Színes » Érdekességek

Néhány trükk, amit nem tudtál az ablakodról

Szerelő mutatta meg, mire érdemes figyelni a hőszigetelő üveggel ellátott nyílászárók karbantartásakor.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

nyilaszarok-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. december 22., 16:27
0 hozzászólás. 

A "termopán" a mindentudó ablak, úgy szigetel, hogy csak na – gondoltuk, amikor lecseréltük a hetvenes, nyolcvanas évekből örökölt repedezett fa ablakkereteket. Így is van, de csak akkor, ha megfelelően karban van tartva.

A tömbház le van szigetelve, mindenhol műanyag nyílókat használunk, fűtünk, szóval nincs, ahogy hideg legyen a lakásban – ezt gondoltam addig, míg az ablak közelébe nem költöztettem az íróasztalom. Feltűnt, hogy amint leáll a fűtés, fázom. Megállapítottam, hogy húz az ablak – annak ellenére, hogy ez lehetetlen, hisz termopán, és nem is a leggagyibb.

A szakember sokat segít

Honnan tudod, hogy nem zár rendesen az ablak? A szakértő elárulta. Kell egy Kauflandos reklámújság, mivel ez nem volt nekünk, megtette a lányom egyik alkotása. Kinyitjuk az ablakot, kidugjuk a lapot, majd rácsukjuk.

nyilaszarok-8

Fontos, hogy a kilincs, annak függvényében, hol zár, mindig vízszintes, vagy függőleges szögben legyen. A kettő közti átmenetnél  biztosan nem zár jól. Ha visszazártuk az ablakot, próbáljuk meg kihúzni a lapot. Ha kijön, akkor ott a levegő is bejön. Hamar kiderült, hogy a duplán szigetelt ablakaink bizony nem zárnak jól.

Téli-nyári állás

Első lépésként állítsuk a zárszerkezetet téli állásba. Igen, ilyent is tudnak ezek az ablakok. Lényege, hogy a nyíló rész oldalán (alul, középen, fent) látható három imbusz fejű csavar. Amikor bezárjuk az ablakot, ez a három csavarfej akad bele a tokon lévő „karmokba", ami záráskor a tokhoz húzza az ablakszemet.

nyilaszarok-3

Ezek a csavarfejek nem szimmetrikusan vannak kiképezve, ezért egy bizonyos állásban „mélyebbről" húzzák magukhoz a nyílót, így az jobban rápréselődik az ablaktokra, ezáltal nagyobb szigetelést biztosít. Nyárára nem érdemes így hagyni, ugyanis a felmelegedett ablakkereten a gumiszigetelő hamarabb „kifárad" a folyamatos szorításban. Télen úgy forgassuk ezt a csavart, hogy a „vastagabb fele" befele álljon.

Ujj próba

Másik egyszerű módja annak, hogy meggyőződjünk, ablakaink jól működnek, ha egy ujjal benyomjuk az ablakot, majd ha elengedjük az magától kinyílik. Azt jelenti, a nyíló akadálytalanul tud nyílni és csukódni, nincs megereszkedve, elcsavarodva, illetve a szigetelő sem használódott el. Becsukáskor a rögzített sarkára hamarabb felfekszik a szigetelő, így az már a teljes becsukás előtt feszíteni kezd, de ez természetes.

nyilaszarok-11

Figyeljünk, hogy becsukásnál, ha fémes, koppanó hangot hallunk, akkor is első dolgunk az legyen, hogy szakembert hívunk. Így visszafordíthatatlan sérülésektől óvhatjuk meg ablakunkat. A koppanó hang az ablak vasalatának elmozdulását jelentheti, ami nem megfelelő zárást, és visszafordíthatatlan kopást eredményezhet. Ezt egy szakember megfelelő szerszámokkal és tudással orvosolni tudja.

Olajozás a hosszú élet titka

Mivel a zárszerkezetnek több egymáson csúszó fém alkotórésze van, ezeket évente legalább egyszer meg kell olajozni. Fontos, hogy finomgépolajat használjunk.

nyilaszarok-5

Akár egy műanyag fecskendő is megteszi, hogy azokat a részeket, ahol a fém a fémmel érintkezik, bekenjük. Nem kell sokat tenni, de jusson mindenhova az olajból, majd néhány nap használat után az elkenődött felesleget töröljük le egy törlőkendővel.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."