Színes » Életmód

Pókemberrel kezdődik az idei tanév

A rajzfilmek menők, a tanszerek meg drágák. Olcsóból is ki lehet jönni, de egy kisebb fizetést idén is elkölthetünk az iskolás gyerekre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

sulikezdes-6909
Fotó: Archív, Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 10., 12:59
0 hozzászólás. 

A legtöbb udvarhelyi szülő szereti az utolsó pillanatra hagyni a tanszerek beszerzését, legalábbis ez az iratszerüzletben dolgozók tapasztalata. Van, aki már egy héttel előre megvesz ezt-azt, de a tanító nénik és bácsik egyedi kérései leginkább a suli első napján derülnek ki, így ekkor is van a legnagyobb roham a polcoknál.

Az árak idén 50 és 500 lej közé lőhetőek be, attól függően, hogy vécépapírra hajazó füzetet akarunk, vagy az udvarhelyi piacon szinte egyeduralkodónak számító, jobb minőségű Herlitz termékekre és hasonszőrű társaikra vágyunk.

Jobban mondva vágyik a gyerek, hiszen az esetek többségében ő dönt a legmenőbb Verdás, Pókemberes vagy éppen Én pici pónis tolltartóról.

Először táska, aztán tolltartó

Három iratszerboltban is érdeklődtünk, és mindenhol azt a választ kaptuk, hogy először az iskolatáskát érdemes, illetve szokták beszerezni a szülők, aztán a többi felszerelést. A csomagot legtöbbször maguk állítják össze a szülők és a gyerekek, ezért szinte sehol nem tartanak előre elkészített, teljesen felszerelt iskolatáskát.

sulikezdes-6886

A városközpontban működő Firkász tanszerüzletben 40, 200, de 421 lejért is árulnak iskolatáskákat: utóbbiakban már tolltartó, színes ceruzakészlet is van. Ha mondjuk a füzeteket is ugyanott szerezzük be, akkor általában egy lejt kérnek egy A5-ös formátumú 48 lapos füzetért.

Arra a kérdésünkre, hogy egy alapcsomagot hány lejből tudunk összeállítani, az eladók azt válaszolták, hogy 150 lej elégséges. Ebben iskolatáska, tolltartó, írószerek és füzetek is benne vannak.

Ha viszont valaki nem nézi a pénzt, akkor szemrebbenés nélkül el lehet költeni 500 lejt, vagy akár sokkal többet. Az áron nagyot dobnak a rajzórákra, kézimunka órákra szükséges tárgyak, ellenben a füzetek jellemzően kis részét teszik ki a teljes összegnek.

Már egy hete jönnek

Az Aktakukacban nincs kész alapcsomag, ők is inkább arra számítanak, hogy a vásárlók saját maguk állítják ezeket össze, a tanítók kérései alapján. Ennek ellenére ide már egy hete járnak a vásárlók tanszert venni, sokan előre megvették azt, amire biztosan szükségük lesz.

Az üzlet munkatársa szerint, ha csak tanszerekről van szó, akkor már 50 lejért beszerezhetjük azokat, ha viszont táskát is veszünk, felugrik az ár. Egy első osztályosnak szükséges táskát már 47-49 lejtől kaphatunk, de van, aki 229 lejest vásárol.

sulikezdes-6887

„Tegnap egy harmadikos gyereknek 100 lejre vásárolt az édesanyja, ebben az árban nem volt benne a táska. Volt üres tolltartó, füzetek, színes ceruza, vízfesték. Egy másik anyuka is körülbelül ennyit költött: három gyerekre, 300 lejt" – jegyzi meg az eladó.

Az elsősök által használt, úgynevezett "tip 1"-es füzet egy lejbe kerül, egy A5-ös kisfüzet 1,1 lejbe, az üres tolltartó pedig 8-9 lejt kóstál. „Aki nem vásárol semmi különöset, az is 50-60 lejt itt hagy, akinek mindent meg kell vennie, az 200 lejbe is belemegy. Ha drágább táska mellett dönt, akkor még többet költ" – jegyzi meg.

Még mindig menők a verdák

„Először táskát, tolltartót, és a főbb tantárgyak füzeteit szerzik be a szülők. Iskolakezdés után pedig ismét irány a tanszerüzlet, akkor a tanítók, tanárok által előírt felszerelések következnek" – jegyzik meg Kossuth utcai AWG-ben.

Szerintük táska nélkül durván 50 lejbe belefér egy elsőosztályos tanfelszerelésének az ára. Attól függően, hogy milyen táskát szeretnénk – háttámlást, szivacsost, különböző rajzfilm-, animáció- és egyéb mesehősöst – az árak 30-40 lejtől kezdődnek és akár több száz lejbe is belekerülhetnek.

sulikezdes-6903

A kisebb gyerekek verdást, repcsist, a lányok a pónis, lovas, piros és rózsaszín táskákat szeretik. Menők a klasszikus képregényhősök is, mint például Pókember, de a nagyobb gyerekek már a sötét, főleg fekete táskákat részesítik előnyben, az egyik kedvenc az angol zászlóval díszített.

A jól felszerelt, márkás tolltartók 42 lejtől kezdődnek. Ezekben kétféle színes ceruza, hegyező, vonalzó is van.

„A nagyobbak, kilenc-tizenkettedikesek már sokkal lazábbak, ridiküllel mennének iskolába, arról már nem is beszélve, hogy például borítókra sem költenek, ezért a felsőbb osztályosoknak kevesebbe kerül a tanévkezdés" – jelentette ki az eladó.

Vegyes kínálat az áruházakban

Három nagyobb áruházba is benéztünk, ezekben a választék nagyon változó, az árak jellemzően alacsonyabbak. A Kauflandban találtuk a legolcsóbb füzeteket: a vonalas és négyzethálós, 48 lapos, A5-ös formátumú füzetért mindössze 0,23 lejt kérnek el.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a minősége hagy kívánnivalót maga után. Első ránézésre újrahasznosított papírból készül, eléggé vékonyak a lapok és a színük sárgás.

Ugyanitt iskolatáskák már 32 lejért is kaphatóak, és vannak 50, 80 lejesek is, 189 lejért akár verdást is vásárolhatunk.

sulikezdes-6930

A Lidlben hasonlóak az árak: egy A5-ös vonalas, vagy négyzethálós füzetért egy lejt kérnek, a 100 lapos, spirálos matek füzet 5 lejért kapható. A tolltartók ára 19 lej. Itt több a jó minőségű tanszer, valamivel drágábban, mint a Kauflandban. Itt kisiskolásoknak 22 lejért kínálják a verdás, pónis matricákat, amivel a borítókat, füzet elő- és hátlapokat lehet feldobni.

A Bethlen-negyedi Merkúrba is benéztünk, itt 85 banit kérnek egy 48 lapos kisfüzetért. Itt is feltűnt, akárcsak a másik két áruházban, hogy valamiért halomban állnak a matekfüzetek, de vonalast jóval nehezebben találni – lehet, már mind megvették.

A "tip 1"-es füzet elsősöknek 79 bani, a spirálos, A4-es füzetek pedig 5,29 lejért vihetőek, rajztömböt 6 lejért kapunk, üres tolltartót 10-ért, ezen van Transformers figura is. Ha a minden jóval megpakolt változatra fáj a fogunk, 40 lejt kell kiadnunk, de vehetünk külön ceruzát is, a tízes csomag 3 lej. A Herlitz-uralom itt is érződik, a négylejes plasztelin, a tanszerek nagy része és a füzetek is tőlük vannak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."