Színes » Életmód

Tedd a napfényt be a szádba!

Ha neked is világvége hangulatod van a novemberi időtől, segítünk átvészelni, olvass tovább!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

napfenyt
Tedd a napfényt be a szádba!Fotó: proaktivdirect.com
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2016. november 10., 10:52
0 hozzászólás. 

Nyakig benne vagyunk az év legszürkébb hónapjában, a novemberben. A szép őszi színek eltűnnek a természetből, a karácsonyi fények pedig még nem jelennek meg, nincs, ami melengetné a lelkünket.

Ráadásul egyre hidegebb van, elkezdődött a téli időszámítás, kevés jut a napfényből a Földre, és bármennyire is szeretnénk figyelmen kívül hagyni őket, ezek a tényezők rányomják bélyegüket a hangulatunkra. A brittudósok is megmondták, a napsütéstől jobban érezzük magunkat.

Ha te is úgy érzed, hogy depis leszel a szürkeségtől, olvasd el az általunk összegyűjtött néhány tippet, ami javíthat a hangulatodon és segít túlélni a napfényhiányos időszakot.

1. Egyél egy jót!

És ne csak csokit. A cukrok rövid ideig felpörgetnek, és valóban megnövelik az endorfin szintjét a szervezetben, de úgy működik, mint egy hullámvasút: gyorsan felszívódik és utána rögtön a padlóra küldi az energiaszintünket.

Azt már mindenki tudja, hogy kellenek a vitaminok, a friss zöldség és gyümölcs, a napi két liter folyadék és a többi. Amire most különösebben oda kell figyelnünk, az az olyan tápanyagok bevitele a szervezetbe, amelyek az idegrendszert erősítik. Itt konkrét javaslatokat is találsz, hogy mit érdemes a tányérra tenni.

egyel

Bizonyos gyógynövények is jótékony hatással bírnak, az orbáncfű és a citromfű teája segíthet a melankólia leküzdésében, kiegyensúlyozottabb lehetsz tőle. A csodanövényekről bővebben itt olvashatsz. 

2. Aludj eleget!

A fáradtság ingerültté tesz, ami miatt csúnyán fogsz nézni a szomszédra, a gyerekre, az előtted álló emberre a boltban.

Nincs időd aludni? Hidd el, mindenki így van vele. Ha viszont mérlegre teszed a fáradt és kipihent állapotban nyújtott teljesítményedet, kiderülhet, hogy egy kiadós alvás után sokkal hatékonyabban végzed a napi teendőket.

aludj egyet

Megeshet, hogy aludnál, de nem tudsz. Ha a jó tündér már nem szór álomport a szemedre, helyettesítheted az alvást más relaxációs módszerekkel, például jógával, vagy meditációval. Mindegy mit csinálsz, a lényeg, hogy kapcsolj ki!

3. Nézegesd a gyerekedet.

Ha még nincs, akkor a másét. Néhány éve a Youtube egyik legnézettebb videója volt a Charlie bit my finger című darab.

A gyerekek mindig viccesek, főleg, ha felnőtt szemmel nézve jelentéktelen dolgok miatt sírnak. Ebben a videóban azt nézheted meg, hogy hogyan reagálnak a kicsik, amikor szüleik azt mondják: megették az összes Halloween-re szánt édességet. Garantáltan nevetni fogsz.

4. Hallgass zenét!

A zene jótékony hatását senkinek nem kell bemutatni. A tudomány emberei is egyre inkább azon az állásponton vannak, hogy a zene nem csak szórakozásra jó.

Újabban kórházban kezelt betegeknél fájdalomcsillapításra is használják. Kiderült emellett, hogy hatással van a szívverés és a légzés ritmusára.

Egy borús nap is lehet életed legjobbja például így:

5. Mozdulj meg!

Egy esős napon inkább begubóznál, és ki sem dugnád az orrod a lakásból? Ismerős. A mozgás, sport és mindenféle fizikai aktivitás azonban nagyot tud dobni a közérzeteden. Estig sorolhatnánk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a testmozgásnak, hogy csak a legfontosabbakat említsük: oldja a szorongást, javítja a vérkeringést és az anyagcserét, erősíti az immunrendszert és jót tesz az ízületeknek is. Ja és endorfint termel. Ugyanúgy, mint a szeretkezés, vagy a csokoládé.

6. Termelj oxitocint!

Az oxitocin az agyalapi mirigyben termelődik, érintés, ölelés hatására, és elsősorban a szociális viselkedésért felelős, erősíti a kötődést két fél - például szülő és gyermeke, illetve házastársak - között.

Nem kell rögtön FREE HUGS felirattal járkálnod az utcán, sokkal jobb, ha olyanokat ölelgetsz, akikkel szorosabb kapcsolatban vagy, így mindenki jól jár.

free-hugs

 7. Vegyél fel színes ruhákat!

Ha odakint minden szürke, te ne legyél az. Ilyenkor a meleg színek életmentőek lehetnek, szakértők szerint a sárga és a narancs bír a legnagyobb hangulatjavító erővel.

Ha a munkád nem engedi, hogy színes darabokat hordj, egy kis huncutsággal megoldhatod a problémát.

8. Rendezd át a lakást!

Fontos, hogy jól érezd magad az otthonodban, ezért érdemes úgy alakítani a berendezést, hogy minél több természetes fény jusson be a lakásba. Emellett plusz fényforrásokkal csaphatod be magad tükrök, lámpák és gyertyák segítségével. Ha van kandallód, gyújts be, és rögtön előjön a „jaj de jó itthon lenni érzés".

9. Tarts ki! Mindjárt jön a Mikulás, és hoz sok boldogságot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."