Színes » Életmód

Ő a nap hőse!

Szakinak nem akadály a kánikula, de a mínusz húsz Celsius-fok sem, hogy teljesítse, ami a csövön kifér.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Szaki1
Szaki, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. január 20., 11:22
1 hozzászólás. 

Farkasordító hidegben megyek ki a Szabók utcában található sportpályává átalakított játszótérre, hogy megnézzem azt a jelenséget, amit már évek óta megfigyelhetnek az arra járók. Ez a jelenség nem más, mint a 27 esztendős Szakács Péter, aki a street workout egyik jeles képviselője, nem csak Udvarhelyen, hanem egész Erdélyben és az időjárástól függetlenül, pihenőnapjait leszámítva, minden nap itt csüng valamelyik csövön.

Pétert mindenki Szakinak ismeri, úgyhogy engedjétek meg, hogy ezentúl én is becenevén említsem. Szaki egy akkora táskával érkezik ki a játszótérre, amit én a legjobb kondíciómban is alig bírnék el, azt mondja, miután lejárt az edzés, neki sem megy olyan egyszerűen hazacipelni ezt, de amikor érkezik, még nem jelent akkora gondot.

A porolón kezdődött minden

A táskából magnéziumpor kerül elő, amelyet a jobb tapadás érdekében kezére ken; fekvőtámasz keretek, amelyek segítségével mélyebbre tudja engedni magát, amikor éppen ez a gyakorlat van soron; öv, csattok, láncok, amelyekkel magára aggatja a súlyokat; továbbá két tizenhat kilós kettlebell.

Szaki4

Elmeséli, mivel nagyon hízékony, egyik évben el is szaladt vele a ló, így kénytelen volt elkezdeni egy 90 napos diétát és ekkor volt az első alkalom, hogy lejött a porolóhoz húzódzkodni, de mindössze egyszer bírta kihúzni magát a csövön. Naponta néhány percet fordított rá, és nyár végére már ötször is gond nélkül sikerült felhúznia magát.

Húzzad, toljad!

Otthon is edzegetett egy csövön, és amikor hazaköltözött az egyetemről, már a felújított pálya várta itthon, így kitalált magának egy félórás programot, amit minden nap teljesített. „Kábé fél évig csinálgattam és mindig egy picit hozzáraktam. Van egy haverom, aki már régóta edz és ő mondta, hogy szerinte bontsam két részre, külön a húzást, külön a tolást, ezek a főgyakorlatok" – meséli. Értelemszerűen előbbinél felhúzod magad, így ez a húzóerőt, utóbbinál kitolod magad, ez meg a tolóerőt fejleszti.

Szaki3

Meg is fogadta barátja tanácsát így egyik napon húzó-, másikon toló-edzést tart, emellé mindig a lábára is dolgozik, bár arra nincs kialakított programja, ugrókötéllel, törpejárással, guggolással erősíti magát. Most éppen egy tólóedzését van szerencsénk megtekinteni.

Alapozni alap

Először annak rendje és módja szerint bemelegít, a pingpongasztalon lazítja el csuklóit, amire egy gatyát terít, hogy ne a hideg asztalra kelljen tennie kezeit. Elmondása szerint soha nem volt baj az ízületeivel, és ezt nem csak a bemelegítésnek és a nyújtásnak tudja be, hanem a megfelelő alapozásnak is.

Szaki2

A kezdő edzéstervről lehetne vitatkozni, hiszen minden erre szakosodott oldal szerint más a tuti terv. Szaki magának állította össze a gyakorlatokat, és neki tökéletesen beváltak. Szerinte kezdőként a legfontosabb az alapok kialakítása legalább egy féléven keresztül. Ő több éven keresztül alapozott, annak tekinti azt az időszakot, amíg egy gyakorlat ismétlésszáma volt a fontos. Benne van a pakliban, ha az ember vált, vagy alapozás nélkül erőlteti meg magát, hogy tönkremegy a válla, csuklója, sokan jártak így az ismerősei is.

Súlyos az edzés

Értetlenül nézem, hogy mit akar kezdeni a súlyos kettleballokkal, ezért elmagyarázza, régen ismétlésszámra ment, amit kizárólag a saját testsúlyával csinált az állóképessége fejlődésének érdekében. Egy idő után úgy érezte, hogy emelnie kell a szinten és növelnie az erejét, ezért kezdett el súlyokkal dolgozni. Most a bokasúlyokkal együtt 36 kilót tol és húz a saját testsúlya mellett, hogyha úgy érzi, gördülékenyen megy, akkor ismét emelni fog a súlyokon.

Szaki14

Általában háromhetente tart magának egy pihenőszombatot, ha addig sikerül gond nélkül teljesítenie az elvárásait, akkor azt követő hétfőn már nagyobb súllyal kezdi a következő három hetet.

Hogy tolóedzésén belül több izmot is megdolgozzon, ötféle gyakorlatot végez, ebből három a csövön történik, és két típusú fekvőtámasz is hozzátartozik a programhoz. Mindegyik gyakorlatból húsz ismétlést végez el, a fekvőtámaszból negyvenet, de folyamatosan pihenők szakítják meg az edzést, ezek alatt Szakival körbe sétálunk a pályán, és mesélget.

A tehéntúrótól sajtot lehet reszelni a hátán

Először az étrendjéről, amelyben nem köti magát tarthatatlan szabályokhoz, nem számolja a kalóriákat, viszont odafigyel arra, hogy edzés előtt ne egyen sokat, általában egy banánnal szokta elintézni az edzés előtti étkezést. Miután hazamegy, fontosnak tartja, hogy valami fehérjedús táplálékot vigyen be a szervezetébe, ami általában tehéntúró. Kerüli a cukrot, a fehérlisztből készült termékeket, és próbál annyit enni, amennyi energiát majd el is használ.

A negyedkörös séta alatt rá akarok gyújtani, de felhívja a figyelmem, hogy tábla is tiltja a pályán dohányzást. Sokan nem értik, hogy miért szabályozzák az ilyesmit egy szabad ég alatt lévő pályán, de elmondja, nem igazán esik jól edzés után egy nagyobb levegővételnél a nikotinfüst.

Szaki11

Szaki megerősíti például azt a feltételezésem, hogy sokan azért hagyják abba hamar az edzést, mert nagyon sok idő, míg látszani is kezd az eredmény az ember külsején. Rajta sem látszott semmi hosszú időn keresztül, viszont érezte, hogy folyamatosan erősödik. Akkor látványos a változás, ha éveken keresztül csinálod és összehasonlítod az egy év különbséggel készített képeket magadról, hiszen egyik napról a másikra soha nem látványos a fejlődés. „Ebben a sportágban, ha az ember eredményt akar elérni, években kell gondolkodni" – mondja.

Tehetségkutatón is izzadtak

A Bethlen negyedi és a Városi Stadionban felépített pályák közötti különbségről kérdezem. A városi pályát sokkal felszereltebbnek tartja. Azért jár a Bethlen negyedi pályára, mert 3 percre lakik tőle, tornászgyűrűket rendelt magának, és így minden izomcsoportra való gyakorlatot le tud fedni itt is. Havonta azért egy-két alkalommal az alsó pályán is megizzasztja magát. Úgy gondolja, lentről a gyűrű hiányzik, azt leszámítva egy igen komoly pályáról beszélhetünk, viszont a nagyon elhivatottaknak egy poroló is elég.

Szaki7

Szaki egy erdélyi street workout-os csapat, a Barsmashers tagja. Egy másik udvarhelyi tagon keresztül került kapcsolatba a többnyire csíkszeredaiakból álló társasággal, akik egyszer egy közös edzés erejéig ellátogattak Udvarhelyre. A közös edzés azóta is bevett szokás.

2012-ben alakult meg a csapat, Szaki 2014 óta tag, és elmondta, elég kemény felvételin kellett teljesítenie rátermettségét, húsz perc alatt kellett elvégeznie egy nehéz feladatsort. Főként rendezvényeken szoktak fellépni, de kipróbálták magukat az országos bajnokságon és a Românii au talent tehetségkutatóban is. Ugyan a zsűri továbbjuttatta őket, a sok továbbjutó miatt az utólagos válogatáson nem sikerült bejutniuk.

Kinek a pap, kinek a papné

Amikor a konditermes gyúrásról beszélgetünk, Szaki fontosnak tartja elmondani, hogy mindenkinek más a prioritása, a konditermeseké a tömegnövelés és a jól mutató test. Ő nem is tudná elképzelni magát abban a közegben. A street workout-osok között is többféle típus van, mert a sportág mind a látványos akrobatikai elemekről, mind pedig az erő és a kondíció növeléséről szól, itt is kérdés, hogy kinek mi a prioritása, Szakinak inkább az utóbbi, ahogy kedvenc street workout-osának, Zakavelinek is.

Szakinál ő számít abszolút plafonnak. „Megcsinál ötven húzást, utána feltolja magát és még rányom ötven tolást és ezt mind egy fogásból" – meséli. Zakali mellett felsorolt még néhány nevet, akik rengeteg embert elindítottak a sportág felé. Ilyen Denis Minin, vagy Hannibal For King, akiknek a trükkjei nagyon elérhetetlennek tűntek számára, amikor videókon nézte.

Szaki10

Szaki még elmondja egyre ismertebb a sportág, ugyan csak ketten tagjai Udvarhelyről a Barsmashersnek, rajtuk kívül is van néhány srác, aki rendszeresen edz. Lassan lejár az edzése, de még kihasználja, hogy ott vagyok és a 36 kilós csomagot a hátára pakoltatja velem, hogy azokkal fekvőtámaszozzon, én meg markomba lehelve elindulok hazafele.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2017-01-24 20:10:45
Önmagát újságírónak becéző ember:
Neked ki a hős???
Mi jut eszedbe e fogalom kapcsán???

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."