Színes » Érdekességek

Jég veled fagyos hangulat!

A forró teától megolvad, de a töményt legalább hidegen tartja a bárpult. A jégágy még egy jó ok, hogy közelebb bújjanak a csajok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Jéghotel
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. február 17., 09:25
0 hozzászólás. 

Kilencedszerre épült meg a jéghotel a hozzá tartozó épületekkel együtt a Fogarasi-havasokban. Egyszer már voltunk, akkori látogatásunkról képriportban számoltunk be. Most ismét ellátogattunk, és újból sok-sok fényképet készítettünk.

Hó' van a hó?

Idén a gazdasági mellett, hóválság is sújtotta a térséget. A felvonó fülkéjéből ugyanis jól látszik, hogy 1600 méterig fekete az út, és a hó is csak fodrozódva maradt meg a hegyoldalon. Furcsa, mert lavinaveszély miatt ősszel lezárják az út utolsó tíz kilométeres szakaszát, és tavaszig csak felvonóval, vagy gyalogosan lehet feljutni.

jeghotel cikk-2

A felvonóházból kilépve már ott is vagyunk a jéghotel oldalánál, így nem kell sokat baktatnunk a véletlenszerű időközönként feltámadó csípős szélben, hogy felnőttként tíz, két év fölötti gyerekként négy lej ellenében menedéket találjunk a jégszállodában.

Jégszoba kiadó

A második évtől mindig a jelenlegi struktúra szerint építik meg a hotelt. Van egy hosszú, folyosószerű középrész, amelynek két oldalán jégasztalok mellett, jégszékeken fogyaszthatjuk el a csarnok végében levő jégbárnál rendelt italunkat.

A csarnok két oldalából hat-hat szoba nyílik. Mivel a hotel tematikája idén Bach, a szobák többségében híres Bach-ok jégszobrai láthatóak. A szobákat természetesen ki lehet venni, két személynek 400 lejbe kerülnek egy éjszakára. Az összeg tartalmaz egy zuhanyzási lehetőséget menedékházban, és csomagmegőrzést egy fűtött szobában.

Megfázástól nem kell tartani, az ágyakon ugyanis vastag takaró van, és hálózsák is jár éjszakára. A benti hőmérséklet a pozitív tartományban mozog, általában egy és négy Celsius fok között.

jeghotel cikk-5

A Bâlea-tó irányába haladva újabb háromszobás helyiséget találunk, ezek a három testőrt idézik meg tematikájukban.

Az épület szomszédságában jegesedik a kápolna, amelyben nem csak imádkozni, de akár házasodni is lehet. A bárban megtudjuk, hogy volt már erre példa, és idénre is van már foglalás.

Sőt, hétvégente teltházuk van, ezért, aki ki szeretné próbálni a szállodát, annak előre kell szobát foglalnia.

Hóhányók, jégművesek

A jégépületek alapjait és oldalfalait, a befagyott tó vizéből vágják ki és illesztik össze, akárcsak egy rendes ház építésénél. Ezután állvány segítségével alakítják ki a tetőrészt, amire havat hánynak (ha van). Majd, ha jól összefagyott, eltávolítják az alátámasztást, és kész is van a jégház. Az épületeket bő két hét alatt építik fel.

Ha nincs kedved bakancsot húzni, autókázni, felvonózni, és lépten-nyomon fizetni, akkor dőlj hátra, és kattints a fotógalériára. Mutatjuk a lényeget.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."