Tech » Mobil

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is meglehet a szerepe a háztartásodban. Íme, néhány ötlet.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...
Mobilephonesmoking

Tanulj angolul egy cigi mellett, és szokj le a bagóról

Légy okosabb a telefonodnál, és ne engedd, hogy...

smartphones
Ne dobd el!, fotó: digitaltrends.com
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HVG.HU
2017. december 07., 12:49
1 hozzászólás. 

Míg tavaly 1,47 milliárd, addig idén várhatóan 1,53 milliárd új okostelefon talál gazdára világszerte az IDC piackutató cég adatai szerint. Érdemes belegondolni, hogy ha ennyi új mobil kerül piacra, akkor vajon mennyi régi landol majd a fiókok mélyén. A fiók azonban nem a legjobb hely a megunt, kicsit már belassult régi mobiloknak, ezért mutatunk öt tippet, mire használhatjuk ezeket a jobb sorsra érdemes telefonokat.

Infravörös távirányító

A régi "butamobilok" korában a drágább készülékekre azért került infravörös port, mert annak révén vezeték nélküli, bár igen lassú adatátviteli kapcsolatot lehetett létrehozni a telefonok között. Ma már az okostelefonokon is felbukkan az infravörös port, de teljesen más célból.

Itt már nem az adatátvitel, hanem a távirányítási lehetőség a fő felhasználási terület. Vagyis egy infraportos mobil egy rövidke betanítást követően sokféle háztartási eszközt távirányíthat, legyen szó televízióról, hifiről vagy akár légkondicionáló berendezésről. Tönkrement a tévé gyári távirányítója? Nem kell drágán újat venni, helyette használhatjuk akár a régi mobilunkat is.

Az infrás készülékeken általában már alaphelyzetben található valamilyen gyári távirányító szoftver. Ha esetleg nincs, vagy nem vagyunk elégedettek vele, akkor érdemes lehet kipróbálni az ASmart Remote IR alkalmazást.

Okos távirányító

A közelmúltban forgalomba került okostévék már nemcsak infravörös módon távirányíthatók, hanem akár az otthoni wifi-hálózatunk segítségével is. Sőt, ily módon nem egyszerűen csak a tévé alapfunkcióit lehet távvezérelni, hanem sokkal könnyebben pötyöghetünk be például egy webcímet a tévé böngészőjébe, vagy könnyebben használhatjuk a készülék smart funkcióit.

Míg infraport viszonylag kevés mobilon található, addig wifi nélküli okostelefont szinte nem is tudunk elképzelni. A régi mobilunkra egyszerűen csak le kell tölteni a tévénk gyártójának dedikált alkalmazását, amivel ha esetleg nem lennénk elégedettek, akkor kipróbálhatunk egyéb alternatív megoldásokat is. Például az AnyMote Universal Remote + WiFi Smart Home Controlt.

Navigációra fel!

Ha azzal jön valamelyik nagyszülőnk, hogy GPS-navigációt szeretne vásárolni a régi kisautójába, ne engedjük neki, hogy valamilyen gagyi eszközt vásároljon erre a célra. Inkább ajándékozzuk neki a régi mobilunkat egy autós tartó és szivargyújtós töltő kíséretében.

A Waze és az egyéb masszívan online funkciókra épülő navigációs szoftverek futtatásához mobilnetes SIM-kártyára is szükség van. De tökéletesen megfelelhet a célra valamilyen offline alkalmazás, melynek negyedévente történő térképfrissítése nem túl nagy ördöngösség.

Remek ingyenes szoftver a korábban a Nokia által fejlesztett Here WeGo, ha pedig fizetni is hajlandóak vagyunk az alkalmazásért, akkor érdemes néhány pillantást vetni a Sygicre. Amennyiben a jövőbeli felhasználó csak hazánkban autózik, lehetőség szerint elég letölteni/megvenni a magyar térképet, nem lesz szükség egész Európára.

Babakamera

A régi mobiloknak még a legkisebb, akár néhány hetes-hónapos gyermekek esetében is komoly hasznát vehetjük. Természetesen nem úgy, hogy odaadjuk őket a csöppségeknek, hanem úgy, hogy az ágyuk fölé szereljük őket. Ily módon ugyanis könnyen helyettesíthetünk egy drága babakamerát.

A Baby Monitor 3G alkalmazás segítségével akkor sem szakad meg a régi mobilunk kamerája által az aktuális mobilunk kijelzőjére átlőtt kép, ha esetleg valami gond van a wifivel, ekkor ugyanis automatikusan mobilnetre vált át az alkalmazás. Már amennyiben persze van SIM-kártya a régi készülékben.

Biztonsági kamera

A régi mobilunk kamerája nemcsak babafigyelésre alkalmas, hanem akár otthoni biztonsági kameraként is funkcionálhat. Ehhez egy olyan alkalmazásra van szükségünk, mint amilyen például az AtHome Video Streamer.

Az applikáció üzembe helyezése szinte gyerekjáték: a régi telefonra feltelepített szoftver megjelenít egy egyedi QR-kódot, amit aztán az új mobilunkkal egyszerűen csak be kell olvasni. Ezt követően a rendszer máris kész, a későbbiekben pedig akár újabb megfigyelő pontokkal, újabb régi mobilokkal bővíthető.

A mobilnet- és wifi-támogatással egyaránt rendelkező AtHome Video Streamer élőkép-közvetítésen kívül riasztásra is képes, vagyis ha mozgást érzékel, akkor azonnal figyelmeztetést küld. A két végkészülék közötti adatkapcsolat titkosított, így elvileg senki sem tud hozzáférni a kamerák képéhez.1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Csablalt
2017-12-07 21:19:20
RE
Miért elég megvenni/letölteni csak a magyar térképet, ha csak hazánkban szeretnék utazni?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."