Színes » Érdekességek

Hosszabb lesz a hétvége

Egy órával többet pihenhetünk vasárnap, mert átállunk a téli időszámításra. Tekerd vissza az óramutatót.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Oraatlallitas2
Hosszabb lesz a hétvége
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. október 22., 10:58
0 hozzászólás. 

Idén október 25-én, vasárnap állunk át a téli időszámításra, ez azt jelenti, hogy vasárnap hajnali 3 órakor 1 órával vissza kell tekerni az órát, így 3 óra helyett 2 órát fog mutatni az időmérőnk.

Az időátállítás szabályait 19 éve az Európai Unió szabályozza. Lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehető legkevesebbet kelljen használni a mesterséges világítást. Az óraátállítás haszna kettős: villamos energiát takarítunk meg, egyúttal kíméljük a környezetünket.

Jelenleg a kutatók megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak vagy sem, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek közérzete jobb lesz tőle. Ez főként a szabad ég alatti fizikai munkát végző munkásokat érinti, valamint a családok több közös programot tudnak így szervezni.

Nem csak pozitív hatásai vannak az óraátállításnak, hanem rengeteg negatív is. Az emberi szervezetet például megterheli, depressziót okozhat az arra hajlamosoknál. Ezen felül szívritmuszavart, koncentrációzavart, ingerültséget és alvászavarokat is okozhat. Az átállás körülbelül 10-12 napig tartó időszakában célszerű még óvatosabban közlekedni és jobban figyelni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."