Sport » Egyéb sport

A sport nem lehet pénzmosoda!

Megkapjátok azt a támogatást, amit eddig nem, és annál is többet! - ígérte Bunta Levente. Az új birkózóterem ünnepélyes átadásán jártunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

BuntaLevente
Fotók: Balogh Réka Adrienn, Barcsa István
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. október 11., 13:21
8 hozzászólás. 

Ambrus Sándor, a Fások SK elnöke örömmel jelentette be, hogy a birkózók, focisták és atléták újra birtokba vehetik az új épületet, amelynek elődje valamikor nagy eredmények, országos és világraszóló sikerek bölcsője volt.

AmbrusSandor

Bunta Levente beszédében a múlt és jelen összekapcsolását egy kicsit más megvilágításból érezte fontosnak megemlíteni. Elmondta, a 2015-ös év a sport éve volt, hiszen átadták a műgyepes pályát, ami a Puskás Akadémiának köszönhető, kitüntették Károlyi Mártát, aki a tornászcsapat igazgatójaként olimpiai aranyhoz segítette az Egyesült Államokat. És ezzel a sor nem áll meg, hiszen idén valószínűleg elkészül a Kós Károly Líceumban is még egy műgyepes pálya.

Hozzátette: ma évente egymillió lejt oszt szét a városvezetés a különböző sportágak között, ebből támogatják a kézilabdát, futballt, teremfocit, a birkózókat és az asztali teniszt is. Aztán nem mulasztotta el a polgármester felhívni a figyelmet a korábbi városvezetés túlkapásaira sem. Szerinte akkor pénzmosodának használták a politikusok a sportot.

Bunta-Ambrus

„Sokan mondják, hogy ne emlegessem a múltat, de a múlt visszaköszön. Kötelességem elmondani, hogy lebontották azt a lelátót, ahogy a képen is látni lehet egyharmadáig, tehát kétharmada még megmaradt. Hogy pontos legyek, elköltöttek 553 360 lejt. Aztán jöttünk az alpolgármester úrral és a csapattal és a megmaradt kétharmadát az épületnek lebontottuk 34 000 lejből. Ezért mondom, hogy nem jó, amikor a politikusok pénzmosodának nézik a sportot. A sportot támogatni kell, a sportot hagyják, hogy legyen az, ami: nemes küzdelem, hogy győzzön a jobb. Udvarhelyen ezért dolgozunk, és remélem, nem tér vissza az a világ, amikor megint ilyen nagy pénzlenyúlásoknak tekintik egyik vagy másik lehetőséget, akár egy szoborállítást, akár egy árvizet. Ezekről beszélnünk kell, a fényképek magukért beszélnek. Sajnos várnunk kellett hét évet, hogy elvégezzük a munkát, de most jelentem a munka elvégződött. Nemcsak hogy felépítettük kétmillió lejből az új otthont a sportolóknak, a birkózóknak, az atlétikázóknak, a futballistáknak, hanem a környékét is felújítottuk: az összes idevezető utat leaszfaltoztuk két-három év alatt" – nyilatkozta a polgármester.

A kampány felhangjával megtartott beszédét a polgármester ünnepélyes szalagvágással zárta, amellyel jelképesen is megnyitotta a sportolók előtt új „otthonukat".

Birkozok

A teremben folytatódott az ünnepség, ahol elsőként levetítették azt a pár perces filmet, amelyet Józsa Levente készített, és amely a helyi birkózást kívánja népszerűsíteni. Az ablakokon beáradó fények miatt a vetítés sajnos élvezhetetlen volt, de itt még egyszer megnézhetik azok is, akik lemaradtak róla.

Ezek után ismét a méltató szavaké volt a főszerep, amiből kiderült, az elmúlt hét évben sokan segítették, és továbbra is támogatni szeretnék a helyi birkózás jövőjét.

Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja a sport nevelő és közösségformáló erejét hangsúlyozta, ezért is történhetett meg, hogy Magyarországon az iskolákban minden nap van testnevelő óra.

Răzvan Pîrcălabu, a Román Birkózó Szövetség elnöke pedig az őszinte barátságáról és támogatásáról biztosította a helyi birkózókat és edzőiket.

KovacsJanos

Kovács István világbajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke Németh Szilárd elnök jókívánságait és gondolatait tolmácsolta, aki az egyéb politikai elfoglaltságai miatt maradt távol az ünnepségről. A jövő további sikereit remélve Kovács István a Magyar Birkózó Szövetség ajándékaként jelképesen is átadta az új birkózó szőnyeget.

Az ünneplő meghívottak között volt id. Kovács János, érdemes edző, a székelyudvarhelyi sportiskola egykori igazgatója, akit Ambrus Sándor az udvarhelyszéki birkózás atyjaként, mesterként emlegetett.

A közel nyolcvan éves, ám ma is aktív edző egy igazi legenda, aki 1988-ban megelégelve a Ceaușescu-rezsimet, Magyarországra költözött. Ott folytatta pályáját is, és azon szerencsések közé tartozik, akik két ország sportolóit irányíthatták, vezethették a nemzetközi élvonalba.

Birkozoterem1

A Ferencváros utánpótlásának edzője beszédében elcsukló hangon mesélt a múltról. Sporttanárként és önkéntes edzőként sikerült támogatást szereznie arra, hogy az egykori birkózó termet megépítsék. Szerinte köszönhető volt ez annak is, hogy előzőleg nagyon szép eredményeket értek el úgy az ifjúsági, mint a felnőtt vonalon. Akkoriban a székelyudvarhelyi csapat három másik társával együtt olimpiai rangot kapott. Örömmel nyugtázták ugyan az akkori Román Birkózó Szövetség támogatását, ám a politika gyakran beleszólt, ki, hová és mikor utazhat versenyezni. Ennek estek gyakran áldozatul magyar kiváló sportolók, akiket akár a repülőtérről is visszafordított a Securitate. Ennek ellenére ma már Afrikát leszámítva, szerintem mindenhol vannak birkózók, akik Székelyudvarhelyről származnak – tette hozzá nevetve.

Az ünnepség kitüntetések átadásával folytatódott. A Magyar Birkózó Szövetség részéről Farkas Tibor főtitkár, a Román Birkózó Szövetség részéről pedig Răzvan Pîrcălabu elnök emléklapokkal és plakettekkel köszönték meg azon személyek munkáját, akik önzetlenül segítették, támogatták a birkózóterem felépülését.

Sportterem

Így díjat vehetett át Bunta Levente polgármester, Zsigmond Barna Pál főkonzul nevében Farkas Balázs konzul, Răzvan Pîrcălabu, a Román Birkózó Szövetség elnöke, Ambrus Sándor, a Fások SK elnöke, Alin Grigore, a Román Birkózó Szövetség főtitkára, Gyarmati Ferenc, a Román Birkózó Bírói Testület elnöke, Csíki András, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sport Igazgatóság igazgatója, Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, id. Kovács János, érdemes edző, Kovács István világbajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke és Farkas Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára.

Záróakkordként a sportolók vették végre birtokba a birkózószőnyeget, amikor a Dunaszerdahelyi Birkózó Klub és a Fások SK birkózói csaptak össze.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guguka
2015-10-11 16:53:59
Buntanak hala ez a kampany eddig Szasz Jenorol szol. Mondjuk 8 eve mast se csinal, mocskolja az elodoket, ahelyett hogy dolgozna. ;)). Az vigasztalhatja csupan, hogy rola a kutya sem fog beszelni, ha vegre eltunik ;)
avatar
jutacs
2015-10-11 18:11:36
Logikádat követve a kutya nem fog beszélni róla, ellenben az utódja minden bizonnyal fog.
Valakit kell mocskolni, ha már jobbra nem képes, mint elödje.
Szász Jenci már megkapta a koncot gazdájától, amin elrágodhat élete végéig.
avatar
jozsef_osvath
2015-10-12 10:09:52
penzmosas
A 400.000 euróból kivitelezett műfüves pálya esetén természetesen szó sincs pénzmosásról (mindezt úgy, hogy a város a telket ingyen odaadta).

Az összeget a polgi nyilatkozta le, amikor a pályát felavatták...
avatar
palpeter
2015-10-12 12:08:17
sport éve...
Bunta elmondta, a 2015-ös év a sport éve volt, hiszen átadták a műgyepes pályát, ami a Puskás Akadémiának köszönhető, kitüntették Károlyi Mártát, aki a tornászcsapat igazgatójaként olimpiai aranyhoz segítette az Egyesült Államokat. És ezzel a sor nem áll meg, hiszen idén valószínűleg elkészül a Kós Károly Líceumban is még egy műgyepes pálya.

Amennyiben Székelyudvarhelyen ezt jelenti a sport éve, akkor elég elé vagyunk. Nem másért, de a Székelyudvarhelyi KC Challenge Kupát nyert, az FK Székelyudvarhely ezüstérmes lett, az FC Székelyudvarhely feljutott a harmadosztályba, az ifi 1-es kézilabdázók országos bronzérmet szereztek. Vagy ha már birkózótermet avatott, akkor országos bajnokok sokaságát láthatta ott.

Úgy látszik ez a polgimesternek nem eredmény. Vagy talán nem is tud róla? Avagy nem akar... Vagy ezeket nem tudja/tudta felavatni?

Monnyon le!
avatar
Egy a sokból
2015-10-14 06:06:53
Kimaradt a Vasas Femina FC, amely feljutott a Szuperligába.
avatar
jutacs
2015-10-12 21:31:03
Òh, te pálpeti!
Nehéz a felfogásod.
A sport éve azt jelenti, hogy `Öfössége odacipelte a pocakját a sportpályák közelébe, nagy szuszogások között kilihegni önmaga dicsöitését.
Átadni, avatni, aratni, kitüntetni, nem hétköznapi teljesítmény, sokat kellett edzeni, stímolni elötte, felesége a megmondhatója, hány éjszaka kellett meghallgatnia az avató beszédeket, amíg meg volt vele elégedve.
Jövöre majd a sportolók éve lesz , akkor megköszönhetik a sport érdekében vért izzadott polgi fáradozásait.
avatar
Egy a sokból
2015-10-14 05:58:22
"Hozzátette: ma évente egymillió lejt oszt szét a városvezetés a különböző sportágak között(...)".
Azt elfelejtette, hogy mi alapján osztja szét a pénzt :)
avatar
Egy a sokból
2015-10-14 08:16:09
re:
Igaz, a polgármester (és a város) ezt a csapatot nem támogatja...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."