Színes » Érdekességek

Irány a strand. De melyik?

Teljében a nyár, szó szerint is lubickolhatunk benne. Megnéztük, melyik strandon csobbanhatunk egy igazit. Két felvonásban kiértékeljük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Fürdőzők a székelyudvarhelyi városi strandon
Fotók: Csedő Attila, Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE, KAKASY BOTOND
2012. augusztus 11., 13:17
0 hozzászólás. 

Nem akartunk túl messzire menni, ezért négy közeli helyszínt választottunk: a székelyudvarhelyi városi strandon, a szentegyházi termálfürdőn, a Szejkén és a Septimiában hódoltunk a vizes élvezeteknek. Most az első két helyszínt vizslatjuk.

Városi strand – olcsó és zöld

Egyetlen és a miénk. Az, hogy épp a forgalmas terelőút mellett van, nem mondható ideálisnak, de szerencsére az élő sövény sokat kifog a porból. A parkolóban a régi, megrepedezett aszfaltot új, fekete foltok tarkítják, de a fehér csíkokkal jelzett helyeken bőven elfér félszáz autó.

A székelyudvarhelyi városi strand bejárata

Muskátlis a bejárat, ide függesztették ki a segélyhívó számokat, a jegyárakat, az órarendet, a víz hőmérsékletét és a magyar és román nyelvű rendszabályzatot. Ha tanulmányozzuk, megtudjuk, hogy a területet őrző kutyával nem lehet bratyizni, tilos szemetelni és koszos, nem megfelelő fürdőruciban belépni.

A jegyárakra panasz nem lehet, a tavalyi áron (8-19 óra 7 lej felnőtt, 4 lej gyermek, 16-19 óra gyermek 2 lej, felnőtt 5, 19-21 óra gyermek 2, felnőtt 4 lej) lehet strandolni.

A székelyudvarhelyi városi strand egyik medencéje

A délelőtti órákban vannak fürdőzők, de nincs tumultus. Az ügyintéző szerint az udvarhelyiek inkább a délutáni, esti órákban és főként hétvégén strandolnak, naponta 200 vendéggel számolnak, ami szerintük nem elég a boldogsághoz. A drótkerítéssel körbevett területen árnyékot adó fák és zöld fű nyújt kellemes látványt. Jó az is, hogy nem járunk bokáig szemétben, a területen lépten-nyomon találunk szemetes kosarat. Van ingyen nyugágy és padon is lehet pihegni – kár, hogy egyesek trambulinnak használják és összetörik ezeket.

A medencékben az otthoni csapon folyó, 23-27 Celsius fokos hőmérsékletű víz kéklik. Tiszta, heti két alkalommal, éjszaka cserélik, minőségét, hőmérsékletét naponta ellenőrzik. Bőrgombától, egyéb nyavalyától nem kell tartani, a speciális spanyol klórral nem spórolnak, mégsem csípi vörösre a strandolók szemét.

Csúszda a székelyudvarhelyi városi strandon

Van lábmosó és a zöld fák között zuhanyzó, amelynek rózsáit szintén nem kímélik az erőművészek. A két felnőtt és az egyetlen gyermek medencébe vizes csúszdán is be lehet zuttyanni, az úszómesterek azt figyelik, miként sikerült a fejesugrás. Labdázni csak az 1 métertől - 1,70-es mélységű, közepes felnőtt medencében lehet. Itt azok is lubickolhatnak, akik nem tudnak úszni. A nagy, 2,1 méter mélységűbe csak az úszóbajnokok merészkedjenek. A gyermekeknek teljesen biztonságos a 0, 8 méter mélységű medence, de a szülői felügyelet feltétlenül szükséges.

A bejárattól jobbra vannak a mellékhelyiségek és a fapados öltöző fülkék is. Utóbbiak tiszták, a wc kagyló viszont koszos volt, a gyanús színű és állagú szappanmaradék nem csábított kézmosásra. A négy öko wc rendben, még toalettpapír szempontjából is.

Fürdőzők a székelyudvarhelyi városi strandon

Az egyetlen büfében nem nagy a felhozatal, a chipset, sört a napernyők alatt lehet elfogyasztani. Elemózsiát érdemes csomagolni, mert a strandon csak 4 lejes hot-doggal, vagy csomagolt fagyival verhetjük el éhségünket. Olvasnivalót szintén otthonról pakoljunk, a szürkéskékre pingált, lerobbant újságos bódé üres, akárcsak az elkerített sportpálya, ahol teniszezni is lehetne.

Van elsősegély-központ, de nincs csomagmegőrző. A cókmókjára mindenki vigyázzon, a működtető nem vállal felelősséget érte.

Extra szolgáltatásokat nem nyújt a városi strand, lehetne még szépítgetni, vonzóbbá tenni, de jelenlegi állapotában a célnak (napozás, fürdés) megfelel és nem is drága mulatság, ezért a tízes skálán megér egy hetest.

Gyöngy az élet a termálon

A Szentegyháza Gyöngye termálfürdőn sok újdonságba nem ütköztünk. A bejáratánál kialakított parkolóban kényelmesen leparkolhatjuk az autót, de nagy tömeg esetén sem kell aggódni: a szomszédos parcellát is parkolónak szánta a strand működtetője. Belépéskor egy kis reklámanyagot is kapunk, amin a szolgáltatások, a strand szabályzata és néhány hasznos infó van.

A szentegyházi termálfürdő medencéi

Hétköznap délután érkezünk, a fák nyújtotta árnyékos oldalon bőven van hely. A napos rész kicsit zsúfoltabb, de ott is elférne még a pokrócunk. Az öltözők a medencék végénél, egy fedett helyiségben vannak, itt két zuhanyrózsát is felszereltek, illetve itt van a csomagmegőrző is. A medencetér nem sokat változott az elmúlt húsz évben, még mindig a medencét körülvevő lábmosó árokkal próbálják tisztán tartani a vizet.

A szabályzatban olvasható, hogy fürdés előtt és után kötelező a zuhanyozás, mégis meglepően kevés embert látunk tusolni. Ennek okára az első, egyáltalán nem kellemes, hideg vizes zuhany derít fényt.

A szentegyházi termálfürdő előtti parkoló

Zsibongó, ki-be mászkáló gyerekek és néhány lapuló szülő tölti meg a kismedencét. Érdekes, hogy a kisebbik medencében is ugyanaz a víz van, színe mégsem egyezik a nagyobb úsztatóéval, ahol a csukafejesek és bomba-ugró versenyek folyamatosan zajlanak. Terepszemle közben néhány bolha is ránk ugrik. Mi fürödni, ők valószínűleg inni és gazdatestért járhatnak ide.

A zsúfolt medencében tilos az ugrálás, szól a szabály, de azt, hogy a mintegy 25 méter hosszú medence mikor számít zsúfoltnak, nem részletezik. Megpróbáltunk úszni egyet, de szerencsétlenségünkre a heti vízcsere előtti időt kaptuk el, így a víz állaga, szaga nem volt túl marasztaló, lezuhanyoztunk és harapnivaló után néztünk.

A strand területén több árusnál is vehetünk enni- és innivalót, vagy beülhetünk a vendéglőbe is. Papírforma szerint, hétvégenként élőzene és szauna teszi élvezetesebbé a strandolást.

Árnyékos rész a szentegyházi termálfürdőn

Parkoló: a bejáratnál, tágas és rendezett.

Öltöző: fedett épületen belül, egyszemélyes, zárható fülkékkel.

Ár: 10 lej a felnőtt jegy.

Tusoló, medence és környéke: a tusoló két zuhanyrózsa az öltözők előtt, nincs elválasztva sem eltakarva. A két medence ki van csempézve. A medence körüli rész füves, aránylag egyenletes és tiszta.

Víz: csere előtt nem túl gusztusos

Büfé: van több is a strand területén, de vendéglőben is ehetünk.

WC: kicsempézve, elviselhető körülményekkel.

Extrák: csomagmegőrző.

Pontszám: 6.5/10


címkék: strand teszt

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."