Színes » Életmód

Panelkertészek 13: bajok vannak, nem köt a paradicsom

Vakargatjuk a fejünket. Minden szép és jó, csak éppen nem akar teremni a paradicsom. Mit tegyünk?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

a-7202
Aggódunk, aggódunk...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN, CSEDŐ ATTILA
2014. június 27., 15:45
2 hozzászólás. 

Katona egy hétig távol volt, a növények ezalatt magukba fordulva üldögéltek az erkélyen. Csak a szülei mentek fel megöntözni, aztán amikor hazajött, egyből jókedvre derült mindenki. Érkezett Csedő is, de arra már Katona közölte vele, hogy bizony bajok vannak a kertben.

a-7203Egyik délután Katona újból felhívta az erkélyre Nagy Leventét, örökös szakinkat, aki a növényeken végignézve egyből megvakarta a fejét, mondván, hogy minden szép és jó, hiszen a növények nagyra nőttek, csak éppen „nem köt a paradicsom". Magyarán nem terem. Néhány héttel ezelőtt örvendeztünk annak, hogy kijött az első paradicsomunk, azóta még jött néhány, de sajnos azt vettük észre, hogy a simogatós beporzás után a virágok leesnek, nem lesz a hátsó részükből termés, nem gömbölyödik be.

panelkert13„Az is lehet az oka, hogy nem kapnak elég fényt." - mondja Levente, miközben letépdesi a zeller leveleit. „Úgyis jön ki új levél a közepéből, inkább a gyökerébe menjen" és azt tanácsolja, hogy húzzuk ki a sarokból a zelleres edényt, hadd kapjon az is több fényt.

a-7214Az is lehet az ok, hogy kicsit eldzsungelesedett a panelkert, sok időnket rabolja el a futball-világbajnokság, de hát azt is nagyon szeretjük csinálni, nemcsak a panelkertészkedést. Biztosan megsértődtek egy kicsit.

A paradicsomokra visszatérve Levente azt javasolta, hogy a szaküzletben vegyünk meg egy szert, ami „megköti" a paradicsomot. Elmentünk, megvettük, bekevertük, bespricceltük a virágokat a dobozon levő előírások szerint, most már csak várjuk az eredményt.

a-7167Tapasztalatnak jó lesz ez is, ha végül nem teremnének, de nyilván ezt nem szeretnénk. A Kolozsváron kifejlesztett „csodaszer" neve Tomato-Stim, nagybani paradicsom-termesztők számára biztosan ismerősen cseng a neve. Számunkra annyira volt ismerős, mint ezt az egész panelkertészkedés, de tény hogy „belévegyszereztünk".

a-7208Átrendeztük a balkonon a harci helyzetet – egyrészt levágtunk jó sok paradicsomlevelet, hogy a már kipattant termés több fényhez jusson, másrészt pedig több fűszernövényt a konyhába költöztettünk, ott bölcsködjenek, ne a paprikák között. „Áttelepült" a kakukkfű, a zsázsa, a metélőpetrezselyem, egy bazsalikom és mások. No meg a menta, hogy a délutáni teázásnál legyen kéznél, habár Csedő a kávét jobban szereti.

a-7225Ebben a teában egyébként citromfű is van, nagyon finom az illata. Szóval eszegetjük már a fűszernövényeket,  mentából és a citromfűből készítjük a teát, pipázgatunk, megy a focivébé majd mindennap.

De mi lesz a paradicsomokkal..?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
freelancer
2014-06-30 15:05:14
Citromfűvel vigyázni kell
A citromfűvel vigyázzatok, ha meg is iszzátok azt a teát, csak azt a citromfűvet szabad fogyasztani, amelynek kocka a szára, vagyis, 2 féle van belőle, amelyiknek nem kocka a szára, kerekszárú, az kis mértékben haszontalan, nagy mértékben súlyos méreg, epekövesedést, májmérgezést stb okozhat.
avatar
zkatona
2014-06-30 15:58:01
citromfű
Köszönjük az észrevételt, nekünk a jóféle citromfű van a panelkertben, tehát nem a "kerekszárú"!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."