Színes » Érdekességek

Nem lehet sikoltozás nélkül kibírni

A bakancslistán kipipálhatjuk a siklóernyőzést: a hétvégi Airfesten több tucat embert röptettek a fenyédi Láz körzetében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Autók - alattunk háromszáz méterrel
Autók - alattunk háromszáz méterrel
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 25., 18:49
2 hozzászólás. 

Ernyő bomlik, készen állunk a felszállásra. Egy utolsó nagy levegővétel, majd elrugaszkodunk a talajtól, és már suhanunk is. Számtalanszor álmodtam már erről, de az élményt nem tudtam elképzelni.

Az erős szélzúgást, a szürreális magasságot, a suhanást 1100-1200 méterrel a tengerszint fölött, az alattunk elterülő Fenyédet és Udvarhelyt − ezt a felemelő érzést nem lehetett sikoltozás nélkül kibírni.

sikloernyo-10

Udvarhelyszéken először emelkedett magasba hőlégballon, de sokakat vonzott hétvégén a siklóernyős tandemrepülés is az Aviators Sport Klub első légifesztiválján.

A tavasszal alakult siklóernyős klub Airfestje nem csak a szórakozásról szólt: szombaton rendezték meg a nemzetközi siklóernyős célra szálló versenyt, amelyen tizenöt hazai és külföldi siklóernyős, többek közt a jelenlegi világbajnok, George Coteț is részt vett.

Ahol a legkevesebb pont a nyerő

Volt tehát amit bámulni: a Románia Kupa futamának is számító verseny magyar, román, és angol résztvevőinek az antennák mellől kellett felszállniuk siklóernyővel, és a több száz méterrel alacsonyabban fekvő faluszélre kellett megérkezniük, egy kijelölt területre.

sikloernyo-09

Egy ötméteres kör közepén kellett földet érniük, ez főként erősebb légmozgás esetén volt nehézkes. Ahány centiméterrel távolabb értek földet a kör közepétől, annyi hibapontot kaptak a három forduló során. A verseny nyertese az lett, aki a lehető legkevesebb hibapontot gyűjtötte össze.

Ez hétvégén a csíkszeredai Sarig Istvánnak sikerült, aki mindössze nyolc hibaponttal teljesítette a feladatot, s az utolsó alkalommal pontosan a célba érkezett.

„A levegő mindenkinek egyforma"

Az első kör aránylag simán zajlott, a másodikban viszont feltámadt a szél, így a kétperces időközökkel felemelkedő versenyzők több időt töltöttek a levegőben, és többet kellett manőverezniük a leszálláshoz.

Az utolsó fordulót csak estefelé tudták megtartani, ugyanis a siklóernyősök legfeljebb 7 m/s-os sebességű szélben szállhatnak fel, és napközben ennél jóval erősebb volt a széljárás.

sikloernyo-07

László Zsolt főszervezőtől, az Aviators alapítójától megtudtuk, a versenyeken csak olyan siklóernyős vehet részt, akinek versenyzői akkreditációja is van, tehát ehhez nem elég megszerezni a pilótaengedélyt.

Csak egy mezőny van az ilyen versenyeken: nők és férfiak is benevezhetnek, s mivel „a levegő mindenkinek egyforma", azonos esélyekkel indulnak a legjobb helyezésért. Természetesen sok múlik a technikán − a nyertes Sarig szerint például nem szerencsés fékezni a leszállás előtt.

Nem mindig sima a landolás

Az első két forduló között beteljesíthettem régi vágyamat, azaz, magam is kipróbálhattam a siklóernyőzést, párom őszinte aggodalmára. A bírók már a verseny elején figyelmeztettek, hogy az érkezési pont tízméteres körzetében nem szabad tartózkodni.

A fenyédi Lázon aprócskának látszott a két hatalmas antenna, amely mellől indultak a versenyzők, és szépen sorban, áramlatról-áramlatra himbálódzva ereszkedtek le kék, sárga, narancsszín, piros és színes ernyőikkel. A földet érés olykor simán, két lábon ment, de volt, aki megcsúszott és elesett. Egyeseknek jó szolgálatot tett a merevítős ülőalkalmatosság, amely megvédte őket a horzsolásoktól.

Ahogy leérkeztek, a legtöbben még szaladtak egy darabig a levegőtől duzzadó ernyővel, amelyet később gondosan, módszeresen összecsomagoltak a sisakkal és más szükséges felszereléssel együtt, egy nagy táskába. Az ernyőt irányító zsinórokra mindenki nagyon vigyázott, össze ne bogozódjanak a művelet közben.

Összeszokott csapat

A célállomáson a két repülés között sem telt unalmasan az élet: a siklóernyősök párjai, családtagjai jól szórakoztak, amíg várták a versenyzők érkezését. Úgy tűnt, a szervezők, bírók, versenyzők és hozzátartozóik jól ismerik egymást, egy nagy baráti kört alkotnak.

sikloernyo-08

Amikor mindenki leért, a szervezők tízórait és vizet osztottak ki a résztvevőknek, illetve GoPro kamerát szereltek az egyik versenyzőre.

„− Ha már ilyen kicsi ez a GoPro, miért nem lehet akkoracska, hogy be tudják rakni a szemembe?" − fakad ki az egyik szervező, a kamera összeszerelésének bonyodalmai közepette. Az értetlenkedő pillantásokra reagálva hozzáteszi: „hátul, a fejemben van neki elég hely".

Szorozd meg öttel a hullámvasutat

Elérkezik a pillanat, amire már napok óta készülök lélekben. Barni, a tandempilóta megnyugtat, hogy a tetőn, felszállás előtt majd eligazít mindenről.

Felpattanunk a versenyzők mellé, a traktor utánfutójára, amelynek ki kellene szállítania minket a tetőre. A több kilométeres utat egy kis defekt, falatozás, viccelődés tarkítja, a siklóernyősök biztatnak, hogy ha tetszik az első repülés, ne álljak le vele.

sikloernyo-06

Enni is félek, nem tudom, mi vár majd rám fent. Cristina, az egyik brassói versenyző meggyőz arról, hogy jobb, ha van valami az ember gyomrában felszállás előtt. Ő egy éve szerezte meg a versenyzőakkreditációt, azóta ahol csak tud, gyakorol. Olykor még Csíkszeredáig is elrepülnek, ha az időjárás engedi.

Olyan, mintha hintáznál − magyarázza, milyen érzés a levegőben lenni. Gyorsan megtanulom tőle az „airgasm" kifejezést, ami jól összefoglalja az az eufóriát, amely miatt a profik újra meg újra visszatérnek a légtérbe. „Szeretsz nagy hullámvasúton ülni? Ez ötször olyan lesz" − kacsint oda Barni is.

sikloernyo-11

Ha nem félsz a nagy víztömegtől és nem vagy rosszul az autóban, akkor a siklóernyőzéssel sem lesz gondod − mondja Cristina. Az egész fejben dől el. Ezt később egy hobbiernyős is megerősíti, már lent a földön: neki tériszonya van a magas épületeken, de siklóernyőzés közben sohasem.

Felülmúlta az álmokat

A tetőn már többen készülődnek repüléshez. Az indulás megfelelő tervezést igényel: nem csak a szélerősségre és a széljárásra kell figyelni, de a versenyzőkkel is össze kell hangolni a tandemrepülést, mert a versenyszabályzat szerint a megmérettetés alatt nem tartózkodhat más a légtérben.

A marosvásárhelyi születésű, de Csíkszeredában élő tandempilótám rendszeresen vesz részt nemzetközi versenyeken, és olimpián is volt már. A fenyédi látogatás előtt egy nappal Csíksomlyón repült, és a legtöbb idő, amit egyhuzamban a levegőben töltött, hat óra volt. Ezzel valamelyest sikerül megnyugtatnom az aggódó férjemet is.

sikloernyo-04

Amikor megfelelőnek tűnik a széljárás, és megvan a felszállásra alkalmas hely is, következik az ernyő kibontása, a védőöltözet felvétele. Barni elmagyarázza, melyik zsinór, kötél mire való, hogyan üljek rá a hátamra szerelt ülőalkalmatosságra, hogyan kell majd nekifutni a felszálláskor a domboldalnak, hogyan kell bedőlni kanyarodáskor és hogyan érünk földet. Egy versenyző segít nekünk: biztosít arról, hogy ne rántson hátra az ernyő, amikor belekap a szél.

Azt is megtudom, hogy nem a vízszintes szélfúvás befolyásolja leginkább a repülést, hanem a fel-, illetve lefelé áramló levegő: ha sikerül elkapni egy „termiket", vagyis felfelé áramló, meleg légtömeget, az jó sokáig a levegőben tart, és spirálisan is lehet rajta manőverezni. A lapos aljú felhők jelzik, hol vannak ilyenek.

A kortalan sportág

Landolás után még jó fél óráig nem tudom összefogni a számat. A később leérkező versenyzők kedvesen érdeklődnek, milyen volt az első repülésem. A rangidős versenyző, egy több mint hatvanéves csíkszeredai pilóta biztat, hogy tanuljak meg egyedül repülni, az egészen más érzés, mint tandemezni.

sikloernyo14

Ő a nyolcvanas években kezdett repülni, kipróbálta a sárkányrepülést, a motoros sárkányozást és még sok mást, kivéve az utasszállító gépet − nevet. A siklóernyő a kedvence, mivel ez áll a legközelebb a madár repüléstechnikájához. Örül, hogy most a fiával együtt repülhet.

Estefelé, amikor csendesül a szél, a tandempilótáknak gyűl meg a dolga: utasröptetés következik, előnyben vannak azok, akik már órák óta várnak. A tapasztaltabb hobbirepülők szerint itt, Udvarhelyszéken a legolcsóbb a tandemrepülés: az Aviators Sport Klubnál száz lejbe kerül, míg más városokban akár ötven eurót is elkérnek az élményért.

Négy tonna levegő a ballonban

A napnak azonban közel sincs vége: repülőgépmodelleket röptetnek a leszállópálya közelében, stabil több tíz fős közönség gyönyörködik a kis repülőkben és helikopterekben. A siklóernyőzés után már tudjuk, nem mindegy, merre és hogyan irányítják a gépet, hiszen megtörténhet, hogy egy áramlat belevágja a földbe.

A hőlégballont pedig, amire szintén sokan kíváncsiak, csak kora reggel vagy napnyugtakor lehet felengedni, mivel a négyezer köbméter űrtartalmú gigalufinak majdnem teljes szélcsend kell. A megfelelő széljárást a szakik egy, az autójukhoz kötözött héliumos léggömbön mérik.

sikloernyo-03

A hőlégballon felfújása már önmagában is hatalmas látványosság: fekvő helyzetben akkorának tűnik, mint egy négyemeletes tömbház. Amikor már kezd megtelni levegővel, a gázpalack tesztje következik, hatalmas lángokkal melegítik a ballonban lévő levegőt. A gyerekek sikongatnak, a felnőttek kikerekedett szemekkel nézik a műveletet.

A kosárba egyszerre csak négy-öt személy fér be, a „vezetőn" kívül. A ballont több helyen is rögzítik, és mintegy húsz-harminc méterre engedik fel − ebből a magasságból már belátni a környező völgyeket.

Bárki kipróbálhatja a siklóernyőt

A hőlégballont ugyan nem, de a tandemrepülést előzetes egyeztetéssel bárki kipróbálhatja az év nagy részében − mondta a főszervező. Az Aviators Facebook-oldalán fel lehet venni a kapcsolatot a szakemberekkel, akik általában hétvégenként vállalják az utasröptetést.

sikloernyo-02

A siklóernyőzés, noha már a kilencvenes években meghonosodott Udvarhelyszéken, még nem annyira elterjedt sportág, de az Aviators csapata bízik abban, hogy rendezvényeik egyre több emberrel megszerettetik a repülést.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Attis
2016-07-26 16:39:10
"Nem lehet sikoltozás nélkül kibírni"
Valóban. Négy köbméter levegő, nem felel meg négy tonnának.
avatar
balint kata
2016-07-26 19:41:26
re: "Nem lehet sikoltozás nélkül kibírni"
avatar
Attis
Valóban. Négy köbméter levegő, nem felel meg négy tonnának.


Nem is. Négyezerről volt szó.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."