Színes » Életmód

Hátamon a zsákom

A megfelelő hátizsák megtalálása nagy munka, érdemes rászánni egy délelőttöt. Gyógytornásszal válogattunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Úgy néz ki, mintha tökéletes lenne, mégis egy páncél ez a táska Fotó: Pál Edit Éva
Úgy néz ki, mintha tökéletes lenne, mégis egy páncél ez a táska Fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. szeptember 13., 11:27
0 hozzászólás. 

Együnk-igyunk és pisikáljunk előtte, mert ezt nem lehet, és nem is szabad elsietni. Már, ha olyan felszerelést akarunk venni, ami egészségvédő, tartós és tetszik is – mindezt egyben.

Egy darab hátgerincferdülés és sok csípőfájás után megfogadtam, hogy két dolgot nagyon komolyan és ha kell, drágán veszünk a leánykának. Az egyik az iskolatáska, a másik a szék. A hátgerincferdülést ugyanis valószínűleg ez a kettő okozta.

Ezért gyógytornásszal indultunk a tanszerboltba, majd a bútorüzletbe hogy megoldjuk a táska- és a székrejtélyt. Azt előre elárulhatom, hogy nem találtuk meg a tökéletes táskát, de egy-két rendben lévő példányt igen. A szék rendben van.

Okostáska kamaszoknak: épphogy nem repül!

Az eladók rögtön azzal fogadtak az iskolakezdés előtti hétvégén, hogy az olcsóbb táskák elfogytak, többnyire már csak a 200 lejen felüliek vannak meg. De azok hét nyelven beszélnek.

hatizsak10

A hét nyelven beszélő, kb. 300 lejes táska. Így nem szabad viselni, rövidíteni kell a pántján.

Annyira, hogy a legtrendibb, inkább középiskolásoknak szánt darabokban telefontöltő is van, amivel a mobilt rá lehet csatlakoztatni egy energiabankra.

Energiabank ebben a modellben még nincs, csak a tartója, de nem lennénk meglepődve, ha jövőre már azzal érkezne -- mondja az eladó, miközben mi, múlt században születettek elképedve nézünk ki a fejünkből.

Habár kétségtelenül egészségesebb, ha fel van töltve a telefonunk, és sürgősség esetén tudunk mentőt hívni, Hadnagy Ágnes gyógytornász nem pont ezt vette elsőként figyelembe, amikor a táskát egészségtani szempontokból levizsgáztatta.

Ami jó benne: rengeteg rekesze van, és mellkason, valamint derékon is van összecsatolható pántja. Párnás, széles a vállpántja, állítható a mérete. A háta is merev, és párnázott, hogy a merevítés ellenére kényelmes legyen. Már csak azzal lehetne überelni, ha a derék- és a mellkas pántja is puha, párnázott lenne. A tizenéves méretű Veronika szerint egész jó viselni, de a párnázott váll- és hátpántok miatt a túrazsákját még jobb.

hatizsak09

Ha nincs sok pénzünk, de tudunk varrni, ez a 150 lej körüli áron kínált Daco márkájú kamasztáska is megfelelhet.

Ágnes arra figyelmeztet, hogy nagyon tanulós, lelkiismeretes gyereket ne jutalmazzunk ezzel a darabbal, mert a táskáknak az a tulajdonsága, hogy bármekkorák legyenek, megtelnek, és egy jó kislány hajlamos lesz telepakolni. A túl súlyos hátizsák meg bármennyire is el legyen látva kényelmi funkciókkal, nem egészséges.

Ha az árát látva visítva menekülnénk, beszerezhetünk olcsóbb darabot is, egy Daco márkájú táskát is megfelelőnek talált a gyógytornász. Annak nem volt, a tömegeloszlást segítő mellkas- és derékpántja, de Hadnagy Ágnes szerint házilag is barkácsolhatunk neki pántot. Rövidáru boltban állítólag lehet kapni szalagot és csatot is hozzá, próba után egyszerűen fel kell varrni a megfelelő helyre.

Na de mit vegyünk a kicsiknek?

Miután megnéztük az árakat, és konzultáltunk pszichológusunkkal, gyógyszerészünkkel, vegyünk egy mély levegőt. Ingyen van. Képzeljük el, hogy ha sikeres lesz az akció, a gyermek együttműködik, nem hazudja, hogy kényelmes, csak mert egy táska tetszik neki, és nem is növi ki, akkor négy évre megfelelő, egészséges iskolatáskát vehetünk. Ez kb. annyiba kerül, mintha évente vásárolnánk egy olcsó húsnak híg a leve darabot 50 lejért.

hatizsak03

Nincs mell- és derékpánt rajta, ezért nem lett nyerő. A fényvisszaverőért viszont piros pont jár.

Innen rá is tértünk a célszemély, a 8 éves, 120 centiméter magas és kb. 22 kilogrammos Vanda tökéletes táskájának a megtalálására.

Először is megkérdeztük tőle, hogy melyik tetszik neki a polcon láthatók közül. Mire érkezett a bölcs válasz, hogy ezt nem az elején kell eldönteni. Így Hadnagy Ágnes útmutatásainak megfelelően választottunk ki néhány esélyes és néhány esélytelen példányt, hogy megtaláljuk végül az igazit.

 Mit mond a tanító néni?

• az elemisek táskája ne legyen túl nagy

• legyen egyszerű, a táska alapsúlyát a merevítő növelheti

• minél egyszerűbb és könnyebb tolltartó: férjen bele 3 grafitceruza, egy toll, egy radír, és 12 színes ceruza, egyébre nincs szükség

• férjen bele egy A4-es mappa, amibe a feladatlapokat, rajzokat stb. gyűjtik

A fentiekkel a gyógytornász is egyetért, viszont vannak még szempontjai, amelyek alapján dönthetünk. Az elsőre teljesen egyformának tűnő, a pillangó-lovacska-kislányfigura vagy kocsi-ló-focista szentháromságot ábrázoló táskák között nagy különbségek lehetnek.

Például „szabadkézzel" is könnyen észlelhető, hogy van, amelyik nehezebb, mint a másik.

hatizsak08

Mell- és derékpánt ezen sincs, ráadásul a vállpánt is nyakon vág. Ez sem tuti.

Értelemszerűen a könnyebbiket kell megvenni. Az iskolatáska össztömege ugyanis nem haladhatja meg a gyermek tömegének 10-15 százalékát, mondja Ágnes. Ez a lányom esetében 2,2-3,3 kg. Ha egy kilogrammos a táska, és ez már elég jónak számít ebben a merevítős, felsőkategóriás világban, hozzájön még a félliter víz, 200 g tízórai, a tolltartó, a füzetek, könyvek, rajzfelszerelés, tornacucc stb., könnyen elérjük akár az 5 kilogrammot is. Ezért csak a legszükségesebbeket pakoljuk fel.

Kiderült, hogy az egyetlen táska a boltban, amelynek állítható a háta, van párnázott mellkas- és derékpántja, a legeslegnehezebb az összes közül. Azért felpróbáltuk a célszemélyre, de még füzeteket, tolltartót sem tudtunk tenni bele, mert alig győztük elég gyorsan levenni róla. „Ez olyan, mint egy páncél. Mintha pilóta lennék. Nem irigylem a pilótákat" – jelentette ki. Úgyhogy ne ítéljünk elsőre.

hatizsak21

Még a hátméret is állítható rajta, de nem kényelmes a mi gyerekünknek legalábbis, és nehéz. Ettől, a 309 lejes példánytól is búcsút vettünk.

Jó megoldás a vállpántokat összekötő mellkaspánt, amit egy csúszka segítségével fel-le lehet csúsztatni a gyerek méretének függvényében, és a pánt hosszúsága is állítható. Mindkét vállpántot ugyanakkorára igazítsuk.

A méret a lényeg

Eleve nagy hátizsákot nem szabad vásárolni – mondja a gyógytornász. Olyat igen, ami most jó, és az állítható méretű alkatrészeinek köszönhetően a gyerekkel együtt nő. A derékpánt is fontos lenne, de a legtöbb iskolatáskán ez pont nincs – Ágnes ezért inkább a túrahátizsákokra szavaz. A túrazsákokon levő derékpánt ugyanis a csípőlapátokra tereli a súlyt a gerincről.

hatizsak13

Ez már jobbacska példány, 200-250 lej közötti áron. Csak nagy. Addig kellene érnie, amíg a gyógytornász mutatja.

A táska mérete és ideális elhelyezkedése a testen: a válltól a medencéig, vagyis a derék alatti részig ér. Az a hátizsák, amely a gyerek fenekét, netán combjait verdesi, nem megfelelő, természetellenes testtartásba kényszeríti a gyermeket. A vállpánt széles és párnázott legyen, és ne vágja a nyakat. Minél fennebb van a súly, és minél közelebb a háthoz, annál könnyebb vinni, ezért fontos, hogy a pántok jól és szimmetrikusan legyenek beállítva.

hatizsak22

A táska alján levő merevítés nyomja a derekát.

A táska alján levő műanyag merevítés elsőre zseniális ötletnek tűnhet, mivel a táska így „megáll a lábán", és az alja is könnyen tisztítható. Viszont ezeket az előnyöket simán lelövi az a hátrány, hogy a gyerek derekába vág, és legyen bármilyen picipónipillangós, nem hajlandó többet felvenni.

De ne essünk túl a póni másik oldalára!

A gyógytornász szerint nem úgy kell kímélni a gyerek gerincét, hogy a sajátunkat leterheljük az ő táskájával, vagy autóval visszük az iskolába! A megfelelő súly cipelése, a csontozat terhelése egészséges is, jobban beépül a kalcium a csontokba.

Annyi mozgás és terhelés, amíg a 2-3 kilót gyalog elviszi az iskolába, majd haza, kell a gyereknek. Emellett mindenkinek jobb, ha megtanul a saját csomagjáról gondoskodni.

Zsebre vele

A táska belső kialakításáról még nem is szóltunk. Jó, ha legalább kétrekeszes, mert így könnyebb rendet tartani benne. Ha zsebei is vannak, még jobb. Az oldalzsebeknél az az ideális, aminek nemcsak a cipzáros része, hanem a tárolója is kívül van, ellenkező esetben a belső térből vesz el helyet.

hatizsak14

A jobbik fajta külső zsebes megoldás. Szimmetrikusan terheljük!

A szitás-gumis kulacstartós változattal az a baj, hogy tapasztalt anyukák szerint negyedik osztályra a gumi megadja magát. Ráadásul, ha lehajol cipőt kötni, vagy egy kavicsért, a kulacs és tartalma a nyakában fog megállni. Tehát jobb a cipzáros, tépőzáros külső zseb. Ebben a könyvektől távol tartható az élelmiszer például.

A gyártók nagyon fura helyekre tudnak zsebet tenni, ezeknek az extráknak se dőljünk be: például a táska belső hátrészére. Ha belerakunk valamit, kitüremkedhet, és nyomhatja a derekat, így teljesen fölösleges.

Dizájn szempontjából a választék első látásra nem túl nagy: kislányoknak piros, pirosas rózsaszín és lila színben, valamint ezek kombinációiban lehet minőséginek mondható táskákat venni a már említett ló-pillangó-ballerina mintákban. Jó na, őzikést is láttunk.

A nagy áruházakban és a fast fashion üzletekben inkább az egyszeri használatos modellek vannak Elzás, Hello Kittys, Barbie-s és Violettás kivitelben. Üdítő változatosság, hogy az elzás táskák színvilága legalább égszínkék.

A fiúk főleg kocsis és focis mintákból válaszhatnak kék, zöld, szürke, fekete színekben, a dinó minta tűnt náluk az üdítő kivételnek.

Türelem, táska terem

A vásárlást két lépésben ajánlott megejteni: először járjuk körbe az üzleteket és válasszuk ki azokat a példányokat, amiket második alkalommal felajánlunk próbálásra a gyereknek. Így valamelyest kizárjuk annak a lehetőségét, hogy hiszti legyen valami olyanért, amit nem akarunk megvenni.

hatizsak07

A gyógytornász szerint az első három helyezett: jobb oldalon a serdülőknek, középen az 5-8 osztályosoknak és a szélén az elemiseknek való táska.

Érdemes néhány füzetet, könyvet, tolltartót beletenni a táskába a próba alkalmával, akkor látszik, hogy mennyire húzza el a gyermeket, és mennyire állítható be az ő testalkatának megfelelően. A hiszti megelőzésének másik módja az észérvekre hatás: 1. egy iskolás már nem hisztizik az üzletben, 2. igyekezzünk megmagyarázni, hogy fontosabb az egészség, mint a külcsín. 3. Ha nem olyan táskát veszünk, ami egészséges, fájni fog a derekad, mint anyának, mamának stb. példák is hatásosak lehetnek. De azért olyat se vásároljunk, ami neki egyáltalán nem tetszik.

Internetről csak akkor rendeljünk, ha a modellt legalább a szomszédnál, vagy egy helyi üzletben meg tudtuk próbálni.

Ülj szépen, kisfiam!

• nem csak az fontos, hogy mit és miből tanul a gyerek, hanem az is, hogy min. Ha már ülnie kell, akkor figyeljünk oda a tanulósarok kialakítására, ezen belül arra is, hogy milyen széken üljön.

szek05

Ilyen típusú széket vehetünk a kisebb, elemis gyerekeknek. Egyenes

• Tippek a szék kiválasztásához: semmiképp se lógjon, hanem érjen le a földre a lába, ha ez nem megoldható, akkor tegyünk egy támasztékot alá – fellépő, vagy az asztalhoz szegezett lábtartó deszka megfelel.

• a szék támlája legyen úgy kialakítva, hogy ülés közben gyerek a hátát tudja egyenesen tartani, a támla támassza a derekat. Ha a szék háta túlságosan hátradől, arra kényszerül a gyerek, hogy előregörnyedve tanuljon.

szek01

Ez nagyobbaknak való példány, a kicsik meggörnyednének, mint Ágnes is a képen.

• a szék ülőrésze legyen akkora, hogy teljes hosszában támassza a felső lábszárt.

• ha nem kell írni, akkor egy nagy labda kiválthatja időnként a széket, az elemis gyerekek még nem tudnak ezen ülve írni, de a verstanulásban még segíthet is a ritmusra rugózás.

• a gurulós székkel könnyebb bánni, de lakásunk épsége érdekében figyeljünk arra, hogy milyen kereket veszünk. Szőnyegre keményebb, a parkettre puhább felületű kerekek ajánlottak.

szek00

Egy középiskolásnak ez a típusú szék már kicsi lenne: nem éri végig a combja.

• az ergonomikus táskák, székek, asztalok mellett tegyük lehetővé, hogy napi egy órát a friss levegőn mozogjon a gyerek. Ez hasznosabb, mint heti két óra intenzív edzés.

• a helyes ülésről és a helytelen ülés okozta problémákról itt olvashatsz.

Köszönjük a közreműködést a Papírmadár és a Lem's üzleteknek!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."