Színes » Érdekességek

Terítéken a Székely Gárda

Egy román napilapban közölt cikk nyomán indult be a médiahisztéria a Magyar Gárda helyi tagozata körül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

szekely_garda
szekely_garda
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 18., 10:27
2 hozzászólás. 


Január 12-én, azaz múlt kedden jelentetett meg egy hosszú cikket az Adevărul napilap, melyben részletesen foglalkozik a Székely Gárdával, főként annak felvételi módszereiről. A kérdéses írás belső információkat közöl a toborzás során használt módszerekről, illetve a kiképzés mikéntjéről, mindezt fényképekkel, videókkal és nevekkel támasztva alá. A betiltott Magyar Gárda székelyföldi fiókjaként megjelölt szervezetet kapcsolatba hozza többek között a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, valamint az Erdélyi Magyar Ifjakkal is, összegzésben pedig mindeniket revizionista, majdhogynem terrorista szervként jellemzi.

Szóba kerül Magyarosy Árpád neve is, aki szerintük kiképzőként dolgozott a Székely Gárda berkein belül, majd sikeresen összefüggésbe hozzák a szerintük fasiszta szervezetet az IRA-val is. Az újság szerint Toroczkay László, a Magyar Gárda vezetője egy IRA-tagtól kapott kiképzést. A cikkben szó esik a rovásírásos helységnévtáblákról is, viszont az nem derül ki, hogy ennek mi köze a gárdához és a feltételezett harci kiképzésekhez.

A cikkre a válasz sem maradt el, a Népszabadság még aznap összefoglalót közölt, másnap pedig valamivel részletesebben is foglalkozott az üggyel. Kolozsvári tudósítójuk felemlegeti a tavaly decemberi esetet, amikor a székely gárdistákat rendőrök vittek el a kincses város főteréről, mikor azok koszorúzásra készültek Mátyás király szobránál, Románia nemzeti ünnepén. A válasz-cikk szerint ez volt az a – majdnem etnikai konfliktusba torkolló – esemény, ami meglobogtatta a vörös zászlót a román média előtt, és az most igyekszik minden áron visszavágni a nemzet testén ejtett sebért.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
leeanne
2010-01-26 15:36:30
:angry: persze... mar terroristak is mi...
avatar
nagydd
2010-02-02 07:20:51
A nagyon elégedetlen embert terroristának szokták nevezni. :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."