Színes » Érdekességek

Most temesd el a tulipánt

A hűvös évszak néhány kerti munka szükségességét is magával hozza. Összeszedtük, mire érdemes figyelni szeptember elején.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Őszi kert
Ültetni még bőven lehet szeptemberben is
szerkesztoÍRTA: BURISTA CSILLA
2012. szeptember 07., 09:18
0 hozzászólás. 

A nyár a vége felé közeledik, lassan az ősz veszi birtokba a kertet. Most van a betakarítások ideje, de vetni és ültetni is kell, gondolva a következő tavaszra. A gyomlálással már nem szükséges annyit fáradoznunk, szerencsére ilyenkor a gyomok is elérik tenyészidejük végét.

Vessük újra a nyáron tönkrement gyepet

A száraz nyár eléggé igénybe vette a gyepet, nagy szüksége van egy kis oda figyelésre, gondoskodásra. A kopasz foltokba a szeptemberi hónap folyamán vethetünk fűmagot, ami rendszeres locsolás mellett megerősödik annyira a fagyokig, hogy szépen áttelel. Ha a gyephibákat nem a szárazság, hanem valamilyen gombás betegség okozta, kezeljük általános gombaölő szerrel.

A hónap elején még adhatunk a fűnek nitrogéntartalmú műtrágyát, és gondoskodhatunk az őszi-téli tápanyagellátásról is. Erre a célra lassan oldódó, őszi, káliumban és foszforban gazdag műtrágyát vagy apróra rostált, érett komposztot használjunk.

Gereblyélés az őszi kertben

A fűnyírást még rendszeresen kell végezni annak ellenére, hogy az ősz első jeleit már tapasztalhatjuk. Ritkítsuk a fűnyírások számát és a vágási magasság legalább 0,5 cm-rel legyen magasabb a nyárinál.

A szeptemberi munkálatok közé tartozik a gyep mély lazítása, a tömörödött részek levegőztetése is. Ezt géppel, de akár egy jó erős gereblyével is megtehetjük. Öntözzünk továbbra is, de az öntözések gyakoriságát és a víz mennyiségét az időjáráshoz igazítsuk.

A tavaszi kert képét most alakítjuk ki

A tavasz végén felszedett vagy újonnan vásárolt virághagymáink (nárcisz, jácint, tulipán) ültetésének is szeptemberben, október közepéig van az ideje. A nárcisz humuszban gazdag, homokos agyagtalajban fejlődik a legjobban, a nyirkos, szegény talajban elpusztul. Ha ágyásba ültetjük, a sortávolság 15-20 cm legyen. Tőtávolságnak elég 10-15cm. Ha a hagymákat csoportba ültetjük, hagyjunk a hagymák között legalább 15cm-t.

A tulipán a talajjal szemben nem különösen igényes, a laza és a kötött szerkezetű talajokban egyaránt jól fejlődik. A tulipánok ajánlott sortávolsága 10-20 cm, a tőtávolság 10 cm. A jácinthagymák ültetésekor ügyeljünk arra, hogy a hagyma alján lévő gyökérkoronát ne sértsük meg. Ültetési mélysége a talajviszonyoktól függ. Kötött szerkezetű talajba csak 10 cm mélyre ültessük, lazább szerkezetű talajba 15 cm-re is lehet.

Tulipánhagymák ültetése ősszel

Az erősebb hagymákat 15, a gyengébben fejletteket 12 cm-re ültessük egymástól. Az ültetési mélységek körülbelül a hagymák átmérőjének a háromszorosának kell, hogy legyenek ahhoz, hogy a téli fagyok ne károsítsák. Ezek a virágok akkor mutatnak a legjobban, ha csoportba ültetjük.

Szeptember az a hónap, amikor a kora tavasszal és nyáron nyíló évelőket (bazsarózsa, szarkaláb, liliom stb.) telepíthetjük, vagy az évek óta egy helyen lévőket átültethetjük, így még a hidegek beálltáig lesz elég idejük meggyökeresedni. Figyeljünk itt is az ültetési mélységre, mindig ugyanolyan mélységbe ültessük, ahogy volt, mert ha túl mélyre tesszük, a tövek elpusztulhatnak vagy tavasszal csak a leveleikben fogunk majd gyönyörködni.

Az idős tövekről a szétültetés után a leveleket és szárakat vágjuk vissza egyharmadára, és alaposan öntözzük be a növényeinket. A korán, tél végén virágzó fajtákat, pl. a szellőrózsát csak tavasszal lehet átültetni, miután elvirágozott. Ültessük el az árvácskát, a százszorszépet és a nefelejcset a végleges helyükre, ezek most ősszel, de kora tavasszal is díszítik majd a kertünket.

Elkezdhetjük a fák és cserjék ültetését

Ebben a hónapban ültethetünk már sövényt, erre a célra számtalan növényfajta közül választhatunk: borbolya, bukszus, tuja, bükk, szil, magyal, tűztövis, mogyoró, galagonya, vadrózsa stb. A fenti növények mind alkalmasak erre a célra, de mindig csak egészséges példányokat vásároljunk és ültessünk.

A fenyőféléket és az egyéb lomblevelű örökzöldeket is a legjobb szeptemberben ültetni, így a fagyokig kellőképpen meggyökeresednek. A növények ültetésénél az ültetőgödör mindig kétszer akkora legyen, mint az ültetendő növény földlabdája. A gödör aljára tegyünk tápanyagban gazdag, trágyával dúsított földkeveréket (nem tiszta trágyát). Ezután helyezzük el a növényt, alaposan öntözzük meg, töltsük fel a gödröt jó minőségű termőfölddel.

Faültetés a kertben

A fáknál fontos a karózás, hogy a szél ne mozgathassa a növényeket, s így biztosított legyen a gyökeresedés. Az ültetés utolsó szakasza, hogy a friss földet a növény körül megtapossuk, kis tányérkát alakítunk, és alaposan beöntözünk. A konténeres növényeket ugyanolyan mélyen tegyük a gödörbe, mint amilyen mélyen a konténerben voltak. Fontos, hogy minden gyökeret föld takarjon.

Az oltott fáknál az oltás helye a föld felett maradjon. A földlabdás növények ültetésnél elég csak kibontani a zsák száját, nem kell azt levenni. Ültetni egészen a fagyokig lehet, de a gyökérképződés miatt jobb már most elkezdeni. Ősszel nem szükséges metszeni a fákat, csak a sérült részeket kell eltávolítani, és fasebkezelővel bekenni.

A rózsákról vágjuk le az elnyílott virágokat, szedjük le a terméseket, ezek most csak pluszenergiát vonnak el a bokortól. Ne feledkezzünk meg itt sem az öntözésről és a növényvédelemről, az egészséges növények jobban telelnek.

Az ősz díszei a kertben a krizantémok, virágaik nagyon jelentéktelenek lesznek, ha a növények nem kapnak elegendő vizet. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a növény tövét öntözzük, ne pedig a leveleit, mert könnyen megbetegszik.

A korán virágzó kardvirágfajták hagymagumóit szedjük fel, ne várjuk meg, amíg a föld feletti részek teljesen elsárgulnak, mert a betegségek fejlődése a földben hagyott gumókon nagyon gyorsan folytatódik. A hagymagumókat tisztítsuk meg, a föld feletti részeket kb. 10 cm-re vágjuk le, szellős helyen szárítsuk meg. Száraz, fagymentes helyen tároljuk tavaszig. A virágágyásokból szedjük ki az elnyílott egynyári virágokat, most sokkal hatékonyabban tudunk róluk magvakat gyűjteni.

Még gyönyörködhetünk a teraszban

Öntözzük folyamatosan a dézsás növényeket, hogy ameddig a hőmérséklet engedi, még kint gyönyörködhessünk bennük. Szeptember utolsó napjaiban vigyük fagymentes helyre a kertben álló dézsás és cserepes növényeinket.

A szabadban tartott szobanövényeinket, a leandert, az agávét, a nem télálló pálmaliliomot és a bunkóliliomot mindaddig kint tarthatjuk, míg a hőmérséklet nem süllyed tartósan 10 Celsius-fok alá.

Gondoskodjunk a növényvédelemről

A jövő évi növényvédelmet könnyítjük meg, ha a fertőzött, lehullott leveleket összegereblyézzük a díszfák, cserjék alól. Ezeket égessük el, mert a korai lombhullás kórokozók, fertőzések miatt történik. A bokrok alól, ágyásokról szedjük ki a mulcsot és a takarást, ugyanis míg nyáron jó szolgálatot tettek a földön heverő levélhalmok, most már leginkább károsak, betegséghordozók.

Fametszés ősszel

A gesztenyéket, juharokat támadó aknázó moly áttelelő formái is a lehullott levelekben vészelik át a telet. A beteg, növényi részeket semmisítsük meg, lehetőleg égessük el, a komposztba, talajba ne kerüljenek bele, mert jövőre ismét fertőzhetnek vagy elősegítik a kártevők elszaporodását.

A kertben és a természetben is nagyon sokféle száraz virágot, termést találhatunk, amelyekből később asztaldíszeket, szárazvirág-kompozíciókat készíthetünk. A frissen szedett virágokat, rózsákat és egyéb növényeket mindig fejjel lefelé, jól szellőző, száraz helyen szárítsuk. Sok növény ősszel élénk színű terméseket hoz. Ezek között vannak mérgezők, például a borostyán, boroszlán, borbolya, jezsámen, a zsidócseresznye és a kecskerágó is.

A cikk eredetileg a Gazdaélet, országos, havi agrármagazinban jelent meg



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."