Színes » Érdekességek

Átadják a világ legmagasabb épületét

Ma kerül átadásra a Dubajban található Burdzs Dubaj nevezetű felhőkarcoló, mely hivatalosan is a világ legmagasabb épülete lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

burj_dubai
burj_dubai
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 04., 09:05
1 hozzászólás. 


A mai napig a tajvani Taipei 101 tornyot emlegethettük, ha a világ legmagasabb épületéről beszéltünk, ám ez most megváltozik, ugyanis az Egyesült Arab Emírségekben található Dubajban hivatalosan is átadják a Burdzs Dubaj nevezetű felhőkarcolót, mely a 800 méter fölötti magasságával átveszi a megtisztelő címet. A tajvani felhőkarcoló magassága 508 méter, így megközelítőleg 300 méterrel előzi meg az arab épület - pontos számot nem lehet tudni, mivel nem árulták el az új felhőkarcoló pontos magasságát (bár egyes források 818 méterben jelölik meg azt).

burj_dubai

Bill Baker, az épület tervezője a Skidmore, Owings and Merrill vállalat részéről elmondta, a tervek szerint a fém- és üvegszerkezetű torony picivel lett volna magasabb a tajvani monstrumnál, ám a megrendelő cég, az Emaar felkérte őket, hogy építsék sokkal nagyobbra. A mérnök közölte, az építés alatt rengeteget fejlődtek és tanultak ők is, ezért tudták megvalósítani az arab illetőségű cég kérését. Elmondása szerint most már valószínűleg nem jelentene számukra problémát egy 1000 méter magas épület tervezése és építése sem.

A felhőkarcoló 160 emelettel büszkélkedhet, építéséhez pedig 330 000 köbméter betont és 31 400 tonna acélt használtak fel, magasságának köszönhetően pedig akár 95 kilométerről is látható az monstrum. A Burdzs Dubajban 57 lift található, ezek szolgálják ki az 1044 lakást, a 49 irodai emeletet és a Giorgio Armani nevével fémjelzett szállodát. Az építkezések 2004-ben kezdődtek, a befektetés értéke körülbelül 1 milliárd dollár, az épület pedig egy 20 milliárd dollár értékű új kereskedelmi központ fő eleme lesz.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kulakbali
2010-01-04 14:56:31
na tesek paraszt csokolade ''
vanak emberek akik nek van 1 miliard dolar juk ara hogy nagyoskogyanak es vanak akinek meg a mindenapi szuksegletekre se telik
segeyeljek magukat akig igy gondolkoznak

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."