Színes » Érdekességek

Régi képek keresik a történetüket

Néhány régi kép keresi történetét, segíts te is, hogy megtalálják. Visszapillantó a múltba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

kepek
Visszapillantó tükör a múltba.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. november 12., 13:32
2 hozzászólás. 

Régi, megrongálódott, megázott orosz fényképezőgépből kerültek elő, feltehetően a kilencvenes évek elejéről valók. Egy ünnep, egyszerű emberi történetek.

Három-négy hónappal ezelőtt, sok éves kihagyás után kilátogattam az udvarhelyi ószerre. A vasárnapi autópiac mellékhajtásaként kifejlődött lom- és kacatvásár még úgy is érdekes, ha különösebben semmit nem akarunk venni. A földre kipakolt portékák köztött nézelődtem, amikor két régi fényképezőgépen akadt meg a szemem. Ütött-kopott, megázott masinákról volt szó, de mivel olcsón adták, tanulmányozás céljából mindkettőt megvettem.

smena

Otthon a meggyötört külsejű Smena 8M típusú gépet forgattam, nézegettem. A nyíló oldalán sérülés látszott, valószínű, hogy megpróbálták szétfeszíteni. Hosszas próbálkozás után sikerült a filmbehelyező nyílást kinyitani és nagy meglepetésemre benne volt egy befűzött tekercs film. Sötétben megpróbáltam a körülményekhez képest szakszerűen visszatekerni és kivenni a tekercset. A filmtekercs néhány hónapra ismét feledésbe merült, az íróasztalom fiókjában pihent. Azonban néhány napja újból eszembe jutott a talált "kincs", előhívattam. Mivel a film elázott, fény is érte és az előélete is elég hányatatottnak tűnt, nem gondoltam, hogy bármi használható lesz rajta.

kepek

Az előhívott negatív kockáin néhány kivehető forma volt, ezért befűztük a nyomtatóba. A Dávid Fotó Stúdióban egyre izgatottabban fedeztük fel az újabbnál újabb, még menthető képeket. A gépben színes film volt, de a képek többségét fekete-fehérben nyomtattuk ki a jobb végeredmény érdekében. Ahogy potyogtak ki a képek, úgy kezdett megszületni az új történetük és így kezdtünk egyre nagyobb találgatásokba. Egy pillanatra úgy éreztem magam, mint John Maloof történész, aki egy ház árverésén vásárolt egy doboz negatívot történeti adalékokat keresve. A negatívok szkennelésekor látta, hogy komoly archívumról van szó, így felvásárolta a több min százezer darabos készletet. A képek megjelentetésével, az addig névtelen Vivian Maier gyerekfelügyelőből egyszerre világhírű fotós lett.

kepek-5

De visszatérve a mi képeinkre, a megmentett tíz fotót három helyszínre, illetve eseményre csoportosítottuk. A legbővebb anyag (hét kép) egy Udvarhely környéki településen készülhetett. Látható, hogy valamilyen ünnepségen járunk, amit feltehetően az adott település művelődési házában tartanak. A ruházat és egyéb árulkodó jelek alapján a 1990-es évek elejére datáljuk.

kepek-1

A második esemény valószínűleg egy csoportos kirándulás részletei. A háttérben állomásozó Volánbusz arra enged következtetni, hogy ez a kirándulás Magyarországon történik vagy magyarországiak kirándulnak Erdélybe.

kepek-4

A túlélt képek egyike egy udvaron készülhetett, amin három gyerek és a macskájuk látható. Sajnos nem sok árulkodó jel van, hogy ezt hol kaphatták lencsevégre, mert épület vagy hasonló ismertető jegy nem látszik. Talán a háttérben emelkedő domb felismerhető a formájáról.

A képek így önmagukban is nagyon beszédesek és a háttértörténetek ismerete nélkül is elkezdenek mesélni. Mi mégis szeretnénk megkeresni eredeti történetüket, így ha felismertél valakit, vagy bármilyen árulkodó jelet, akkor ne tartsd magadban, jelezd itt. Lehet, hogy valakinek fontos emlékeket adhatunk vissza. A tekercsről megmentett összes kép megnézhető ide kattintva.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bencemano
2013-11-12 19:36:55
1995-96 Okland Fogyatekosokkal foglalkozo iskola udvara.
Epp egy kicsengetes . A kockas inges Kraft tanar ur.
Tobb csaladtagom is a kepen van a hatterben.
Remelem hasznos lessz az info, nekunk kellemes meglepetes volt.
Koszonom.
avatar
livinghope
2013-11-22 21:58:52
Kellemes meglepetés ért engem is ezen fotók láttán, mivelhogy szülőfalum Oklánd. A Kisegítő Iskola udvarán készültek a kicsengetési képek, az autóbuszos kép Oklánd központjában készült, míg a három gyerek egy faluvégi ház udvarán van, az egyik tanárnál, a gyerekek kisegítős gyerekek, a háttérben Bene hegye látszik, amit Udvarhely felől érkezve láthatunk. Jól esett látni rég nem látott személyeket, többek között régi szomszédomat.
Én is köszönöm az élményt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."