Színes » Életmód

Ünnep a szabadban – Székelyföldi vezetett túrák

Tudom, mit tettél tavaly karácsonykor. Az idei adag reszkessetek betörők helyett élőben reszket a bokor, mert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

01tura
Fotók: EKE archívum
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2016. december 19., 16:56
0 hozzászólás. 

Az elmúlt hetekben megkerestem Székelyföld nagy természetjáróinak vezetőit, és kiderült, hogy ők még az ünnepeket sem tudják elképzelni ropogós, friss levegő nélkül a szabadban. Ajánlottak pár olyan kirándulási lehetőséget, amihez sem extra feszerelés, sem különösebb edzettség nem feltétel, és mégis felüdülés az ünnepi asztal és tv-asztal közötti punnyadáshoz képest.

A karácsonyi és szilveszteri időszakban Székelyföld szintjén az udvarhelyi, gyergyói, és szentgyörgyi hegyekre-dombokra van lehetőség kirándulni szervezett program keretében.

Kovács-Kendi Lehel

„Hát én mindjárt hetvenéves vagyok" ezzel válaszolt az uekések vezetője, mikor megkérdeztem, mégis mennyire megerőltetőek ezek a túrák.

Esti túra az udvarhelyi Nagyoldalba december 21-én

Ez a túra a téli napfordulót ünnepli. Tulajdonképpen ekkor van az igazi karácsony, mert a Nap a déli égboltról az északira ér, vagyis ilyenkor valóban a fény születéséről beszélhetünk. Innentől kezdve egyre hosszabbak a nappalok, egészen a nyári napfordulóig, de egyben ez az év legrövidebb és legsötétebb napja is.

Túraleírás

Gyülekező dec. 21-én, szerdán délután négy órakor a Tábor-negyedi üzletsornál. Maga az út egy óra könnyű séta oda, majd egy óra vissza. Három óra az ott tartózkodás, amit a tábortűz gyújtása, közös szalonnasütés, pálinkázás és éneklés tölt ki.

Gyergyói dombra a Csíky kerten keresztül december 21-én (gyergyószentmiklósi túra)

A gyergyói ekések indították el Székelyföldön a téli napforduló fényláncához való csatlakozást, és most már kilencedik éve szervezik szertartásosan a fény valós születésének ünnepét. A gyergyóiak és a hozzájuk csatlakozók kimennek a Szent Anna kápolnához, és hatalmas tüzet gyújtanak.

02tura

Énekekkel, versekkel, közös együttléttel valóban ünnepelnek, és ezt üzenik mindenkinek: „Ha le mered tenni félelmeid, és erőt tudsz venni lustaságodon, beteljesedhet vágyad, kiteljesedhet életed."

Túraleírás

Egyszerű kirándulásnak minősülő, nem nehéz túra. Réteges öltözet javasolt. Speciális ruhára, kiegészítőre nincs szükség, ellenben a jó bakancs, ami meleg, és tartja a bokát, az elkél.

Indulás a gyergyói Tanulók Házától 16 órakor. A Csíky kerten keresztül közelítik meg a Szent Anna kápolnát. Mindenki visz magával egy darab fát, amivel hozzájárul a tűzhöz. Ha az idő megengedi, lesznek, akik hajnalig ott ülnek a tűznél. A szervezést a gyergyói barantások is segítik.

Karácsonyfadíszítés a Bodok-tetőn december 26-án (sepsiszentgyörgyi túra)

A háromszéki ekések és a hozzájuk csatlakozók karácsony másodnapján mennek túrázni. A túra során karácsonyfát díszítenek, szalonnát sütnek, és legyalogolják magukról a szent este lakomájának fölöslegét.

Túraleírás

A Bodok-tetőre való feljutás egy közepes nehézségű túrának minősül. Emelkedő is van benne, mivel 550 méteres szintkülönbséget járnak be. Indulás december 26-án, hétfőn reggel. A túra indulópontjáig, vagyis Málnás faluig vonattal jutnak el, így a gyülekező pont a sepsiszentgyörgyi vonatállomás, ahonnan 6 óra 40 perckor indul a vonat. A túrát Jártó Gábor és Dukrét Lajos vezetik.

Budvár-Csicser túra december 30-án (székelyudvarhelyi túra)

Ez a kiruccanás az udvarhelyi természetbarátok évzáró túrája. Mindenkinek kötelezően vinnie kell magával paszulyos konzervet. De, hogy ne legyen hazug kőleves, egy kicsi kolbász is kerülhet bele. A sok konzervet egy üstben összerottyasztják, és körülötte felemlegetik az óév élményeit, kalandjait.

11tura

Túraleírás

10 km-es közepes nehézségű túra. Összesen négy óra könnyű séta a téli erdőben. Indulás Székelyudvarhely központjából, a Patkóból reggel 9 órakor, és visszaindulás négy órakor.

Borásó túra a Szarkakőn (székelyudvarhelyi túra)

Az egyik legnépszerűbb EKE-túra az udvarhelyi borásás újév másodnapján. Itt valóban bort ásnak ki a földből, no nem azért, hogy kincses ládába tegyék, se nem azért, mert borforrásra akadtak. Egyszerűen minden évben elásnak pár liternyi bort, hogy újév másodnapjára legyen tartalék, nehogy a világ szilveszterkor kiigya az utolsó cseppet is.

07tura

Ennek a szokásnak már egy negyed évszázados múltja van, és kifejezetten udvarhelyi hagyaték, amit az uekések egy baráti társaságtól tanultak el, de hűen őrzik már ők is 12 éve.

Túraleírás

Indulás január másodikán délelőtt 9 óra 30 perckor a Tábor negyedi üzletektől. A túra közepes nehézségű. Két csoport indul két útvonalon a Szarkakőre. Az egyik útvonal nehezebb, ami a fiataloké, akik a Tábor negyedi két kereszt fele indulnak, a másik könnyebb, mert végig az úton vezet fel a Szarkakőre. A visszaindulás kétes, ha megtalálták a bort, azért, ha nem, akkor meg azért, de délután négy órára tervezik.

Kijózanító túra a Görgőre (sepsiszentgyörgyi túra)

A szentgyörgyiek szintén mennek január második napján a friss levegőre, de nem azért, hogy tovább részegeskedjenek, hanem, hogy kijózondva, tiszta fejjel elkezdhessék az új esztendőt.

10tura

Túraleírás

Indulás Sepsiszentgyörgyről a Stadiontól reggel 8 órakor. A túra 20 km összesen, és közepes besorolású a nehézsége szerint. Útvonala a következő:

Bíróné pusztája – Honvéd kút (itt újévköszöntésre kerül sor)– Gyertyánoskút (980 m, itt újévi közös tokányt készítenek) – Görgő 1018 m – Sugásfürdő és visszatérés Sepsiszentgyörgyre. A túravezető Dukrét Lajos.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."