Színes » Életmód

Viszlát Mexikó, szia Európa!

Kobra maga mögött hagyta az amerikai kontinenst, mától már Európában teker a világjáró fekvőbringás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Kobra Mexikóban
Fotók: kobrazoli.wordpress.com
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. augusztus 22., 11:21
0 hozzászólás. 

Szabó Zoltán, a Merkúr székelyföldi üzletlánc által támogatott székelyudvarhelyi világjáró a múltkori meleg vizes búvárkodása után Mexikóban töltött még néhány napot. Augusztus elején még ingvarrással kezdte egyik napját, hogy a felsője bírja ki az utat Mexikóvárosig, ám helybéli vendéglátója a reggeli kávé mellé egy új biciklis felsővel ajándékozta meg.

Egyórás közös tekerés után elváltak útjaik, Kobra röviddel ezután az előző napokhoz képest 12 fokkal melegebb vidékeken járt, elmondása szerint minden egyes árnyékos helyen talált valami kifogást magának, hogy megállhasson pihenni egy keveset, és az új ajándéka sem bizonyult a legjobbnak.

Kobra Mexikóban

„Izzadtam, mint ló a szántóföldeken. Vissza kellett vegyem jól bevált, olcsó, pamut ingemet. High tech tudomány ide vagy oda, de most is ebben az egyszerű szakadt ingben érzem jól magam" – írja.

A drága termék sokszor csak reklámban jó

Kobra néhány, a sok év túrázás közben szerzett tapasztalatát is megosztotta. Ezek szerint a drágán árult, profinak kikiáltott ruházatok és napszemüvegek legtöbbször nem sokat érnek, ő is olcsó, márka nélküli felszerelést használ, neki ez jobban bevált. Szintén felszólalt a különböző vitaminkészítmények és izotóniás italok ellen is, nála ezek nem sokat értek a megfeszített tempó és nagy teljesítménykényszer mellett.

Kobra Mexikóban

Blogján a mostani útján kialakult étkezési szokásairól is beszámolt. Az elmúlt 410 napban mintegy 50 százalékkal többet eszik, mint itthon, az ételek 20-20 százaléka hús és tejtermék, 60 százaléka zöldség. „Cukor elleneseknek üzenem, hogy napi kávémba én 3-4 kanállal teszek :-) Otthon csak 2 kanállal" – vall édesszájúságáról.

Naponta egyébként háromszor eszik, általában tojásrántottát, halkonzervet, virslit, sonkaszeleteket és mindig paradicsomot vagy uborkát hozzá. Bevallása szerint 75 kilós volt az út elején, és most is ugyanennyi. „Tekertem 4000 m szint felett 3 héten keresztül napi 80-120 km között, és nem szedtem vitamint. [...] Amerikában az első napokban kaptam ajándékba ilyen porokat és kíváncsiságból kipróbáltam. Újabb pár nap múlva kidobtam a szemétbe" – tudjuk meg blogjából.

Európa előszele

A mexikói Tamasopo falucskában éjszakázott egyszer, ahol két német lány is volt – mint írja, ők voltak az első európai turisták, akikkel találkozott. A kinézett sátorozó helyen többen is fotót készítettek vele, egy mexikói család egy nagy tál sült csirkével, kólával és egy liter tequilával ajándékozta meg. Így már teljesen biztos, hogy nem volt szüksége vitaminokra, bár a tequilát csak megkóstolta, és visszaadta.

Kobra Mexikóban

A következő nap vízeséstől vízesésig tartott, sátorozó helye a világ egyik leggyönyörűbb strandján volt, ahonnan a Tamul vízeséshez tekert, itt csónakázással és túrázással telt a napja. A csónak olyan sziklák között haladt, amiknek a helyiek egyenként nevet is adtak.

Egy éjszakai kiadós eső után másnap tíz kilométeren át taszította vastag sárban a bringáját, ugyanis másképp nem lehetett haladni ezen a szakaszon. Később kis településeken haladt át, megnézve a helyi templomokat. Kárpótlásul a reggeli nehéz indulásért estére a sors ingyenes sátorhellyel ajándékozta meg, és szomszédjai is megvendégelték.

Kobra Mexikóban

Másnap a reggelijét egy faluban ette meg, aztán egy régóta rettegett útszakasz következett, ami 10-20 százalékos emelkedőkkel és tűéles kanyarokkal riogatta. Szerencséjére az első 10 kilométeren egy rakteres autó vitte el, a maradék hármon taszítania kellett bringáját.

Végül egy erdőn át érkezett meg a Sótanö de las Golondrinas barlang szájáig, ami nemcsak ijesztő volt, de mesésen szép is. A nap további részében újabb, eredeti mexikói falvakon át vezetett útja, végül egy dzsungeles rész után érkezett egy lagúnához, ahol olcsón, 2 dollárért kapott szálláshelyet.

Kobra Mexikóban

Xilitla városkába igyekezett a következő napon, ahol Sir Edward James amerikai szürrealista költő házát nézte meg. Némi blogolás után tudatosult benne, hogy 500 kilométerre van a fővárostól, ahova igyekszik, mindezt 4-500 méteres lejtő, majd 2000 méter kapaszkodás után éri el.

Úton Mexikóváros felé

Az ereszkedés már első nap összejött, le is tért picit a megtervezett útról, hogy megnézze a Castillo de la Salud-ot, egy botanikus-művész házát és műhelyét, hogy utána a következő városban, Tamazunchaleban olcsó szálláson készülhessen az előtte álló óriási emelkedőre. Dolgát nem könnyítette meg az időjárás sem, a meleg a dzsungelben fokozottan érződik, Kobra is egyfolytában izzadt. Cserébe a táj gyakorlatilag életre kelt körülötte, bogarak, madarak és virágok kísérték.

Kobra Mexikóban

Néha megállt pihenni az árusoknál, és ugyanazzal a problémával szembesült, mint a kínai Yunan tartományban: az is trópusi vidék volt, és ott is nehéz volt egy kis sátrazó helyet találni a mindent beborító növényzet miatt. Végül pénzért szállt meg, előbb egy mohón zabáló ember fogadta egy láthatóan nyerészkedésre kialakított szállodában, végül egy mosolygós hölgy segítségével vett ki 100 pesóért (kb. 7,5 dollárért) egy kisebb szobát éjszakára.

Augusztus 12-én reggel korán indult tovább, déli 11-re már 20 kilométert gyűrt le, néhány órával később már 1700 méter magasan járt. Jacala városában éjszakázott, ahol az economy és discount szavak sűrű ismételgetésével végül sikerült olcsó szállást találnia. Másnap jóval lassabban haladt, délre csupán 17 kilométert tett meg az embert próbáló emelkedő miatt.

Kobra Mexikóban

2100 méter magasan már tűlevelű fák között, frissebb levegőn haladt, bár továbbra is elég lassan. Az úton meredek ereszkedők és ugyanilyen kemény hágók váltották egymást, és közben tombolt az esős évszak is. Kobrának szerencséje volt, ugyanis sikerült mindig fedél alatt lennie a nagy zuhék közben, abban reménykedik, hogy ez továbbra is így lesz.

Mexikó szívében

Valamivel könnyebb szakasz következett, így BéBikét sem kellett annyit taszítani, elmaradtak az óriási kapaszkodók, így még arra is maradt idő, hogy egy kőre festett Mária-képet, virágzó kaktuszokat, az 1554-ben alapított Actopan várost, annak templomát és a vásárát csodálja meg. Itt sem alakult rosszul az éjszaka, ugyanis fél áron kapott szálláshelyet egy nőtől, aki maga is bringás, így minden bizonnyal ezért adta olcsóbban a szobát a fekvőbiciklisnek.

Kobra Mexikóban

Augusztus 16-án unalmas szakaszon tekert Kobra. „Végig koszos kis vállalkozások váltogatták egymást, amik az áthaladó forgalomból éltek. Nem is fotóztam egész nap. Az első 60 km-en az út széle rossz minőségű volt, kínlódtam, figyeltem a forgalmat." Egy kerek szám azonban kis kárpótlást ígért, hiszen túl lett a 28 ezredik kilométeren is, és ekkor ért a mexikói piramisok közelébe.

Az éjszakai szállás leginkább motelhez lehetett hasonlatos: drága szoba, amit csak hosszas alkudozás után lehet 10 dollárra alkudni. Cserébe hat négyzetméter, ugyanakkora udvar, de azért az ágy támlájához gondosan ki van készítve a gumióvszer – a célközönség egyértelmű volt, de Kobrának azért ez is megtette egy alvás erejéig.

Kobra Mexikóban

Másnap a világ egyik leghíresebb épületén indult a nap: Teotihuacán, vagyis a Nappiramis. A 2400 éves épületből csak úgy árad a múlt, Kobrának is adott elmélkednivalót, sokáig ült a köveken. Az óriási élmény után ismét lehangoló szakasz következett. „Gyárak, büfék, kocsimosók váltották egymást hosszan. Elütött kutyák, büdös szennyvízcsatornák között egyensúlyoztam a központ fele."

A kétsávos útból hamarosan négy, majd tízsávos lett, és a péntek délután négy óra amúgy sem szerencsés városban bringázáshoz, de ha mindezt a világ legnagyobb városában, Mexikóvárosban teszi az ember, akkor azon kezd gondolkodni, hogy taxit, vagy inkább helikoptert kéne fogadni, de Kobra végül bringájával ért be az éjszakai szállásra.

Kobra Mexikóban

Ezzel az amerikai tekerés le is járt, Mexikóban melegszívű, segítőkész, állandóan mulatozó, zenélő és evő-ivó embereket ismert meg. Úgy látja, a drogkartellek utcai háborúinak már vége, a határozott rendőri fellépés nyugalmat hozott, még ha korruptnak is tartják a rendőröket. Kobra itt jól érezte magát, végül lecsutakolta BéBikét, aki egy kartondobozban utazik.

Most Szabó Zoltán már Lisszabonban van, Portugál földön kezdődik útjának európai szakasza, amiről hamarosan ismét beszámolunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."