Színes » Érdekességek

Pörgesd fel magad, de csak óvatosan!

Az emberi furfang egy kevés gyógyszerészeti ismerettel társítva elképesztő dolgokra képes: jobb teljesítményért vagy fáradtság ellen gyakran nyúlunk meggondolatlanul serkentő szerekhez.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

asitas
asitas
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. január 28., 08:54
0 hozzászólás. 


A mindennapi rohanásban sokszor olyan feladatokat is bevállalunk, amelyek meghaladják energiánkat, természetes kapacitásunkat. Szinte senki sem kivétel a mesterséges stimulánsok használata alól. Na de lehet ezt legális valamint illegális módszerekkel is gyakorolni.

asitas

Vizsgaidőszakban sok egyetemistával, főiskolással megesik, hogy hatékonyabb és eredményesebb teljesítményért partidrogokat fogyasztanak – egyik ilyen legnépszerűbb csodabogyó a speed. Aki viszont nem szeretne kapcsolatba kerülni egy alvilági összekötővel, az törvényesen, patikában is beszerezheti élénkítő szereit. A szóban forgó gyógyszereknek természetesen nem az az elsődleges rendeltetésük, hogy felpörgessék fogyasztójukat, általában neurológiai problémákra fejlesztik ki ezeket.

Az Epherit tablettát elsősorban alacsony vérnyomás, ájulás, asztma, narkolepsziás rohamok illetve allergiás eredetű betegségek kezelésére használják, de a benne található efedrin rendkívül serkenti az egészséges embert is. Az efedrint egy sivatagi cserjéből vonják ki, és az adrenalinhoz hasonlóan stimulálja a központi idegrendszert, fokozott izgalmi állapotot idéz elő.

partidrog


A Ritalin is hasonló dolgokra képes, amit eredetileg figyelemhiányos hiperaktív gyerekek számára írnak fel. Agyserkentő hatása van a Modafinilnek, amit különböző alvási rendellenességekben, narkolepsziában szenvedő betegeknek fejlesztettek ki. Vannak, akik az Alzheimer-kórosoknak javasolt memóriajavító szerekre esküsznek. Az orvosok természetesen a fent említett gyógyszerek nem rendeltetésszerű használata ellen vannak, mégis rengetegen hozzájutnak ezekhez a tablettákhoz.

Gondolom, nem mondunk azzal senkinek újat, hogy a legkockázatmentesebb és egészségesebb alternatíva a természetes serkentő módszerek. Kezdjük az alapoknál: a kielégítő alvás és a robotolás közti röpke szünetek elengedhetetlenek, ha túlhajtjuk magunkat az ellenkező hatást érjük el. A szellemi munka rabszolgái napközben ne feledjék alaposan kiszellőztetni a helyiséget, vagy lehetőség szerint minél többször mozduljanak meg, mert ez segíti az agy oxigéndús vérellátását, így nem csökkenhet a vérnyomásuk.

Ha gyorsan ható élénkítésre van szükségünk, akkor együnk nagyobb mennyiségű szőlőcukrot vagy szénhidrátot tartalmazó ételeket (csoki, banán). De semmiképp se fogyasszunk zsírban gazdag táplálékot vagy szeszes italt, hiszen ezek rontják teljesítményünket.

koffein

Na de vannak nekünk kissé károsabb, viszont a hétköznapokon jól bevált praktikáink is: egy nagy bögre kávé, tea, kóla vagy a doboz energiaital csodákra képes, ha nem rendszeresen élünk velük. Pörgesd fel magad, de csak ésszel, óvatosan!

Forrás: Origo


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."