbukkannak egy-egy spagettiben vagy egyébben.

Jövő héten ünnepélyes paradicsomkóstolás lesz. De csak a pirosakat, azokból is egyet-egyet veszünk kés alá. Már érezzük az ízét!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."