Színes » Érdekességek

Borítsd virágba a lakást!

Ajándékba kaptad a primulát, vagy saját magad lepted meg vele? Ápold, hogy sokáig gyönyörködhess benne. Kiskertészet, nem csak tömbházakba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

jacint
Sokáig bódít illatával a jácint, ha ápoljuk. Fotó: Zöldstúdió virágcenter
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. február 25., 19:47
0 hozzászólás. 

Az utolsókat rúgja a tél, de még nem nyílnak a kertben a tavaszi virágok. A virágboltokban, nagyáruházakban azonban szebbnél szebb cserepes növényeket kapni, ezekkel színt vihetünk a tél és tavasz közti átmenti időszak szürkeségébe, és megidézhetjük a kikelet hangulatát.

A nőnap alkalmával is meglephetnek bennünket egy cserepes csodával, amit, ha megfelelően gondozunk, akkor sokáig gyönyörködhetünk benne. Ez nem kíván különösebb szaktudást, de nem árt, ha pár alapvető dolgot tudunk. Például azt, hogy hány fokban érzi jól magát a lepkeorchidea, és milyen gyakran kell öntözni a begóniát.

Orchidea

Kényes virág, gondozása odafigyelést igényel. Kezdőknek a legigénytelenebb fajta, a lepkeorchidea (Phalaenopsis) az ideális választás. A kecses növény, amelynek virágai valóban egy pillangóra hasonlítnak, a világos helyet, állandó hőmérsékletet kedveli, ezért óvjuk a huzattól és a tűző naptól. Ha lehet, akkor a keleti vagy nyugati ablakban keressünk neki helyet.

Az orchideák a magas páratartalmú levegőt kedvelik, de a lepkeorchidea párásítás nélkül is jól érzi magát. Feltéve, ha nem feledkezünk el arról, hogy nyári melegben heti 2-3, a hideg időszakban pedig egyszer öntözzük. Nyáron a 18-27, télen a 18-23 fokos hőmérsékletet kedveli. 10-15 fokon már megmakacsolja magát, és megáll a fejlődésben.

orchidea5 kertvarazsmagazin500x300Fontos, hogy mindig idejében és mértékkel oltsuk a szomját, ne hagyjuk kiszáradni, és ne is itassuk agyon. Locsolhatjuk esővízzel, de szénsavmentes ásványvízzel is. Tápoldatozni két-háromhetente lehet, de csakis speciális szerrel.

Átültetéskor az eredetinél ne sokkal nagyobb cserepet válasszunk, mert ez esetben a növény gyökere indul fejlődésnek és nem a virága. Az orchideát legtöbbször átlátszó műanyag kaspóban lehet kapni: ha lehet, ne tegyük át másba, mert a gyökereiből jól kiolvasható, hogy mikor szomjazik.

Az orchideánkat kizárólag fenyőkéreg, kókuszrost, perlit és tőzegmoha keverékéből álló speciális közegbe ültessük, és az elvirágzott szárakat nyugodtan vágjuk le, így újabb gyönyörű pillangókkal ajándékoz meg.

Ciklámen

Virágával és leveleivel is díszít, utálja a meleget, csak a hűvös helyiségekben érzi jól magát. A túlfűtött szobában levelei megsárgulnak, tönkremegy. Ha azt akarjuk, hogy sokáig pompázzon, olyan helyet válassunk, ahol elég napfény éri, de a hőmérséklet nem magasabb 16 foknál: például egy hűvös terasz vagy előtér.

ciklamen, firrás:edenkert.huGumós növény, ezért a vizet csak mértékkel adagoljuk, különben elrothad a gyökere. Ha nem locsoljuk rendszeresen, akkor levelei lekonyulnak, ha pedig agyonöntözzük, a levélszárak elnyálkásodnak. A legjobb, ha akkor itatjuk, amikor a földje kicsit kiszáradt. Vigyázzunk arra is, hogy a kaspó szélénél öntsük nyakon, úgy, hogy a bimbókat, levélnyelet ne érje közvetlenül vízsugár.

A ciklámen nem szereti a túl meszes, lúgos vizet, de ha gondosan ápoljuk, meghálálja és akár 2-3 hónapon át is virágzik. Amikor a virágai elnyíltak, fokozatosan kezdjük el kiszárítani, azaz hagyjuk, hogy a gumója összegyűjtse a zöld részben elraktározott tápanyagokat.

A teljesen száraz gumót hagyjuk lazítani és csak nyár végén, augusztusban ültessük át, vigyázva arra, hogy a gumó felső harmadát ne temessük a földbe. Kezdjük el ismét rendszeresen öntözni és gondoskodásunknak hála, hamarosan újra életre fog kelni.

Primula, azaz kankalin

A kankalin vagy más néven primula, amint azt a latin neve is jelzi, a tavasz egyik első virága. Rengeteg színben virít, és sokáig lehet kedves dísze a lakásunknak, ha tudjuk, hogy mit szeret és mit nem.

Fényimádó, de nem kedveli a magas hőmérsékletet, elsárgul, kiszárad. 10-16 fokban szeret az ablakpárkányon csücsülni. Ha száraz a szoba levegője, gyakrabban kell öntözni, a földje mindig legyen nedves, de halála a túlitatás. A kemény vizet nem kedveli, esővízzel, olvadt hólével serkentsük virágzásra, de havonta egyszer tápoldattal is meglephetjük.

primula fotó: edenkert.huAz elnyílt virágot, sárga levelet tőből vágjuk le, hogy újakat tudjon produkálni. Ha nem akarjuk szobafogságban tartani, ültessük ki a balkonládába vagy a kertbe, miután elvirágzott. Leggyakrabban a levelek fonákján megjelenő levéltetvek támadják meg, amelyeket a kertészetekben vagy virágboltokban vásárolható permettel lehet elpusztítani.

Jácint

A latin nevén Hyacinthus az egyik legillatosabb cserepes virág, amit a férfiak előszeretettel ajándékoznak nőnapon. De nem csak illatával, hanem a szépségével is meghódít ez a virág, amelyet kis csokorba kötve, vágott virágként is árulnak. Ha cserepes változattal lepnek meg, akkor jó tudni róla, hogy igazából kerti dísznövény, így miután elvirágzott, a hagymáját ki lehet ültetni.

jacint6-noinetcafeJól bírja a hűvöst, de fényigényes, ezért a lakásban is ilyen helyre tegyük. A könnyű, humuszos talajt kedveli és a rendszeres, de mértékletes öntözés tartja életben. A túlzott locsolással kárt teszünk benne, a hagymája elrothad.

Nagyon fontos tudni róla, hogy illata vonzza a kisgyermekeket is, de a jácint nem csak szép, hanem mérgező is. A szervezetbe jutva a méreganyagok súlyos gyomor- és bélpanaszokat okozhatnak, ezért a virággal bánjunk óvatosan, lehetőleg ne fogdossuk, és a kisgyermekünk kacsója elől, ha nem is elzárva, de biztonságos távolságba tegyük.

Begónia

Ez a mutatós, tömzsi virág szépen virít a szobában, de a szabad levegőt is imádja, ha nem a tűző napon aszaljuk. A 10 fok alatti hőmérsékletet épp úgy nem tűri, mint a 20 foknál magasabbat, ha lehet, ne tegyük a fűtőtest mellé. A gondozása nem nehéz, viszonylag igénytelen növényről van szó.

Az öntözését ne vigyük túlzásba, két locsolás között hagyjuk megszikkadni a földet. A penészedés elkerülése miatt a vizet alulról adagoljuk, és az sem árt, ha kéthetente tápoldatozzuk. Ha kis, tömött bokrokat akarunk nevelni, a hajtáscsúcsokat csípjük vissza, így lesz dundi és mutatós a kedvencünk.

begonia 500x300Ha azt vesszük észre, hogy a levelek sárgulni kezdenek, vizsgáljuk meg a talajt: lehet, hogy túl nedves vagy épp ellenkezőleg, kiszáradt. Hasonló tünettel jár az is, ha a növény nem kap elegendő fényt. A begóniát leggyakrabban a levélatkák támadják meg, de hajlamos a gombásodásra is.

Jó tudni, hogy a begónia is a szép, de nagyon mérgező növények sorába tartozik, ezért vigyázzunk, hogy a gyermekek ne tapogassák, szagolgassák – a virága egyébként is csak mutatós, de nem illatos.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."